Gulv Guides: Lær at pleje, afslibe og vedligeholde dine gulve.

Guide: Sådan vedligeholder du et lakeret trægulv

Et lakeret trægulv har den store fordel, at det er meget rengøringsvenligt, og derfor kan du med få trin holde dit trægulv flot og rent i mange år – få vores bedste tips her.

Om du har børn eller ej, husdyr eller ej, bruger kørestol eller ej, så vil dit gulv blive slidt og ikke mindst beskidt med tiden. Bor du alene, tager det længere tid, end hvis husstanden består af en familie på fem plus et husdyr eller to, men uanset hvad er det vigtigt, at du plejer og vedligeholder dit gulv, hvis det skal holde sig flot i mange år.

Vi har samlet vores bedste rengørings- og vedligeholdelsestips til lakerede trægulve lige her.

 

Rengøring af lakeret trægulv

Den daglige rengøring af dit lakerede trægulv er ikke raketvidenskab; du skal bruge en støvsuger med en blød børste, så du ikke ridser gulvet. Gulvvasken er lidt mere omstændelig, og her skal du være opmærksom på et par ting – men vi har selvfølgelig lavet en kort vejledning.

 

 

Når du skal vaske et lakeret trægulv, skal du bruge: Spand, moppe, lunt vand og laksæbe. Moppen skal vrides godt op, så den kun er fugtig – den må endelig ikke dryppe for meget vand på gulvet, da det kan skade træet. Samtidig skal du huske at vaske i samme retning som årerne, så du undgår de små striber, sæben ofte efterlader.

Har du alligevel hældt lidt for meget vand på gulvet, kan du med fordel tørre det over med en klud, når du er færdig. Alternativt risikerer du, at de små søer af vand, bliver til skjolder på gulvet.

 

Vær god ved dit trægulv

Lak er den stærkeste efterbehandling, du kan give dit trægulv, men derfor skal du stadig passe på det. Det er nemlig svært at reparere, hvis det bliver ridset. Nærmest umuligt. Og hvordan passer du så på det i dagligdagen? Vi har tre gode råd:

 

1) Lad skoene stå i entréen

Først og fremmest er det vigtigt, at hele familien husker, at det ikke er en god idé at gå ind med sko, når man har et trægulv. Selvom du tørrer dem godt af på dørmåtten, sidder der sand og småsten i sålens riller, og det kan gulvet ikke tåle.

 

2) Brug filtpuder under møblerne

Det er enhver gulvmands bedste råd: Brug filtpuder. Under borde, under stole, under reoler og under sofaen – og under alle andre møbler der enten er tunge eller flyttes jævnligt. Med filtpuder undgår du at slide lakken af, når du trækker møblet henover gulvet, og det er vigtigt for holdbarheden, da et lakeret trægulv ikke kan repareres.

 

3) Overvej tæpper

Du har selvfølgelig ikke investeret i et flot trægulv for så at dække det hele til med tæpper. Men alligevel. Du kan med fordel overveje at lægge tæpper på særligt udsatte områder, fx i entréen eller under spisebordet, så du minimerer det hårde slid, gulvet hver dag udsættes for.

Guide: Sådan vedligeholder du et olieret gulv

Et olieret trægulv er noget af det flotteste, du kan byde dit hjem, og det kan holde sig smukt i mange år, hvis du plejer det efter alle kunstens regler. 

Gulvet i dit hjem er udsat for massivt slid hver eneste dag, og samtidig lander skidt, snavs og alskens pletter på det dag efter dag. Har du et olieret trægulv, kan det sagtens tåle både slid og pletter, men du skal pleje, vaske og vedligeholde det korrekt, hvis du vil bibeholde den varme, glødende tone, olien giver.

Er du usikker på, hvordan du bedst passer dit olierede trægulv, kan du læse med her, hvor vi har samlet alle vores bedste råd til dig.

 

Rengøring af olieret trægulv

Olie er blandt de foretrukne efterbehandlinger hos danskerne, og det skyldes, at oliebehandlingen give trægulvet en smuk, silkemat overflade, der er meget modstandsdygtig overfor både skidt og slid. Samtidig er det forholdsvis let at vedligeholde et olieret gulv, ligesom du på enkel vis kan friske de områder op, der er særligt udsatte.

Til den daglige rengøring af et olieret trægulv skal du bruge en blød kost eller en støvsuger med et blødt mundstykke, så du ikke ridser overfladen. Når du vasker det, skal du bruge en egnet oliesæbe, der passer til den behandling, dit gulv har fået; hvidpigmenteret oliesæbe til hvidolieret gulve, naturoliesæbe til naturolieret gulve etc.

Når du vasker dit trægulv, skal du være opmærksom på, at træet er følsomt overfor vand og fugt. Vrid derfor moppen godt op, inden du vasker, og sørg for, at der aldrig er pytter med vand på gulvet. Sæbevandet vil ofte efterlade bittesmå striber på dit gulv, og derfor bør du altid vaske med åreretningen – på den måde blander striberne sig med årene i træet, og bliver usynlige for det blotte øje.

 

Pleje af olieret trægulv

Et helt nyolieret gulv er meget lukket i overfladen og derfor yderst modstandsdygtigt overfor snavs og særligt væske. Med tiden slides olien af, og det kan give trægulvet et trist og slidt udtryk – særligt på de steder, der er udsat for meget trafik.

Det bedste, du kan gøre, hvis du vil undgå at slide for hårdt på gulvet, er regelmæssigt at give det oliepleje. Det frisker gulvet op, det er hurtigttørrende og skånsomt mod indeklimaet og så kan det bruges uden brug af polermaskine. Trænger dit gulv derimod til plejeolie – altså en ny omgang olie – anbefaler vi, at du lader fagfolk udføre opgaven eller lejer en polermaskine i dit lokale byggemarked.

 

Tre hurtige tips til dit trægulv

Ovenstående er de bedste råd, vi kan give til vedligeholdelse af dit olierede trægulv, men du kan også gøre en indsats ved at passe på gulvet i dagligdagen – følg disse tre råd:

1) Brug tæpper på særligt udsatte steder, fx under spisebordet og i entréen.

2) Brug filtpuder under alle dine store møbler, fx stole, sofaer, borde og tunge reoler.

3) Lad skoene stå i entreen. Der sidder altid småsten og sand i rillerne under dine sko, og det slider unødigt på trægulvet.