Gulv Guides: Lær at pleje, afslibe og vedligeholde dine gulve.

Sådan plejer du bedst dit trægulv

Har du trægulv i dit hjem, får du her en række gode råd omkring pleje af dit gulv, så det kan holde sig flot år efter år.

Et trægulv er noget af det mest naturlige og smukke, du kan bo med i dit hjem. Det skaber varme i din indretning, og det går aldrig af mode. Men det kræver naturligvis pleje og vedligeholdelse, hvis det skal holde sig flot og fint – og alt efter hvilken overfladebehandling dit gulv har, skal det plejes på forskellig vis.

Først og fremmest holdes et trægulv pænest, hvis det jævnligt bliver vasket. På den måde undgår du, at snavs og pletter trænger ned i træet og sætter sig fast. Et velplejet gulv er nemmere at holde flot.

 

Ubehandlede gulve

Har du ubehandlede trægulve, kan du med fordel vaske dem med sæbespåner eller andre specialiserede plejeprodukter. Et råt gulv suger meget snavs til sig, så her er det vigtigt at vaske gulv ofte, så træet holdes mættet.

Er gulvet fedtet at se på, kan det være nødvendigt at vaske det med universalrengøring først, fordi det trækker fedtet af gulvet. Men en sådan vask fjerner også den beskyttende hinde, som sæbespåner normalt giver gulvet, så vask gerne med dem efterfølgende.

 

Lakerede gulve

Et lakeret gulv er nemmere at holde rent, end et råt gulv. Du bør stadig vaske det jævnligt, men du kan nøjes med at gøre det enten med rent varmt vand eller med universalrengøring opløst i vand. Universalrengøring opløser fedt og pletter, så bruger du det, bliver gulvet lettere rent igen. Husk, du skal undgå skuresvampe og kemikalier – det gør intet godt for gulvet.

Husk på, at alt efter hvilken overflade dit gulv har, så findes der produkter lavet specielt til formålet. Har du lyse gulve, har dit gulv måske brug for en ludbehandling nu og da, så det kan bevare sit lyse udtryk. Er gulvet behandlet med olie, vil det være en god idé at efterbehandle gulvet, når der er behov for det. 

Er dine gulve meget medtagede, eller er du i tvivl om, hvorvidt du skal gøre det ene eller det andet ved dem, så kontakt gerne M.S. Gulve for vejledning og eventuelle tilbud på behandlinger af gulvene. Det kan sagtens være, at dit gulv er blevet så slidt, at det har behov for en ny slibning eller for at blive frisket op med lak eller olie.

Overvejelser inden du vælger dit trægulv

God forberedelse er alfa omega, når det kommer til at vælge et trægulv, du bliver glad for at bo med – et trægulv er nemlig ikke bare et trægulv. Der findes forskellige slags træ med hver deres fordele og ulemper, og du kan blive klogere på dit valg lige her.

Drømmer du om at få nyt trægulv i din stue, skal du starte med at overveje, hvad dine behov er, og hvilken stil du foretrækker at bo med. Begge dele spiller ind, når du skal træffe valget mellem det ene eller det andet gulv.

Som udgangspunkt bør du altid overveje, hvilken tilstand det gulv, du allerede bor med, er i – er det slet ikke til at genanvende eller bygger du nyt hus, er det klart, du skal ud og investere i et nyt gulv. Men bor du med et gulv, der godt kunne blive flot igen med den rette behandling, er det værd at overveje at spare penge og arbejdstid og i stedet få en gulvmand til at efterse gulvet. Han kan give det en slibning eller høvle det ned, så det igen fremstår flot. Det er en god måde at forlænge levetiden på de ressourcer, der allerede eksisterer.

Er gulvet ikke til at redde, eller ønsker du en anden form for gulv, har du flere valgmuligheder. Du kan vælge mellem mange træsorter, farver og overflader – det er et valg, der skal holde i mange år, så det er værd at bruge tid på at tænke sig om.

 

 

Plankegulv til stuen eller parketgulv til gangen

Uanset om det er et stuegulv, du skal have lavet, nyt gulv til gangen eller gulve til hele huset, bør du gå efter det gulv, du kan se, passer bedst til dine behov og husets stil.

Der findes flere typer af trægulv – de mest normale valgmuligheder er plankegulv, skibsplankegulv, parketgulv og stavparketgulv. Fire vidt forskellige udtryk.

