Efterbehandling af gulve. Guides og tips til korrekt efterbehandling

Nyt gulv? Her er 3 fordele ved et olieret gulv

Skal du have nyt trægulv, eller skal du have gjort noget ved det gamle, så er det nu, du skal overveje, hvilken overflade gulvet skal have. Skal det være autentisk og flot, bør du overveje at give gulvet olie.

Er dit trægulv slidt af mange års brug, og drømmer du om et nyt, flot udtryk i din bolig, så er det måske på tide at gøre noget ved det. Har du et trægulv, der kan slibes ned og omdannes til et næsten nyt gulv, er det både billigere og mere bæredygtigt end at få lagt et nyt – og udtrykket kan blive mindst lige så godt. 

Et oliebehandlet gulv har flere fordele, men det er samtidig kendt for at være lidt sværere at holde end et lakeret gulv. Skønheden i et gulv med olie er det dog hele værd, og faktisk er der indtil flere fordele ved at vælge denne løsning – se selv her.

 

En naturlig løsning i indretningen

Vælger du at bo med et trægulv, der er behandlet med olie, så vælger du en smuk og autentisk løsning, der bringer alt det naturlige frem i træets udseende, og det er tiltalende i næsten enhver indretning. Du får et gulv, der stadig kan ånde, og du skal ikke være nervøs for skadelige kemikalier.

Husk dog på, at oliet på træet er det, der skal beskytte plankerne mod snavs, skidt og væske. Olien trænger ned i træet og mætter det, og derfor er det vigtigt, at du over årene sørger for, at gulvet er altid mæt af olie. Giver du olie to til tre gange om året, er du godt dækket ind, og det vil være nemmere at holde pænt.

 

 

Plejeprodukter til dit gulv

En af de gode ting ved et olieret trægulv er, at der findes et væld af rigtig gode rengøringsmidler på markedet, som er udviklet præcis til dit gulv. Bruger du et almindeligt universalrengøringsmiddel, risikerer du at fjerne den olie, der er på gulvet for at beskytte det. Følg i stedet vores vejledning til rengøring af olierede gulve, så det kan holde sig flot i mange år.

Er du ude for, at der i et område er mere slitage på gulvet end andre steder, kan du pletbehandle gulvet med en let slibning og ny olie, uden at du behøver at gøre det på hele fladen. Og hvis du du nænsom med rengøringen og følger førnævnte forskrifter, har du et flot gulv i mange år.

 

Du kan ændre farven undervejs

Vælger du at give gulvet klar olie, får du det mest naturlige udtryk til dit gulv, men får du på et tidspunkt lyst til et gulv, der er mere lyst og hvidt i sit udseende, kan du sagtens få det, uden at du behøver at male det. Det skal bare slibes og behandles på ny med hvid olie; slidstyrken og holdbarheden er præcis den samme.

Drømmer du derimod om at eksperimentere med farverne, findes der olie på markedet, der både kan gøre plankerne mørkere, mere grå, mere blå eller hvad du ellers måtte  ønske dig.

Køkkenbord: Hvilken efterbehandling skal du vælge?

Træ er et vellidt materiale, når det kommer til køkkenbordet, og det er ikke uden grund. Det er praktisk og smukt, og det giver en varm og naturlig glød til dit køkken. Men hvilken efterbehandling skal du give bordpladen?

En træbordplade, der bruges hver dag, vil med tiden opnå et patineret og slidt look, men det behøver ikke at være en ulempe. Mange mennesker foretrækker det rustikke udtryk, men derfor er det alligevel nødvendigt med en god efterbehandling, hvis bordpladen skal bibeholde sin glød og ikke mindst undlade at suge saften fra alverdens madvarer i sig, hver gang du sætter noget fra dig på bordet.

Grundlæggende har du tre muligheder, når du skal vælge den rette efterbehandling til din bordplade: Lak, olie eller sæbe. Vi gennemgår dem alle tre, så du hurtigt og let kan finde den løsning, der passer bedst til dig.

