Ting du bør overveje, når du vælger trægulv

Drømmer du om at få et flot trægulv i dit hjem – et der skaber en naturlig stemning, giver din bolig karakter og holder år efter år? Ja, så er der altså et par ting, du skal overveje, før du farer ned til din forhandler og bestiller det første og flotteste gulv, du ser.

Trægulve kan ikke skæres over én kam, og du kan ikke bare pege på det første det bedste. Du skal være kræsen og vælge et gulv, der passer præcis til din bolig og dit temperament. Trægulve er ikke ens, og der er både fordele og ulemper ved stort set alle valg, derfor skal du overveje, hvad der er vigtigst for dig.

For at gøre valget nemmere, har vi samlet en række spørgsmål, du med fordel kan tænke over, før du køber dit trægulv.

 

1. Hvilket udtryk ønsker du?

For det første skal du kigge dig rundt i din bolig og på din indretning. Du skal tænke over, om du ønsker et gulv, der passer til husets stil og ånd, eller om du er ligeglad med, at gulv og hus ikke matcher.

Vil du gerne have, at stilen er ens, så skriv ned, hvilken slags hus, du bor i, så du kan forklare det hos forhandleren og få hjælp til at vælge det rette gulv.

 

2. Hvordan ser din økonomi ud på den korte og lange bane?

Der er stor forskel i priserne på trægulve. Nogle sorter koster mere end andre, men der er ofte lige så stor forskel på holdbareheden, og derfor skal du vurdere, hvor meget du har råd og lyst til at give for dit gulv. På den måde har du et økonomisk holdepunkt, når du skal rådføre dig med forhandleren.

Som udgangspunkt er det sådan, at et massivt trægulv har en længere levetid end et parketgulv, fordi sidstnævnte ikke kan slibes helt så mange gange.

 

 

3. Hvor slidstærkt skal gulvet være?

Kig på dine behov og overvej, hvordan dit liv er sat sammen – det har nemlig betydning for, hvilket gulv du bør vælge. Nogle trægulve er mere slidstærke end andre, ligesom overfladebehandlingen også har betydning for, hvor rengøringsvenligt og holdbart gulvet er – giver du dit gulv lak, er det mere modstandsdygtigt, end hvis du sæbebehandler det.

Skal gulvet ligge i køkkenet, og er I en stor børnefamilie, så er det måske værd at overveje et gulv, der kan tåle lidt knubs og en overfladebehandling, hvor pletter nemmere kommer af.

Som udgangspunkt siger man, at gulve af fyr og douglas er bløde trægulve, som kræver en større forsigtighed eller stærkere overfladebehandling end de hårde trætyper, der er mere slidstærke. Hårde trætyper er eksempelvis eg, ask, bambus og valnød.

Bambusgulv – et godt alternativ til de traditionelle sorter

Hvis du har muligheden, så er der mange gode grunde til at vælge et gulv lavet af bambus. Det er bæredygtigt og slidstærkt, og du går ikke på kompromis med æstetikken.

Det er ikke mange, der ved det, men bambus er særdeles velegnet til trægulve. Det er et yderst hårdt materiale, som derfor er virkelig slidstærkt og egner sig godt til et gulv, der bliver brugt meget. Med et slidstærkt gulv i særklasse, kan du være sikker på, at det holder år efter år uden, at du behøver at bekymre dig om at skifte det ud.

 

Bambus vokser hurtigt

Udover at bambus er et stærkt materiale og derfor er velegnet til at bruge i din bolig, så har bambus endnu en fordel; det er en plante, der vokser virkelig hurtigt. Dermed er det en fornuftig og bæredygtig løsning, hvis du vil gå efter bæredygtige materialer til dit byggeri eller dit hjem.

 

 

Når du vælger bambus til din bolig, er du altså et skridt tættere på at sikre en sund og bæredygtig produktion, hvilket ikke bare er godt planten men også for dig – så slipper du nemlig for at døje med dårlig samvittighed over dit forbrug.

 

Bambus i forhold til andre sorter

Brugen af bambus er altså en fornuftig løsning på flere plan. Du går efter en bæredygtig løsning, og samtidig slækker du ikke på kvaliteten af det produkt, du benytter i din bolig.