1. Et plankegulv er kendt som det solide valg med et naturligt udtryk.

2. Skibsplankegulvet er som et plankegulv, der blot er placeret med en gummifuge mellem brædderne.

3. Parketgulv er to/tre træstave samlet til et bræt, der er sat sammen til et gulv.

4. Stavparket er smalle stave, der ofte lægges som sildebensmønster.

Når du har valgt type af gulv, skal du samtidig overveje, hvilken træsort dit gulv skal være i. Der findes bløde og hårde træsorter, der kan holde til forskellige ting – og de hårde kan holde til en del mere end de bløde. Eg, ask, valnød og merbau er hårdt træ, fyr og douglas er blødt træ.

 

Du slider dagligt på gulvet

Når du vælger dit trægulv, skal du overveje, hvor meget du i løbet af en dag, kommer til at slide på gulvet. I et køkken slider du mere, end du gør i en stue. De overvejelser skal du bruge, når du vælger farve og overfladebehandling til dit gulv.

Du kan vælge at give dit gulv lak, som er meget modstandsdygtigt mod snavs og pletter. Du kan også vælge et olieret gulv, der er mindre slidstærkt men måske mere naturligt i sit udtryk. Sidst men ikke mindst kan du vælge at sæbebehandle dit gulv, ludbehandle det eller male det – alle utroligt fine løsninger, som kræver hver deres form for vedligeholdelse.

Nyt trægulv – hvad skal du overveje?

Der er mange ting at tænke over, når du skal investere i et nyt trægulv – du skal overveje, hvordan gulvet skal se ud, hvilket materiale det skal være lavet af, og om der er særlige ting i forhold til vedligeholdelse, rengøring og økonomi, du bør forholde dig til.

Skal der nyt trægulv i din bolig, er det en god idé at undersøge markedet, før du beslutter dig for, hvilket gulv du gerne vil have. Der er nemlig fordele og ulemper ved alle slags trægulve, og det er op til dig, hvad der vægter højest.

Det klassiske dilemma, når folk står overfor en investering i nye trægulve til hjemmet, er, om det skal være parketgulv eller et massivt trægulv, hvis altså de ikke går med de billigere løsninger som finér eller laminatgulv.

Både massivt trægulv og parketgulv har sine fordele – og dem kan du se lige her:

Fakta om trægulv og parketgulve

  • Et massivt trægulv består af samme type træ hele vejen igennem brættet
  • Parketgulv er gerne fremstillet af tre lag, hvor det øverste lag er af træ og de andre lag er slidlag
  • Massiv træ er tungt og stabilt og kan slibes mange gange
  • Parketgulv kan slibes en del gange
  • Begge gulve holder i mange år
  • Begge gulve skiftes sjældent igen, da det er en dyr løsning

Ja, beslutningen om hvorvidt det nye gulv skal være lavet af det ene eller det andet, kan altså være svær. Har man pengene, vælger mange et massivt trægulv eller parketgulv, og sådanne gulve kan altså også noget – her får du et klassisk udtryk med varme og liv på fladerne, og et gulv lavet af gode materialer, der holder år efter år.

 

 

Forskellige træsorter

Når du har besluttet, om du vil gå med den ene eller den anden type gulv, skal du igen beslutte, hvad gulvet skal være lavet af. Her er det en god idé at vælge træsort ud fra udseende og slidstyrke. Fyr, birk og gran er lyse i deres udtryk, men det er også blødt træ og dermed er det ikke så slidstærkt. Andre træsorter som bøg, eg og ask er mere robuste og stadig lyse.

Overvej hvilke rum gulvene skal bruges i, og om der er brug for en høj slidstyrke eller ej, og overvej samtidig hvilken overfladebehandling, du ønsker – det betyder nemlig også noget for slidstyrken. Et lakeret gulv er stærkt og modstandsdygtig overfor pletter, hvorimod et sæbebehandlet gulv er mere sart, men til gengæld har det måske præcis det udtryk, du drømmer om i din bolig, og det er også værd at tage med i beslutningen – find den løsning, der både praktisk og visuelt er bedst for dig.

Vil du læse endnu mere om at vælge det rette trægulv, så tag et kig på artiklen her.

 

Er det en god idé selv at slibe bordpladen i køkkenet?