 

Lakering af køkkenbord

Har du læst vores artikel om efterbehandling af trægulve, så ved du, at lak er det materiale, der giver den stærkeste overflade. Det er også gældende, når det kommer til bordpladen, hvor en lakering vil give en hård og modstandsdygtig overflade, der er yderst rengøringsvenlig. Der er dog den lille ulempe ved lak, at det ikke kan repareres, og derfor kan du ikke komme eventuelle små skrammer og ridser til livs.

 

Oliering af køkkenbord

Vælger du at give din bordplade en oliebehandling, giver du træet en beskyttende og vandafvisende overflade, der er forholdsvis let at gøre ren. Olien er desuden en hjælpende hånd, hvis du vil minimere risikoen for at træet tørrer ud og danner revner. 

Modsat lak har olie den helt store fordel, at du kan reparere små ridser med en ny behandling på det respektive område. Samtidig kan du vedligeholde bordpladen med kontinuerlig oliering, så den holder sig flot i mange år.

 

Køkkenbord og sæbebehandling

Ved hjælp af sæbespåner kan du give dit køkkenbord en sæbebehandling, der efterlader træet med en beskyttende hinde. Det er en teknik, der kræver jævnlig vedligeholdelse, hvis du vil undgå pletter og mørke rande efter væske og lignende, og det er næsten umuligt at holde bordet flot og rent i mange år.

 

 

Er bordpladen virkelig slidt?

Medmindre din træbordplade er helt enormt tynd, kan den med stor sandsynlighed slibes ned, så den efterfølgende bliver så god som ny. Er du i tvivl, kan du altid kontakte M.S. Gulve, så giver vi dig gerne en gratis og uforpligtende tilbagemelding på den bedste løsning i dit tilfælde.

 

Derfor kan det betale sig at slibe træterrassen

Det kan godt betale sig at vedligeholde den allerede eksisterende terrasse i stedet for at skifte den ud, og ved hjælp af gode håndværkere sikrer du dig et godt resultat. Så hvorfor ikke give din slidte træterrasse nyt liv?

Det kan være fristende at bestille en helt ny træterrasse, når den gamle er slidt og grim efter mange års brug. Regn, slud, vind og sol tærer på brædderne og danner ofte algevækst. Det ser ikke kønt ud, og det er heller ikke rart at gå på, men bare fordi din terrasse er blevet træt, behøver du ikke at skifte den ud.

Nej, drop tankerne om en ny terrasse og spar pengene. Det er meget billigere og langt mere bæredygtigt at udnytte de materialer, du allerede har.

Nyt udseende til din terrasse

Før du går i gang med at give din terrasse en overhaling, skal du tage et godt kig på den og vurdere, hvor slidt den er – er der eksempelvis råd og hvor meget?

Er der kun et enkelt bræt eller to, der er i ringe stand, kan de nemt skiftes ud. Er der en stor del af terrassen, der er ubrugelig, er det en anden sag, og du kan blive nødt til at genoverveje, om din terrasse i stedet skal skiftes ud. Er terrassen i god stand, kan du til gengæld let friske den op.

Først og fremmest skal du i gang med at gøre terrassen ren. Vask og skrub den så ren, som du kan – og først herefter starter det egentlige arbejde; din terrasse skal slibes.

Du kan som udgangspunkt godt selv slibe din terrasse, men hvis du er uerfaren, gerne vil have et godt resultat og vil spare på arbejdstiden, anbefales det at få en professionel til at klare jobbet. Og det er slet ikke så dyrt, som man kunne frygte – en professionel gulvslibning af en træterrasse tager ikke lang tid sammenlignet med den tid, du selv skal bruge på både at slibe og leje eller købe maskiner og materialer til processen.

 

 

Vedligeholdelse giver lang levetid

Når du har fået slebet din træterrasse, er du næsten klar til at tage den i brug – men husk: med god vedligeholdelse holder den i længere tid.

