M.S. Gulve Aps

OLIEBEHANDLING

En god gulvafslibning gør det nemmere at påføre den endelige finish, hvilket er grunden til, at gulvafslibningen er vigtig hvis du vil opnå et smukt og holdbart slutresultat.

Vi kontakter dig

M.S. Gulve Aps

Oliebehandling af trægulve

Olien er en hærdende olie tilsat fx. harpiks, voks evt. farvepigment samt terpentin. Oliebehandling er kendetegnet ved, at olien trænger ned i træets porer og hærder op. Det giver en smudsafvisende gulvoverflade.

Hvad andre siger om vores gulvservice

Tag ikke kun vores ord for det.
M.S. Gulve Aps

Der findes to varianter – naturolie og hvid olie

Naturlig olie giver et mere lyst indtryk, da den indeholder et hvidt pigment. Hvor hvid olie fremhæver træets struktur og giver det en dyb, varm lød, og fremstår mørkere. Olien påføres af tre omgange. Først med en stor mængde olie, dernæst med to tynde lag.

Olie giver en rigtig blød og behagelig overflade. Når gulvet er færdigbehandlet, skal det blot vaskes efter behov med oliepleje eller natursæbe. Man vælger som regel mellem hvid olie, som giver gulvet et hvidligt udseende, eller naturolie som giver gulvet en naturlig eller ‘nøddeagtig’ farve.

Hvidolie-gulve behandles først med hvid lud for at opnå den rigtige farve. Hvid olie er perfekt til de lyse træsorter som fyr, bøg eller ask er også flot på egetræsgulve. Naturolie er som skabt til eg og mørkt træ som merbau, kastanje eller mahogni.

Med naturolie kan man få den ‘nøddeagtige’ farve og varme glød med naturolie på gamle fyrretræsplanker. Det er også muligt inden man oliebehandler, at indfarve gulvet, så man får den farvenuance man ønsker, f.eks. mahogni eller palisander. Ring og hør nærmere om de forskellige muligheder.

Oliebehandlingen af trægulve kan også gøres efter, at gulvet er ludbehandlet. For ludbehandlingen giver i sig selv ikke nogen beskyttende overflade mod snavs og smuds.

Hvis du vil undgå at sollys mørkner gulvet, skal man ludbehandle før en oliebehandling.

En ludbehandling før oliebehandling gør endvidere at gulvet vil være mere modtagelig for olien, da luden åbner træets porrer. Men hvis man vælger, at bruge en klar olie skal der ikke ludbehandles først, da det kan give skjolder.

Hvis man vil have en pigmenteret olie er det altid en fordel, at ludbehandle først.

Hvis man ønsker en mere poleret overflade eller bare at få “nyt” liv i gulvet igen, kan vi 3-6 måneder efter olieringen give gulvet en gang plejeolie.

Plejeolien (ikke at forveksle med oliepleje til rengøring) poleres ned i træet og giver en fantastisk lækker overflade og en suveræn holdbarhed.

En oliebehandling giver træet en jævn og behagelig overflade, der ikke kræver for megen vedligeholdelse.

Mindre ridser i træet vil normalt forsvinde ved vask, men spildes der f.eks. fedt eller frugtsaft, kan disse efterlade pletter i mindre omfang på gulvet, disse pletter er det ikke altid er muligt at fjerne ved vask.

M.S. Gulve Aps

Vedligeholdelse og rengøring

  • Oliebehandlede gulve bør støvsuges ofte, således at snavs og lign. ikke trædes ned i gulvet og laver dybe ridser.
  • Vaskes med et rengøringsmiddel til oliebehandlede gulve.
    Anvend så lidt vand som muligt på gulvet.
  • Brug aldrig brun sæbe eller rengøringsmidler indeholdende sulfo.
  • Vask ikke nyolierede gulve den første måned.
  • Det anbefales at gulvene behandles med plejeolie 1- 2 gange pr. år.
  • Olierede overflader skal have olie og polering ca.1-2 gange om året. Et tip er, at når gulvet ikke længere bliver pænt ved almindelig vask, så skal det have olie.
  • Daglig rengøring foretages med sæbespåner eller et flydende sæbemiddel som fås hos farvehandleren. Ved vask med sæbespåner kan gulvet dog med tiden få en grålig film over sig.
  • Det skal bemærkes at nogen påpeger, at de hvidolierede gulve kan være vanskeligere at vedligeholde, da der kan afsættes spor i olien hvor man går meget.
  • Brug aldrig sulfo, ammoniakbaseret rengøringsmiddel eller brun sæbe til rengøringen. Det vil opløse olien, og brun sæbe giver en brun misfarvning.
M.S. Gulve Aps

Gode råd om oliebehandling af gulve

Gulvet er berøringstørt efter ca. 8 timer ved stuetemperatur. Klar til brug efter 24 timer – optimal hærdning opnås dog først efter 14 dage. Så vent nogen dage med at gå meget på gulvet, og vent med at lægge løse tæpper på. Afdæk gulvet, der hvor du går med noget åndbart materiale de første 14 dage. Det kan fx. være pap. Brug aldrig plasticposer og lignende, da gulvet ikke kan ånde herigennem. Aviser er heller ikke anbefalelsesværdige, da de kan afgive tryksværte. Tag afdækningen væk om natten.

Hvis gulvet har fået mærker, kan det ‘repareres’ med en lokal afslibning med sandpapir, og en genbehandling med olie. Husk at slibe i træets længderetning, og Brug aldrig ståluld til at afslibe med, da gulvet tager farve heraf.

Man skal dog være opmærksom på, at hvis det er et større område, kan der fremstå farveforskel mellem det man lige har behandlet og det gamle. Oliebehandlede gulve er lettere at rengøre end sæbebehandlede.

Træolie på større flader kan give indeklimaproblemer påpeger forbrugerstyrelsen. Hvis gulvet har mange skader og ormehuller vil en oliebehandling fremhæve skaderne. Så er det mere hensigtsmæssigt med en sæbebehandling.

Gulvservices
Se vores gulvservices!

Gulvserivces

Se vores gulvservices!
Læs mere
Vores vision
Hos MS Gulve har vi en vision.

Vores vision

Hos MS Gulve har vi en vision.
Læs mere
Kompetencer
Du er sikret professionelle kompetencer. Vi overholder altid fristen og lover ikke mere end vi kan holde.

Kompetencer

Du er sikret professionelle kompetencer. Vi overholder altid fristen og lover ikke mere end vi kan holde.
Læs mere