Kigger man på den hårdhed, bambus har, så er den langt hårdere end de traditionelle trætyper, som mange danskere ellers bruger til gulve. Hårdheden giver styrke til gulvet, og fordi bambus ikke i samme grad som andet træ er påvirket af luftfugtighed, kan du også med større sikkerhed lægge dit gulv og vide dig sikker på, at det blive ved med at se ud på samme måde i lang tid fremover – det arbejder eller bevæger sig nemlig ikke på samme måde, som andre trætyper har tendens til.

Når du har lagt dit bambusgulv, er det som med alle andre gulve en god idé at give det en overfladebehandling enten med olie eller lak for at skabe det rette udtryk og optimal beskyttelse. Når det er gjort, står du tilbage med et smukt, solidt og bæredygtigt gulv, der holder mange år ud i fremtiden.

3 bæredygtige materialevalg til din bolig

Vælger du de rigtige materialer til din bolig, får du ikke kun et hjem, der ældes med ynde – du skaber også gode vilkår for indeklimaet og miljøet. Vi har fundet tre gode valg af materialer til dit hjem.

Når du skal vælge materialer til dit hjem, kan du med fordel gå efter de naturlige af slagsen, ligesom det er en god idé at vælge materialer med lidt eller ingen vedligehold, så du kan bruge tiden på andre og sjovere ting end at passe hus.

Hos Danske Boligarkitekter har vi fundet 3 gode bud på bæredygtige materialer, du roligt kan gå med, hvis du står overfor renovering eller nybyg.

 

1. Bambus til gulvet

Hvis du skal lægge nyt gulv, bør du overveje bambus som et alternativ til de mere traditionelle sorter. Træ er generelt kendt for at være fornybart og optage samt lagre CO2 – og bambus gør det endnu bedre end de fleste andre træsorter. Samtidig har bambus jordforbedrende egenskaber og kan dyrkes uden brug af pesticider og gødning.

Du skal ikke være nervøs for slidstyrken, hvis du vælger bambus. Sorten er næsten dobbelt så hård som almindelige danske sorter som eg, fyr og bøg, og derfor er det meget holdbart, og vi hjælper dig gerne med at finde den helt rigtige overfladebehandling til gulvet.

Der er et enkelt minus ved bambus, og det er den lange transport fra plantagerne i Asien, og derudover skal du være opmærksom på, at nogle bambusprodukter kan være samlet med formaldehydholdige limprodukter.

 

2. Skifer på taget

Er det taget eller facaden der skal skiftes, renoveres eller etableres på ny, kan du overveje, om du skal bruge skifer. Skifer er et naturmateriale, der holder sig pænt i flere hundrede år uden vedligeholdelse, hvilket er rigtig godt for miljøet.

Modsat er det meget ressourcekrævende at hente skifer op fra stenbrudene, og samtidig skal det fragtes til Danmark fra udlandet – ifølge Danske Boligarkitekter opvejes ulemperne dog af den lange holdbarhed og den høje genanvendelsesværdi.

 

3. Tegl giver et godt indeklima

Mursten er et dansk byggemateriale og derfor et af de materialer, der ikke skal fragtes på tværs af landegrænserne, før du kan bruge det. Samtidig ældes tegl med ynde, og så kan de fleste mursten faktisk genbruges.

På plussiden giver et hus bygget i mursten et godt indeklima, fordi materialet kan optage og afgive den fugt, vi mennesker afgiver, når vi bader, ånder, sveder og laver mad. På minussiden bliver tegl brændt længe og ved meget høje temperaturer, og det kræver en del energi, hvilket er hårdt for miljøet.

Skal gulvet slibes og væggene males? Gør det i den rigtige rækkefølge

 

Står du overfor en omfattende renovering af din bolig, hvor både vægge og gulve skal have en tur, kan du gøre det lettere for dig selv ved at gribe rækkefølgen rigtigt an – læs her hvordan.

Når det indvendige af dit hjem eller dit sommerhus trænger til en kærlig opdatering, så bør du ikke bare gribe efter det første det bedste værktøj. Både gulvafslibning og maling kan gøre underværker, men processen skal helst foregå i den rette rækkefølge – alternativt giver du dig selv en del ekstraarbejde.