Før du sætter havemøbler og krukker tilbage på terrassen, bør du give overfladen en god omgang olie eller anden efterbehandling, som beskytter træet og forlænger levetiden. Og det skal du ikke kun gøre denne ene gang, for så ender din terrasse hurtigt med at se ud, som den gjorde før.

Det bedst råd er, at du sørger for regelmæssigt at rengøre fladen på terrassen og give den beskyttende behandling, så du i mange år fremover kan nyde din skønne træterrasse.

3 fordele ved et lakeret gulv

Lakrede gulve, olierede gulve og sæbehandlede gulve. For ikke at nævne de ludbehandlede gulve og de helt rå af slagsen. Efterbehandling af trægulve er en sand jungle, så hvad skal du vælge? Vi har samlet tre gode grunde til at gå med en lakering.

Du kender det – du spiller rødvin på dit trægulv, og før du når at fjerne det, er pletten trukket ned i træet og efterlader en stor plet. Det er vildt frustrerende. Men det problem slipper du langt hen ad vejen for, hvis du bor med trægulve, der er lakerede.

Der findes mange måder at bo med trægulve på for både træsorterne og måderne, de lægges på, findes i et utal af varianter, og det samme gør overfladerne. Skal du have et nyt trægulv – eller har du lige fået renoveret det gamle – så er den mest praktiske og langtidsholdbare løsning at vælge lakering som overfladebehandling.

Og hvorfor nu det? Jo, her er tre fordele ved et lakeret gulv:

1) Rengøring og vedligeholdelse er minimal

Når du vælger at lakere dine trægulve, dannes der en beskyttende hinde på overfladen, som afviser alt fra vand til spildt mad og drikke. Du risikerer ikke at stå med et gulv fyldt med pletter, der ikke kan komme af, kort efter du har fået lavet nyt gulv.

Alt andet lige er et lakeret gulv let at holde rent. Du støvsuger og vasker over efter behov, og du behøver ikke at give vedligeholdende efterbehandlinger, hvilket betyder, at vedligeholdelsen er minimal.

 

 

2) Overfladen er slidstærk

Med en lakeret overflade er dit trægulv utrolig slidstærkt. Når lakeringen er udført, og gulvene er tørre, vil du stå tilbage med et gulv, der kan holde mange år ud i fremtiden – uden at du kan se tydelige slidmærker på gulvets overflade, vel at mærke.

På trods af slidstyrken anbefaler M.S. Gulve altid, at du bruger filtpuder under dine møbler, lader skoene stå i entréen og følger retningslinjerne for rengøring af lakerede gulve.

 

3) En enkel metode

Når først dit gulv er klar til efterbehandlingen, vil du opleve, at lakering er en enkel metode, der tillader dig at tage gulvet i brug efter kort tid. Lakken er ikke længe om at tørre, og allerede godt et døgn efter fuldført arbejde kan du sætte dine møbler tilbage i rummet og nyde dit nye gulv.

Det er dog værd at nævne, at lakering er en metode, der måske nok er enkel, men kun for erfarne hænder, der ved, hvordan materialet opfører sig. Har du ikke lakeret gulve før, kan du med fordel overlade arbejdet til professionelle.

 

3 fordele ved et sæbebehandlet gulv

At vælge den helt rigtige efterbehandling til trægulvet er ikke så let endda. Hvad passer bedst til familien, til dagligdagen og til boligen? Og vægter æstetikken højere end praktikken? Læs her, hvad du får, hvis du vælger at sæbebehandle dit gulv.

Lak, olie eller sæbe, ludbehandling eller ej, og hvad med glansen? Mulighederne er mange, når det kommer til efterbehandling af trægulve, og derfor vil vi dykke ned i de enkelte metoder over de næste uger, så du kan få øjnene op for de respektive teknikkers fordele; forhåbentlig kan det hjælpe dig med det sidste skub i forbindelse med at vælge den helt rigtige løsning til dit gulv.

I denne uge kigger vi på sæbebehandling, og nedenfor finder du de tre største fordele ved et sæbebehandlet trægulv.