Du kan sagtens selv slibe din bordplade i køkkenet, hvis du har en yderst sikker hånd – det skal nemlig gøres nænsomt, hvis pladen ikke skal ende op med ridser og små ukorrektheder på overfladen.

Er din træbordplade i køkkenet slidt og fyldt med pletter efter mange års brug, så er det måske på tide at gøre noget ved det. Det er fristende at skifte den ud med en ny, men det er samtidig en dyr og ofte unødvendig løsning.

Har du en tyk bordplade i træ, kan du sagtens slibe den og få en bordplade, der er som ny. Det kræver ikke meget arbejde, men det kræver til gengæld, at du er meget forsigtig, når du gør det.

Giv træet nyt liv på egen hånd

Har du mod på selv at slibe din bordplade, kan du gøre det på omtrent en halv dag – det kræver, at du har en excentersliber eller en rystepudser og sandpapir i flere kornstørrelser (det kan være 80, 120, 240).

Når du har det rette værktøj, skal du tørre din bordplade over med en klud, så den er ren. Afdæk karme og kanter til væg, skabe, vask og komfur med malertape.

Herefter kan du gå i gang med selve slibearbejdet. Arbejd dig langsomt frem og brug rolige bevægelser i årenes retning. Hvis du sliber på tværs, er der stor sandsynlighed for, at du ridser din bordplade. Gentag processen flere gange og gør rent i mellemtiden, så du kan se, hvor meget du mangler. Brug eventuelt en kantsliber eller en slibeklods til områderne med hjørne, vask eller andet.

Når du er færdig med at slibe, skal bordpladen gøres ren, og herefter skal den behandles med en god omgang olie, så fladen kan blive mættet.

 

 

Lad en professionel om arbejdet

Har du ikke mod på selv at gå i gang med at slibe din bordplade, eller har du ikke det rette værktøj ved hånden, så lad i stedet en professionel gøre arbejdet for dig.

Mange gulvslibningsfirmaer vil hellere end gerne komme ud og lave din bordplade. De kender både deres maskiner og materialerne godt, og derfor kan du være sikker på at få et godt resultat første gang.

Hyrer du en gulvsliber ind til at udføre jobbet, er det desuden overstået i løbet af kort tid, og du kan samtidig få god vejledning omkring efterbehandlingen af bordpladen. Når slibningen og efterbehandlingen er ordnet, har du en bordplade, der er så god som ny.

Guide: Sådan vælger du det rigtige trægulv

Drømmer du om et nyt trægulv? Det kræver en lang række overvejelser at vælge rigtigt – se med her.

Gulvet i din bolig er mere definerende for hjemmets udtryk, end du måske umiddelbart tror. Det danner rammen for selve stilen og indretningen, men det spiller også en stor rolle, når det kommer til komfort. Derfor skal et trægulv vælges med omhu – og du skal samtidig beslutte, om du vil beholde det oprindelige gulv og gøre noget ved det, eller om du vil købe et helt nyt.

Her er fem gode råd, du kan tage med dig i tankerne, når du skal have nyt gulv.

 

 

1. Søg inspiration og professionel hjælp

Der laves trægulve i alverdens træsorter, og typerne er mange – der findes plankegulve, parketgulve, skibsplanker og mange flere. Hver sit gulv har sine fordele, og når du skal vælge nyt gulv, er det en god idé at mærke efter og søge inspiration, så du træffer det rette valg. Husk samtidig at spørge personalet i butikkerne efter gode råd.

2. Slidstyrken har betydning

Der er et par praktiske elementer, som spiller ind, når du skal vælge nyt gulv. Du skal forholde dig til, hvor i huset dit gulv skal ligge, og hvor høj slidstyrken skal være. Skal det være nemt at gøre rent og holde længe eller betyder udseende mest? Her spiller overfladebehandlingen også ind, og det skal du huske på, når du vælger gulv.

Skal gulvet ligge i køkkenet eller entréen, skal det kunne modstå både snavs og slid. Har du små børn, skal du måske ikke vælge et ubehandlet gulv, men vælge et hvor du nemt kan tørre kødsovs væk uden at få pletter.

3. Træets hårdhed spiller ind

Du skal overveje træsortens hårdhed, når du vælger gulv – vælger du et blødt gulv, er der større risiko for at få mærker i gulvet fra eksempelvis stilethæle. Et hårdt gulv har større modstandsdygtighed og større slidstyrke.