Så hvad skal du gøre først: Slibe gulvet eller male væggene? Hos M.S. Gulve anbefaler vi altid, at du starter med gulvet, og det er der flere årsager til.

 

 

Dæk af, undgå støv og forebyg ridser i malingen

Du tænker måske, at det er en dårlig idé at slibe gulvet først, fordi du risikerer, at der kommer malerpletter på de nyrenoverede brædder. Det er også svært at undgå, hvis du ikke tænker dig om, men gør du derimod dét – ja, så er malerpletter ikke et problem.

Du kan sagtens dække dit nyslebne trægulv af og på den måde undgå, at der kommer pletter på det. Til gengæld er det svært at gøre omvendt – altså dække dine nymalede vægge af, og derfor bliver de meget udsatte, hvis du maler, inden du sliber.

En anden god grund til at vente med at male er, at det støver, når dine gulve slibes. Uanset hvor nye og moderne maskiner, du bruger, vil der komme støv, som kan sætte sig på væggene – og det er spild af tid, at vaske dine nymalede vægge og lofter ned efterfølgende.

Sidst men ikke mindst skal kanterne på dit gulv slibes, og når det sker, risikerer du, at der kommer mindre ridser på panelerne. Disse kan heldigvis dækkes med den maling, du alligevel har tænkt dig at give efterfølgende – medmindre du selvfølgelig allerede har malet, før gulvafslibningen blev påbegyndt.

 

Det korte af det lange

Kort og godt kan vi sige, at du altid bør slibe dine gulve, inden du maler dine vægge. Er du i tvivl – eller orker du ikke at håndtere arbejdet på egen hånd – kan du med fordel overlade opgaven til professionelle.

Hos M.S. Gulve vil vi hellere end gerne vejlede dig i forbindelse med dine projekter, ligesom vi naturligvis også udfører både gulvafslibning og efterbehandling af trægulve, så dit hjem kan få den kærlige opdatering, det har brug for.

Får du håndværkerfradrag på gulvafslibning?

Du drømmer om en fornyelse i din bolig og har derfor planlagt en gulvafslibning af dine trægulve. Du forestiller dig, at du på den måde kan skabe et helt nyt udtryk i dine stuer, men spørgsmålet er, om du også kan få håndværkerfradrag for gulvafslibning?

I Danmark kan vi få håndværkerfradrag – eller servicefradrag som det også kaldes – for mange ting udført i eller på dit hjem. Det er en permanent ordning, der på mange måder gør det mere attraktivt at få et stykke arbejde udført i hjemmet, og som betyder, at det er lettere at få råd til professionel hjælp. 

Det er en god ordning, som gør det muligt at få fradrag på op til mange tusinde kroner på specifikke service- og håndværkerydelser i dit hjem eller din fritidsbolig.

Reglerne for, hvad du kan få fradrag for, ændrer sig løbende. Du har i en del år kunne få fradrag på gulvafslibning, malerarbejde, isoleringsarbejde og andre lignende ydelser, men det du kunne trække fra sidste år, er ikke nødvendigvis det samme i år. Her er det en rigtig god idé at følge med på SKATs hjemmeside.

 

 

Gør det for din egen skyld

Selvom du går og drømmer om de smukke gulve, du kan få ved en gulvafslibning, skal du ikke også drømme om at trække arbejdslønnen fra. Du skal få lavet gulvene for din egen og din boligs skyld, for du kan ikke længere får håndværkerfradrag for gulvafslibning.

Når du hyrer en professionel til at ordne dine gulve, er det altså ikke længere muligt at trække arbejdet fra i skat. Det er naturligvis ærgerligt, især fordi det tidligere har været en mulighed. Men det ændrer ikke ved, at det kan være en rigtig givtigt for dig og dit hjem at ordne gulvene alligevel.

Et trægulv, som netop har fået en gulvafslibning, vil altid være pengene værd. Det nye flotte udtryk højner værdien af din bolig, og det gør dig gladere for at bo i hjemmet, især hvis det har været tiltrængt længe.