 

1) Fremhæv træets naturlige udseende

Drømmer du om et naturligt trægulv, der emmer af varme, og som fremstår råt og autentisk, så er en sæbebehandling det helt rigtige valg. Her er æstetikken i centrum, og efterbehandlingen egner sig særligt godt til gamle skibsplanker og patinerede brædder.

 

2) Et lyst pift til plankerne

Vil du gerne bibeholde det naturlige udseende og samtidig give dit trægulv et lysere look, kan du bruge hvid sæbe. Du får ikke et decideret hvidt gulv, men plankerne bliver en tand lysere uden at ødelægge den rustikke struktur.

 

3) Let at genbehandle

Vælger du en sæbebehandling til dit trægulv, vælger du samtidig en løsning, der er let at vedligeholde. Du kan selv vaske det med sæbespåner og dermed forlænge levetiden på dit gulv, ligesom du kan rense det helt i bund med knofedt, en stiv børste og trærens, hvis det er blevet gråt og kedeligt. Så længe du huske at afslutte med en ny sæbebehandling, naturligvis.

 

Spørg din gulvmand

Der er fordele og ulemper ved alle typer efterbehandling, og i sidste ende er det et spørgsmål om dine ønsker i forhold til æstetik og praktik. Er du i tvivl, så kontakt din gulvmand og få en snak om dine muligheder. Indimellem kan det være en god idé at tale med en professionel, der har arbejdet med produkterne i mange år, og som kan fortælle mere specifikt om lige præcis det, du drømmer om.

Trægulv og efterbehandling: Hvad er dine muligheder?

Olie, lak, sæbe og lud. Mulighederne er mange, når det handler om efterbehandling af trægulve, og hvordan vælger du egentlig den bedste behandling? Én for én gennemgår vi de enkelte produkter, så du bliver i stand til at træffe en beslutning.

Når dit trægulv er blevet slebet, skal det afsluttes med en efterbehandling, så du kan holde snavs og skidt fra døren. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige behandling i første omgang, da du ikke sådan lige kan skifte mening igen – i hvert fald ikke uden endnu en gulvafslibning.

Spørgsmålet er, hvordan du vælger den rigtige overfladebehandling?

Svaret er individuelt, men grundlæggende er der to ting, du skal tage stilling til, når du beslutter dig: slidstyrke og udseende. Vi giver dig et overblik over dine muligheder, så du kan træffe din beslutning på et oplyst grundlag.

 

 

Ludbehandling af trægulve

Er du vild med helt lyse trægulve, kan du overveje, om dit gulv skal have en ludbehandling, inden du giver den “rigtige” efterbehandling. Når vi siger “rigtige,” skyldes det, at en ludbehandling ikke kan stå alene. Den skal afsluttes med enten olie, lak eller sæbe.

Den helt klare fordel ved en ludbehandling er, at du afholder trægulvet fra at gulne med tiden, så du kan bibeholde den lyse, hvidlige nuance, produktet giver. Ulempen er til gengæld, at dit trægulv skal efterbehandles over to omgange, fordi ludbehandlingen ikke er nok i sig selv.

 

Lakering af trægulve

Vil du have den stærkeste efterbehandling, du kan få, skal du vælge at lakere dit trægulv. Lak har ry for at give en skinnende overflade, men det bestemmer du helt selv; du kan vælge mellem mat, halvblank og blank lak.

Den store slidstyrke er naturligvis en af de helt store fordele ved et lakeret trægulv, mens en anden stor fordel er en høj rengøringsvenlighed og et gulv, der er meget modstandsdygtigt overfor snavs og fugt.

Ulempen ved et lakeret trægulv er, at du ikke kan reparere det, hvis lakken slides af på særligt udsatte områder. Det kræver en gulvafslibning af hele gulvet efterfulgt af en ny behandling.

 

Oliering af trægulve

Olie er blandt danskernes foretrukne valg, når det kommer til efterbehandling af trægulve, og det skyldes det naturlige udseende og den varme glød, oliebehandlingen efterlader.