4. Overvej holdbarheden

Når du skal vælge trægulv, kan du vælge mellem et massivt trægulv eller et, der er parketopbygget, hvilket betyder, at det består af tre lag. Det øverste lag er det, der består af den træsort, du har valgt dit gulv i.

Begge dele er gode og solide gulve, men et massivt trægulv kan høvles og slibes flere gange og har dermed en lang levetid, hvorimod de fleste parketgulve kun kan slibes få gange, og levetiden er dermed kortere.

5. Husk husets ånd

Uanset om dit gulv skal være ekstraordinært flot eller virkelig praktisk, skal du altid have husets arkitektur i tankerne, når du udvælger det. Kig dig omkring i det rum, hvor gulvet skal ligge og overvej, hvordan stilen er – og sørg for at vælge et gulv, der passer til husets stil, så bliver du gladest.

Guide: Sådan vedligeholder du et sæbebehandlet gulv

Med en sæbebehandling giver du trægulvet det mest naturlige udseende, men samtidig øger du kravene til vedligeholdelse. Et sæbebehandlet gulv skal passes og plejes, hvis det skal holde sig smukt mange år frem.

Et trægulv bliver slidt med tiden, og i rette omfang kan tidens tand være både smukt og charmerende. Det samme kan man ikke sige om et misligholdt trægulv, og derfor er det vigtigt, at du plejer dit gulv efter alle kunstens regler.

Vi har samlet vores bedste rengørings- og vedligeholdelsestips til sæbebehandlede gulve lige her.

 

Rengøring af sæbebehandlet gulv

Sæbebehandling er den mindst effektive løsning, når det kommer til slid og rengøringsvenlighed, og derfor skal du støvsuge og vaske oftere. Når du støvsuger, skal du bruge et blødt mundstykke, så du ikke ridser gulvet, og når du vasker, skal du bruge en spand, moppe, lunt vand og sæbespåner.

Når du vasker gulvet, er det vigtigt, at du vrider moppen godt op, så du ikke efterlader små søer af vand. Det kan de færreste trægulve klare, men for sæbebehandlede gulve er det ekstra vigtigt, at du husker det. Vask desuden altid i årernes retning, så du undgår, at sæben efterlader striber på gulvet.

 

 

Ekstra pleje med sæbebehandling

Et sæbebehandlet trægulv har godt af en opfriskning med en ny sæbebehandling hver tredje måned – og det kan du give det ved at følge nedenstående vejledning:

1) Vælg en sæbe, der passer til gulvet (husk hvidpigmenteret sæbe til ludbehandlede gulve).

2) Bland sæbe og vand efter leverandørens anvisninger.

3) Fordel sæben på hele gulvet og tør efter med en opvredet klud.

4) Lad gulvet tørre helt op og gentag sæbebehandlingen minimum 3 gange.

 

Pas på gulvet i hverdagen

Uanset hvilken form for efterbehandling dit trægulv har fået, er det vigtigt, at du passer godt på det i hverdagen. Følger du vores tre nedenstående råd, kan du forlænge levetiden for dit trægulv væsentligt.

1) Tag skoene af!

Det er irriterende, hvis du lige har glemt noget, men det er så vigtigt, hvis du vil passe godt på dit trægulv: Tag skoene af, inden du går ind.

2) Brug filtpuder

Hurtigt, enkelt og let: Brug filtpuder under alle større møbler. Det gælder både borde, stole, reoler, sofaer og alle andre møbler, der flyttes jævnligt eller trækkes hen over gulvet.

3) Brug tæpper

Det skjuler en del af dit flotte trægulv, men på særligt udsatte steder kan det være en god idé at lægge et løst tæppe. For eksempel under spisebordet eller i entréen.

Vasker du dit trægulv rigtigt?

Der er ikke noget som et skinnende flot og rent gulv, men hvordan er det nu lige med trægulve og gulvvask? Vi guider dig gennem gulvvasken trin for trin, så dit gulv får den helt rigtige pleje.

Supermarkedernes rengøringshylder bugner med alskens farverige sæbevarianter, der lover det ene mirakel efter det andet, og det er nærmest umuligt at navigere i rengøringsjunglen. Men faktisk behøver det ikke at være så svært, og vi har samlet 5 gode råd til dig, der gerne vil vaske dit trægulv rigtigt.