Når arbejdet er udført, vil du opleve din bolig fra en ny side, og vælger du en gulvafslibning hos os, kan du være sikker på at få en skarp og god pris. Vi skræddersyer tilbuddet til dit behov, så du kan få ønsket om et nyt gulv opfyldt.

Trægulve og akustik – hvad skal du overveje?

Den moderne og minimalistiske indretning, der gerne er en fast del af nybyggeri og store kontorfællesskaber, sætter akustikken på prøve. Men hvordan er det nu lige med trægulve og akustik – skal du gå langt uden om de smukke gulve?

Helt overordnet gælder det, at jo hårdere og mere tomme overflader du har i et rum, desto værre er lyden. Højt til loftet og vægge uden alt for mange billeder kan derfor være en hård nød at knække, når det kommer til den gode akustik. Men her kan trægulvet faktisk være en bonus; træ er nemlig et blødt materiale, som kan hjælpe med at absorbere lydene og mindske larmen fra skramlende stole, talende mennesker og andet støj i hverdagen.

Har du endnu ikke besluttet, om der skal træ på gulvet i din bolig eller på kontoret, kan du altså roligt gå med den løsning. I hvert fald akustikmæssigt. Har du allerede et trægulv, anbefaler vi, at du får det renoveret frem for at skifte det ud med en anden type gulv. Det er ofte både billigere, flottere og lettere.

 

Driller akustikken stadig?

Oplever du akustikgener, selvom du har trægulv, er der flere ting, du selv kan gøre for at forbedre den. Først og fremmest skal du gå efter en blød indretning med mange tekstiler, fx polstrede møbler, løse tæpper og gardiner. Bogreoler, skillevægge og planter har også en positiv effekt på rumklangen, ligesom du kan investere i særlige lydabsorberende kunstværker til dine vægge. 

Hos M.S. Gulve deler vi gerne ud af vores viden om trægulve og akustik, og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Det samme gør sig naturligvis gældende, hvis du overvejer at renovere dit trægulv, når boligen eller kontorpladsen skal istandsættes – vi udfører et professionelt stykke arbejde hver gang, og vi efterlader dig med en grundig guide til at passe og vedligeholde dine trægulve bedst muligt.

 

Trægulve: Hvad er forskellen på massivt og finér?

Du skal have nyt trægulv, men hvad skal du vælge? – læs her, hvad forskellen er på et massivt trægulv og ét i finér.

Gulvet i din bolig er den stilmæssig base for hele din indretning. Det er et af de grundlæggende elementer i dit hjem, og gulvet har ikke bare stor indvirkning på det visuelle udtryk, men også for arbejdet i forbindelse med rengøring og vedligehold. Derfor er det vigtigt, at du vælger præcis det trægulv, der passer til dine ønsker og behov.

Nedenfor kan du læse om fordele og ulemper ved massive trægulve og gulve i finér.

 

 

Et massivt trægulv

Vælger du et massivt trægulv, får du et gulv med lang holdbarhed. Planke- og parketgulvet er kendt for at være solide og holde i mange år, fordi de er tykke og dermed har en vis styrke.

Plankerne er stabile, og når først de er lagt, ligger gulvet rigtig godt. Det gode ved et massivt trægulv er desuden, at du kan friske udtrykket op år efter år, fordi tykkelsen på gulvet gør det muligt at slibe det over flere omgange.

På et massivt trægulv skal du vælge, hvilken overfladebehandling du ønsker, og alt efter dit valg kan gulvet kræve ekstra vedligeholdelse i hverdagen, så overfladen ikke tager imod snavs og bliver uens at se på.

Et gulv af finér

Et gulv i finér er gerne en billigere løsning end et massivt trægulv. Finér og laminatgulv består af en massiv kerne gerne lavet af krydsfiner eller spånplade, hvor der bygges lag oven på af træ eller laminat.

Denne opbygning er smart, hvis du er typen, som gerne vil kunne ændre gulv i din bolig, uden at det koster en formue, men selve holdbarheden er ikke helt så lang som ved brug af massivt træ. Du kan dog slibe gulvet 2-3 gange, før overfladen er helt slidt ned.