Et oliebehandlet gulv er ikke helt så slidstærkt som et lakeret, men det er stadig stærkt og modstandsdygtigt overfor både snavs og fugt. Derudover har det den store fordel, at det kan repareres på udsatte områder, uden at du skal slibe og genbehandle hele gulvet.

Ulempen ved et olieret gulv er, at du ikke kan bibeholde gulvets naturlige farve. En naturolie vil gøre dit trægulv en tand mørkere og varmere, mens en hvidpigmenteret olie vil gøre det lysere.

 

Sæbebehandling af trægulve

Drømmer du først og fremmest om at få et naturligt og rustikt trægulv, kan en sæbebehandling være det rigtige valg for dig.

Fordelen ved et sæbebehandlet gulv er netop udseendet. Gulvet får en flot og naturlig overflade, der især passer godt til ældre boliger, der er renoveret med respekt for tidens tand.

Ulemperne ved sæbebehandling er, at det ikke er så slidstærkt og heller ikke nær så modstandsdygtigt overfor snavs som både olie og lak. Samtidig kræver sæbebehandling, at du vedligeholder gulvet godt og jævnligt giver det en ny omgang sæbe for at mætte træet.

Oliepleje eller plejeolie; hvad er forskellen?

Oliepleje eller plejeolie. Umiddelbart lyder det som to sider af samme sag, men det er det ikke. Der er stor forskel på de to produkter, og du bør kende den, så du kan bruge produkterne rigtigt.

Helt kort kan man sige, at oliepleje er et produkt, du kan anvende efter behov på udsatte områder, mens plejeolie bruges til at give trægulvet en helt ny omgang olie.

Historien er selvfølgelig længere end det, og vil du kende de små detaljer i det enkelte produkt, kan du læse med nedenfor, hvor vi går i dybden med dem begge to.

 

Oliepleje – til almindelig vedligeholdelse

Oliepleje er et vandbaseret produkt, der kan bruges af boligejere uden stor erfaring med oliering af trægulve. Det lugter ikke af olie, det kræver ikke polering efter påførelse og vigtigst af alt: det kan bruges efter behov.

At oliepleje kan bruges efter behov betyder, at det ikke nødvendigvis skal påføres hele gulvet; du kan nøjes med at bruge det på udsatte områder, der trænger til en kærlig hånd. For eksempel under spisebordet, i køkkenet eller i entréen. Inden du går i gang med olieplejen, skal du rense området af med trærens, og efterfølgende skal du lade gulvet tørre en times tid, inden du tager det i brug igen.

Plejeolie – når trægulvet skal friskes op

Plejeolie kræver både mere tid og et større kendskab til oliering end olieplejen. Det skyldes, at produktet skal påføres med pad eller malerrulle og efterfølgende skal det poleres ned i træet med en polermaskine.

Modsat oliepleje, der er vandbaseret, er plejeolie et oliebaseret produkt, og du skal bruge det 1-2 gange årligt, når dine trægulve skal have en genbehandling for at vedligeholde den smukke glød og den høje modstandsdygtighed overfor skidt, snavs og væske. Inden du påfører plejeolie på dit trægulv, skal det renses med trærens, og efterfølgende skal det tørre i ca. 4 timer.

 

Er oliebehandling gør-det-selv-arbejde?

Hvis dit trægulv skal holde sig smukt og glødende i mange år, er det essentielt, at den første oliebehandling påføres korrekt og gerne lige umiddelbart efter afslibning eller gulvlægning. Olien skal poleres godt ned i gulvet, og du kan med fordel lade fagfolk klare arbejdet.

Den efterfølgende vedligeholdelse med plejeolie og oliepleje kræver ikke særlige kompetencer, så hvis du har lidt fingersnilde, kan du sagtens klare arbejdet selv. Vil du have mest muligt ud af behandlingen med plejeolie, anbefaler vi, at du lejer en polermaskine i dit lokale byggemarked.