 

Sådan vasker du dit trægulv

Først og fremmest er der én ting, du aldrig må glemme, når du vasker dit trægulv: Universalrengøringsmidlerne egner sig ikke til trægulve, og det gælder i særdeleshed, hvis dit gulv har fået en efterbehandling med enten olie eller sæbe. Kort og godt skyldes det, at universalrengøringsmidler er udviklet til at opløse fedt, fx olie og sæbe, og dermed blotter du træet, så det lettere kan suge snavs, skidt og væske.

Vil du have et flot, rent og velplejet trægulv, skal du følge nedenstående råd.

 

 

1) Vask med lunkent vand

Der er ingen grund til at skrue helt op for den varme hane, når du fylder gulvspanden, da lunkent vand giver de bedste vilkår, når sæben skal opløses og blande sig med vandet.

 

2) Vask altid med årerne

Når du trækker gulvmoppen over gulvet, er det vigtigt, at du altid vasker med åreretningen, fordi sæben utvivlsomt efterlader bittesmå striber, når vandet tørrer – men dem kan du ikke se, når de blander sig med træets smukke årer.

 

3) Hold igen med vandet

“Nu skal gulvet bare være rent,” tænker du, og hælder den ene store spand vand efter den anden på gulvet. Men det er ikke den helt rigtige løsning; trægulve er nemlig følsomme overfor vand. Du skal vride moppen godt, inden du vasker, og du skal være opmærksom på at tørre eventuelle søer af vand op, når du er færdig med gulvvasken.

 

4) Vask hele gulvet færdig

Det lyder måske omsonst, men det er faktisk en rigtig god idé at vaske hele gulvet færdig, inden du holder pause. Det skyldes, at et trægulv skal vaskes vådt i vådt, så der ikke kommer synlige overgange.

 

5) Vælg den rigtige sæbe

Vi har været omkring universalrengøringsmidlerne, som du for alt i verden skal undgå, hvis du vil vedligeholde dit trægulv bedst muligt. Til gengæld kan du med fordel gøre dig nogle overvejelser om sæbevalget, så det passer til din gulvtype – og det er ret enkelt:

Lakerede gulve vaskes med laksæbe, olierede gulve vaskes med oliesæbe, sæbebehandlede gulve vaskes med sæbespåner.

 

Guide: Sådan vedligeholder du et lakeret trægulv

Et lakeret trægulv har den store fordel, at det er meget rengøringsvenligt, og derfor kan du med få trin holde dit trægulv flot og rent i mange år – få vores bedste tips her.

Om du har børn eller ej, husdyr eller ej, bruger kørestol eller ej, så vil dit gulv blive slidt og ikke mindst beskidt med tiden. Bor du alene, tager det længere tid, end hvis husstanden består af en familie på fem plus et husdyr eller to, men uanset hvad er det vigtigt, at du plejer og vedligeholder dit gulv, hvis det skal holde sig flot i mange år.

Vi har samlet vores bedste rengørings- og vedligeholdelsestips til lakerede trægulve lige her.

 

Rengøring af lakeret trægulv

Den daglige rengøring af dit lakerede trægulv er ikke raketvidenskab; du skal bruge en støvsuger med en blød børste, så du ikke ridser gulvet. Gulvvasken er lidt mere omstændelig, og her skal du være opmærksom på et par ting – men vi har selvfølgelig lavet en kort vejledning.

 

 

Når du skal vaske et lakeret trægulv, skal du bruge: Spand, moppe, lunt vand og laksæbe. Moppen skal vrides godt op, så den kun er fugtig – den må endelig ikke dryppe for meget vand på gulvet, da det kan skade træet. Samtidig skal du huske at vaske i samme retning som årerne, så du undgår de små striber, sæben ofte efterlader.

Har du alligevel hældt lidt for meget vand på gulvet, kan du med fordel tørre det over med en klud, når du er færdig. Alternativt risikerer du, at de små søer af vand, bliver til skjolder på gulvet.

 

Vær god ved dit trægulv

Lak er den stærkeste efterbehandling, du kan give dit trægulv, men derfor skal du stadig passe på det. Det er nemlig svært at reparere, hvis det bliver ridset. Nærmest umuligt. Og hvordan passer du så på det i dagligdagen? Vi har tre gode råd:

 

1) Lad skoene stå i entréen

Først og fremmest er det vigtigt, at hele familien husker, at det ikke er en god idé at gå ind med sko, når man har et trægulv. Selvom du tørrer dem godt af på dørmåtten, sidder der sand og småsten i sålens riller, og det kan gulvet ikke tåle.