Vælger du et gulv i finér, får du gerne en meget ensartet flade, der er glat og let at gøre ren. Gulvet suger ikke alverden til sig, og du kan holde det flot uden store anstrengelser.

Kæledyr og trægulve – er det en god idé?

Kløerne på dit kæledyr kan ridse dit trægulv, og det samme gælder for alt det skidt og snavs, de små poter slæber med ind. Betyder det så, at du ikke kan have trægulv, når du har kæledyr? Læs med, og bliv klogere.

Trægulve er ikke bandlyst, fordi du har kæledyr. Det kan sagtens lade sig gøre at have et flot og rent trægulv, selvom de små venner løber rundt dagen lang – men det kræver, at du tager stilling til både træsort og efterbehandling, når du skal vælge, hvilket gulv du skal have.

 

Gå efter hårde træsorter

Der findes et hav af forskellige træsorter, når det kommer til trægulve, og som udgangspunkt kan de inddeles i hårde og bløde sorter. Har du kæledyr i huset, bør du gå langt udenom de bløde træsorter og i stedet vælge én med høj slidstyrke.

Af hårde træsorter kan nævnes ask, eg og bøg, der oftest bruges i de danske hjem. Ønsker du et anderledes og mere eksotisk udseende, kan du gå efter sorter som ipé, gummitræ eller bambus.

 

 

Robust efterbehandling, nemt vedligehold

Når du skal vælge overfladebehandling til dit trægulv, kan du med fordel vælge en, der er slidstærk og let at rengøre. Der er flere muligheder, men de to, der bedst kan klare kæledyrene, er lakering og oliering.

Et lakeret gulv er yderst slidstærkt, og det er meget let at gøre rent med almindelige husholdningsmidler. Det har bare den ene ulempe, at det ikke er let at reparere, hvis der kommer en ridse eller to. Faktisk kræver det en afslibning og en genlakering af hele gulvet.

Et oliebehandlet gulv har næsten samme slidstyrke som et lakeret gulv, og som en ekstra bonus kan det friskes op og pletrepareres uden, at det kræver alverden. Til gengæld kræver et olieret trægulv, at du én gang om året giver det en ny omgang olie.

 

Undgå glatte gulve

Når du undersøger de forskellige muligheder, er det en god idé at rådføre dig med en ekspert, så du undgår at ende med et gulv, der er så glat, at dit kæledyr får svært ved at gå på det. Højglanslakerede plankegulve og laminatgulve bliver hurtigt glatte, og hvis det er tilfældet, vil kæledyrene bruge kløerne til at holde fast – og det slider unødigt meget på gulvet.

Har du spørgsmål til trægulve og kæledyr – eller til trægulve generelt – så er du velkommen til at ringe på +45 22 88 88 11. Vi har altid tid til en uforpligtende snak.

Nyt gulv? Her er 3 fordele ved et olieret gulv

Skal du have nyt trægulv, eller skal du have gjort noget ved det gamle, så er det nu, du skal overveje, hvilken overflade gulvet skal have. Skal det være autentisk og flot, bør du overveje at give gulvet olie.

Er dit trægulv slidt af mange års brug, og drømmer du om et nyt, flot udtryk i din bolig, så er det måske på tide at gøre noget ved det. Har du et trægulv, der kan slibes ned og omdannes til et næsten nyt gulv, er det både billigere og mere bæredygtigt end at få lagt et nyt – og udtrykket kan blive mindst lige så godt.

Et oliebehandlet gulv har flere fordele, men det er samtidig kendt for at være lidt sværere at holde end et lakeret gulv. Skønheden i et gulv med olie er det dog hele værd, og faktisk er der indtil flere fordele ved at vælge denne løsning – se selv her.

 

En naturlig løsning i indretningen

Vælger du at bo med et trægulv, der er behandlet med olie, så vælger du en smuk og autentisk løsning, der bringer alt det naturlige frem i træets udseende, og det er tiltalende i næsten enhver indretning. Du får et gulv, der stadig kan ånde, og du skal ikke være nervøs for skadelige kemikalier.