 

2) Brug filtpuder under møblerne

Det er enhver gulvmands bedste råd: Brug filtpuder. Under borde, under stole, under reoler og under sofaen – og under alle andre møbler der enten er tunge eller flyttes jævnligt. Med filtpuder undgår du at slide lakken af, når du trækker møblet henover gulvet, og det er vigtigt for holdbarheden, da et lakeret trægulv ikke kan repareres.

 

3) Overvej tæpper

Du har selvfølgelig ikke investeret i et flot trægulv for så at dække det hele til med tæpper. Men alligevel. Du kan med fordel overveje at lægge tæpper på særligt udsatte områder, fx i entréen eller under spisebordet, så du minimerer det hårde slid, gulvet hver dag udsættes for.

Guide: Sådan vedligeholder du et olieret gulv

Et olieret trægulv er noget af det flotteste, du kan byde dit hjem, og det kan holde sig smukt i mange år, hvis du plejer det efter alle kunstens regler. 

Gulvet i dit hjem er udsat for massivt slid hver eneste dag, og samtidig lander skidt, snavs og alskens pletter på det dag efter dag. Har du et olieret trægulv, kan det sagtens tåle både slid og pletter, men du skal pleje, vaske og vedligeholde det korrekt, hvis du vil bibeholde den varme, glødende tone, olien giver.

Er du usikker på, hvordan du bedst passer dit olierede trægulv, kan du læse med her, hvor vi har samlet alle vores bedste råd til dig.

 

Rengøring af olieret trægulv

Olie er blandt de foretrukne efterbehandlinger hos danskerne, og det skyldes, at oliebehandlingen give trægulvet en smuk, silkemat overflade, der er meget modstandsdygtig overfor både skidt og slid. Samtidig er det forholdsvis let at vedligeholde et olieret gulv, ligesom du på enkel vis kan friske de områder op, der er særligt udsatte.

Til den daglige rengøring af et olieret trægulv skal du bruge en blød kost eller en støvsuger med et blødt mundstykke, så du ikke ridser overfladen. Når du vasker det, skal du bruge en egnet oliesæbe, der passer til den behandling, dit gulv har fået; hvidpigmenteret oliesæbe til hvidolieret gulve, naturoliesæbe til naturolieret gulve etc.

Når du vasker dit trægulv, skal du være opmærksom på, at træet er følsomt overfor vand og fugt. Vrid derfor moppen godt op, inden du vasker, og sørg for, at der aldrig er pytter med vand på gulvet. Sæbevandet vil ofte efterlade bittesmå striber på dit gulv, og derfor bør du altid vaske med åreretningen – på den måde blander striberne sig med årene i træet, og bliver usynlige for det blotte øje.

 

Pleje af olieret trægulv

Et helt nyolieret gulv er meget lukket i overfladen og derfor yderst modstandsdygtigt overfor snavs og særligt væske. Med tiden slides olien af, og det kan give trægulvet et trist og slidt udtryk – særligt på de steder, der er udsat for meget trafik.

Det bedste, du kan gøre, hvis du vil undgå at slide for hårdt på gulvet, er regelmæssigt at give det oliepleje. Det frisker gulvet op, det er hurtigttørrende og skånsomt mod indeklimaet og så kan det bruges uden brug af polermaskine. Trænger dit gulv derimod til plejeolie – altså en ny omgang olie – anbefaler vi, at du lader fagfolk udføre opgaven eller lejer en polermaskine i dit lokale byggemarked.

 

Tre hurtige tips til dit trægulv

Ovenstående er de bedste råd, vi kan give til vedligeholdelse af dit olierede trægulv, men du kan også gøre en indsats ved at passe på gulvet i dagligdagen – følg disse tre råd:

1) Brug tæpper på særligt udsatte steder, fx under spisebordet og i entréen.

2) Brug filtpuder under alle dine store møbler, fx stole, sofaer, borde og tunge reoler.

3) Lad skoene stå i entreen. Der sidder altid småsten og sand i rillerne under dine sko, og det slider unødigt på trægulvet.