Husk dog på, at oliet på træet er det, der skal beskytte plankerne mod snavs, skidt og væske. Olien trænger ned i træet og mætter det, og derfor er det vigtigt, at du over årene sørger for, at gulvet er altid mæt af olie. Giver du olie to til tre gange om året, er du godt dækket ind, og det vil være nemmere at holde pænt.

 

 

Plejeprodukter til dit gulv

En af de gode ting ved et olieret trægulv er, at der findes et væld af rigtig gode rengøringsmidler på markedet, som er udviklet præcis til dit gulv. Bruger du et almindeligt universalrengøringsmiddel, risikerer du at fjerne den olie, der er på gulvet for at beskytte det. Følg i stedet vores vejledning til rengøring af olierede gulve, så det kan holde sig flot i mange år.

Er du ude for, at der i et område er mere slitage på gulvet end andre steder, kan du pletbehandle gulvet med en let slibning og ny olie, uden at du behøver at gøre det på hele fladen. Og hvis du du nænsom med rengøringen og følger førnævnte forskrifter, har du et flot gulv i mange år.

 

Du kan ændre farven undervejs

Vælger du at give gulvet klar olie, får du det mest naturlige udtryk til dit gulv, men får du på et tidspunkt lyst til et gulv, der er mere lyst og hvidt i sit udseende, kan du sagtens få det, uden at du behøver at male det. Det skal bare slibes og behandles på ny med hvid olie; slidstyrken og holdbarheden er præcis den samme.

Drømmer du derimod om at eksperimentere med farverne, findes der olie på markedet, der både kan gøre plankerne mørkere, mere grå, mere blå eller hvad du ellers måtte  ønske dig.

Derfor kan det betale sig at slibe træterrassen

Det kan godt betale sig at vedligeholde den allerede eksisterende terrasse i stedet for at skifte den ud, og ved hjælp af gode håndværkere sikrer du dig et godt resultat. Så hvorfor ikke give din slidte træterrasse nyt liv?

Det kan være fristende at bestille en helt ny træterrasse, når den gamle er slidt og grim efter mange års brug. Regn, slud, vind og sol tærer på brædderne og danner ofte algevækst. Det ser ikke kønt ud, og det er heller ikke rart at gå på, men bare fordi din terrasse er blevet træt, behøver du ikke at skifte den ud.

Nej, drop tankerne om en ny terrasse og spar pengene. Det er meget billigere og langt mere bæredygtigt at udnytte de materialer, du allerede har.

Nyt udseende til din terrasse

Før du går i gang med at give din terrasse en overhaling, skal du tage et godt kig på den og vurdere, hvor slidt den er – er der eksempelvis råd og hvor meget?

Er der kun et enkelt bræt eller to, der er i ringe stand, kan de nemt skiftes ud. Er der en stor del af terrassen, der er ubrugelig, er det en anden sag, og du kan blive nødt til at genoverveje, om din terrasse i stedet skal skiftes ud. Er terrassen i god stand, kan du til gengæld let friske den op.

Først og fremmest skal du i gang med at gøre terrassen ren. Vask og skrub den så ren, som du kan – og først herefter starter det egentlige arbejde; din terrasse skal slibes.

Du kan som udgangspunkt godt selv slibe din terrasse, men hvis du er uerfaren, gerne vil have et godt resultat og vil spare på arbejdstiden, anbefales det at få en professionel til at klare jobbet. Og det er slet ikke så dyrt, som man kunne frygte – en professionel gulvslibning af en træterrasse tager ikke lang tid sammenlignet med den tid, du selv skal bruge på både at slibe og leje eller købe maskiner og materialer til processen.

 

 

Vedligeholdelse giver lang levetid

Når du har fået slebet din træterrasse, er du næsten klar til at tage den i brug – men husk: med god vedligeholdelse holder den i længere tid.

Før du sætter havemøbler og krukker tilbage på terrassen, bør du give overfladen en god omgang olie eller anden efterbehandling, som beskytter træet og forlænger levetiden. Og det skal du ikke kun gøre denne ene gang, for så ender din terrasse hurtigt med at se ud, som den gjorde før.

Det bedst råd er, at du sørger for regelmæssigt at rengøre fladen på terrassen og give den beskyttende behandling, så du i mange år fremover kan nyde din skønne træterrasse.

3 fordele ved et sæbebehandlet gulv

At vælge den helt rigtige efterbehandling til trægulvet er ikke så let endda. Hvad passer bedst til familien, til dagligdagen og til boligen? Og vægter æstetikken højere end praktikken? Læs her, hvad du får, hvis du vælger at sæbebehandle dit gulv.

Lak, olie eller sæbe, ludbehandling eller ej, og hvad med glansen? Mulighederne er mange, når det kommer til efterbehandling af trægulve, og derfor vil vi dykke ned i de enkelte metoder over de næste uger, så du kan få øjnene op for de respektive teknikkers fordele; forhåbentlig kan det hjælpe dig med det sidste skub i forbindelse med at vælge den helt rigtige løsning til dit gulv.

I denne uge kigger vi på sæbebehandling, og nedenfor finder du de tre største fordele ved et sæbebehandlet trægulv.

 

1) Fremhæv træets naturlige udseende

Drømmer du om et naturligt trægulv, der emmer af varme, og som fremstår råt og autentisk, så er en sæbebehandling det helt rigtige valg. Her er æstetikken i centrum, og efterbehandlingen egner sig særligt godt til gamle skibsplanker og patinerede brædder.

 

2) Et lyst pift til plankerne

Vil du gerne bibeholde det naturlige udseende og samtidig give dit trægulv et lysere look, kan du bruge hvid sæbe. Du får ikke et decideret hvidt gulv, men plankerne bliver en tand lysere uden at ødelægge den rustikke struktur.

 

3) Let at genbehandle

Vælger du en sæbebehandling til dit trægulv, vælger du samtidig en løsning, der er let at vedligeholde. Du kan selv vaske det med sæbespåner og dermed forlænge levetiden på dit gulv, ligesom du kan rense det helt i bund med knofedt, en stiv børste og trærens, hvis det er blevet gråt og kedeligt. Så længe du huske at afslutte med en ny sæbebehandling, naturligvis.

 

Spørg din gulvmand

Der er fordele og ulemper ved alle typer efterbehandling, og i sidste ende er det et spørgsmål om dine ønsker i forhold til æstetik og praktik. Er du i tvivl, så kontakt din gulvmand og få en snak om dine muligheder. Indimellem kan det være en god idé at tale med en professionel, der har arbejdet med produkterne i mange år, og som kan fortælle mere specifikt om lige præcis det, du drømmer om.

Rødvin på trægulvet? Sådan får du pletterne væk

Der er ingen grund til panik, hvis du spilder rødvin, kaffe eller kødsovs på dit trægulv. Det kan nemlig komme af igen, hvis du kender de rigtige metoder – og vi har samlet en række af de bedste tips lige her.

Har du væltet et glas rødvin ned på dit blanke trægulv, eller røg der en tallerken med kødsovs ud over kanten af spisebordet, så er der ikke andet for end at tørre op og komme i gang med rengøringen.

Det kan virke som en kamp uden ende at få et trægulv rent for genstridige pletter, men heldigvis findes der en del gode husråd, der kan hjælpe dig lidt på vej. Vi har samlet en række tips og tricks til dig, og ifølge Berlingske og rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen handler det først og fremmest om at kende overfladen på dit trægulv, inden rengøringen starter – så du ikke risikerer at gøre skaden værre ved at bruge det forkerte rengøringsmiddel.

 

 

 

Pletter på lakeret gulv

Bor du med et lakeret trægulv, er du i den heldige ende af skalaen, hvis du spilder. Det er nemlig forholdsvis nemt at gøre rent, når uheldet er ude.

Dit gulv er overfladebehandlet og beskyttet med vandtæt lak, så når rødvinen har ramt gulvet, skal du starte med at tørre gulvet over med en klud eller noget papir. Herefter kan du vaske gulvet med lidt vand, hvis det er nødvendigt, og vupti: Gulvet er så fint som nyt, og du skal ikke efterfølgende trækkes med en grim plet.

Pletter på olieret gulv

Har du en bolig med et oliebehandlet gulv, er der større risiko for, at kødsovsen efterlader en grum plet. Overfladen er ikke nær så modstandsdygtig, og når først sovsen ligger på gulvet, skal du skynde dig at fjerne den.

Du skal først og fremmest fjerne pletten med en klud eller noget papir. Herefter skal du duppe almindeligt opvaskemiddel på pletten med en fugtig klud; det opløser fedt og snavs, og det bør være nok til at redde dit oliebehandlede gulv.

Pletter på ubehandlet gulv

Er dine gulve ubehandlede, har du sat dig selv i en udsat position, når det kommer til pletter. Et ubehandlet gulv er et sart gulv, der kræver hurtig aktion, når uheldet er ude. Taber du kaffe, rødvin eller kødsovs på gulvet, så skynd dig at fjerne det med en klud.

Når du har fjernet pletten, vil du sandsynligvis opleve, at den allerede er trukket ind i træet. Det er frustrerende, men i stedet for at give op med det samme, skal du duppe og gnide en klud med opvaskemiddel langs træets årer. Hjælper det ikke, kan du piske sæbespåner og lade det trække på pletten en halv times tid.

Forsvinder pletten ikke, eller har du andre gamle pletter på gulvet, kan du forsøge at dække dem med glycerin og lægge en ren klud ovenover. Dæk kluden med plastfolie, og lad det stå natten over. Vask herefter pletterne med lunkent vand og opvaskemiddel, og vask efter med rent vand; med lidt held får du bugt med selv de slemmeste pletter

Trægulv på børneværelset – er det en god idé?

Børneværelset skal kunne tåle, at der leges, skabes og opdages hver eneste dag. Det skal være slidstærkt, kunne tåle pletter og mærker og det skal være let at gøre rent – så hvordan er det med trægulve og børneværelser?

Gulvet på børneværelset skal ikke bare se godt ud, det skal også være praktisk og kunne holde i mange år. Det skal modstå skidt og snavs, og så skal det selvfølgelig være fri for giftstoffer – og så skal du samtidig tage højde for, at et blåt gulv måske er sjovt, når barnet er 5 år, men knap så spændende når det er 14 år.

Både småbørn og små børn tilbringer meget tid med at kravle og lege på gulvet, og derfor er det vigtigt, at du vælger et materiale, der er så varmt og støvfrit som muligt – og her er trægulv faktisk en udemærket løsning. Vælger du en hård træsort og en efterbehandling, der er slidstærk, får du et gulv, der kan holde i mange år, uden at du går på kompromis med den smukke æstetik, trægulvet fører med sig.

 

 

Hårde træsorter og efterbehandling

I værelser hvor slitagen er ekstra stor, bør du overveje træsortens hårdhed. Ønsker du et lyst og nordisk udtryk, kan du vælge amerikansk ahorn eller ask, og hvis du går efter et mørkere og mere varmt udtryk, er eksotiske træsorter som jatoba, merbau og jarrah meget hårde.

Der er flere forskellige løsninger, når det kommer til efterbehandling af trægulve, men hvis du vil have et slidstærkt og yderst rengøringsvenligt gulv, forslår M.S. Gulve, at du lakerer det. En gulvlakering beskytter gulvet i mange år frem, så både legetøjsbiler, stoleben og plastikscootere kan trækkes henover det, uden at det skal behandles igen og igen.

I dag anvendes der primært vandbaseret gulvlak, og derfor kan du roligt bruge det på børneværelset; de er ikke sundhedsfarlige, som gamle dages gulvlak var det. Går du efter et helt lyst udtryk, kan du vælge hvid lak, alternativt er der naturlak, som fremhæver gløden og årerne i træets struktur.

 

Rum til at vokse

En af de helt store fordele ved trægulve og børneværelser er, at du kan skifte udtryk, efterhånden som børnene vokser. Det kræver bare en gulvafslibning og en ny efterbehandling, så er det så godt som nyt igen – og alt efter behandlingen får du et lysere, mørkere, blødere eller mere råt udseende. Måske kan du endda male det, hvis dit barn ønsker sig en flot farve; alternativt kan du supplere med et farverigt tæppe.