Guide: Sådan vedligeholder du et lakeret trægulv

Et lakeret trægulv har den store fordel, at det er meget rengøringsvenligt, og derfor kan du med få trin holde dit trægulv flot og rent i mange år – få vores bedste tips her.

Om du har børn eller ej, husdyr eller ej, bruger kørestol eller ej, så vil dit gulv blive slidt og ikke mindst beskidt med tiden. Bor du alene, tager det længere tid, end hvis husstanden består af en familie på fem plus et husdyr eller to, men uanset hvad er det vigtigt, at du plejer og vedligeholder dit gulv, hvis det skal holde sig flot i mange år.

Vi har samlet vores bedste rengørings- og vedligeholdelsestips til lakerede trægulve lige her.

 

Rengøring af lakeret trægulv

Den daglige rengøring af dit lakerede trægulv er ikke raketvidenskab; du skal bruge en støvsuger med en blød børste, så du ikke ridser gulvet. Gulvvasken er lidt mere omstændelig, og her skal du være opmærksom på et par ting – men vi har selvfølgelig lavet en kort vejledning.

 

 

Når du skal vaske et lakeret trægulv, skal du bruge: Spand, moppe, lunt vand og laksæbe. Moppen skal vrides godt op, så den kun er fugtig – den må endelig ikke dryppe for meget vand på gulvet, da det kan skade træet. Samtidig skal du huske at vaske i samme retning som årerne, så du undgår de små striber, sæben ofte efterlader.

Har du alligevel hældt lidt for meget vand på gulvet, kan du med fordel tørre det over med en klud, når du er færdig. Alternativt risikerer du, at de små søer af vand, bliver til skjolder på gulvet.

 

Vær god ved dit trægulv

Lak er den stærkeste efterbehandling, du kan give dit trægulv, men derfor skal du stadig passe på det. Det er nemlig svært at reparere, hvis det bliver ridset. Nærmest umuligt. Og hvordan passer du så på det i dagligdagen? Vi har tre gode råd:

 

1) Lad skoene stå i entréen

Først og fremmest er det vigtigt, at hele familien husker, at det ikke er en god idé at gå ind med sko, når man har et trægulv. Selvom du tørrer dem godt af på dørmåtten, sidder der sand og småsten i sålens riller, og det kan gulvet ikke tåle.

 

2) Brug filtpuder under møblerne

Det er enhver gulvmands bedste råd: Brug filtpuder. Under borde, under stole, under reoler og under sofaen – og under alle andre møbler der enten er tunge eller flyttes jævnligt. Med filtpuder undgår du at slide lakken af, når du trækker møblet henover gulvet, og det er vigtigt for holdbarheden, da et lakeret trægulv ikke kan repareres.

 

3) Overvej tæpper

Du har selvfølgelig ikke investeret i et flot trægulv for så at dække det hele til med tæpper. Men alligevel. Du kan med fordel overveje at lægge tæpper på særligt udsatte områder, fx i entréen eller under spisebordet, så du minimerer det hårde slid, gulvet hver dag udsættes for.

Trægulv og efterbehandling: Hvad er dine muligheder?

Olie, lak, sæbe og lud. Mulighederne er mange, når det handler om efterbehandling af trægulve, og hvordan vælger du egentlig den bedste behandling? Én for én gennemgår vi de enkelte produkter, så du bliver i stand til at træffe en beslutning.

Når dit trægulv er blevet slebet, skal det afsluttes med en efterbehandling, så du kan holde snavs og skidt fra døren. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige behandling i første omgang, da du ikke sådan lige kan skifte mening igen – i hvert fald ikke uden endnu en gulvafslibning.

Spørgsmålet er, hvordan du vælger den rigtige overfladebehandling?

Svaret er individuelt, men grundlæggende er der to ting, du skal tage stilling til, når du beslutter dig: slidstyrke og udseende. Vi giver dig et overblik over dine muligheder, så du kan træffe din beslutning på et oplyst grundlag.

 

 

Ludbehandling af trægulve

Er du vild med helt lyse trægulve, kan du overveje, om dit gulv skal have en ludbehandling, inden du giver den “rigtige” efterbehandling. Når vi siger “rigtige,” skyldes det, at en ludbehandling ikke kan stå alene. Den skal afsluttes med enten olie, lak eller sæbe.

Den helt klare fordel ved en ludbehandling er, at du afholder trægulvet fra at gulne med tiden, så du kan bibeholde den lyse, hvidlige nuance, produktet giver. Ulempen er til gengæld, at dit trægulv skal efterbehandles over to omgange, fordi ludbehandlingen ikke er nok i sig selv.

 

Lakering af trægulve

Vil du have den stærkeste efterbehandling, du kan få, skal du vælge at lakere dit trægulv. Lak har ry for at give en skinnende overflade, men det bestemmer du helt selv; du kan vælge mellem mat, halvblank og blank lak.

Den store slidstyrke er naturligvis en af de helt store fordele ved et lakeret trægulv, mens en anden stor fordel er en høj rengøringsvenlighed og et gulv, der er meget modstandsdygtigt overfor snavs og fugt.

Ulempen ved et lakeret trægulv er, at du ikke kan reparere det, hvis lakken slides af på særligt udsatte områder. Det kræver en gulvafslibning af hele gulvet efterfulgt af en ny behandling.

 

Oliering af trægulve

Olie er blandt danskernes foretrukne valg, når det kommer til efterbehandling af trægulve, og det skyldes det naturlige udseende og den varme glød, oliebehandlingen efterlader.

Et oliebehandlet gulv er ikke helt så slidstærkt som et lakeret, men det er stadig stærkt og modstandsdygtigt overfor både snavs og fugt. Derudover har det den store fordel, at det kan repareres på udsatte områder, uden at du skal slibe og genbehandle hele gulvet.

Ulempen ved et olieret gulv er, at du ikke kan bibeholde gulvets naturlige farve. En naturolie vil gøre dit trægulv en tand mørkere og varmere, mens en hvidpigmenteret olie vil gøre det lysere.

 

Sæbebehandling af trægulve

Drømmer du først og fremmest om at få et naturligt og rustikt trægulv, kan en sæbebehandling være det rigtige valg for dig.

Fordelen ved et sæbebehandlet gulv er netop udseendet. Gulvet får en flot og naturlig overflade, der især passer godt til ældre boliger, der er renoveret med respekt for tidens tand.

Ulemperne ved sæbebehandling er, at det ikke er så slidstærkt og heller ikke nær så modstandsdygtigt overfor snavs som både olie og lak. Samtidig kræver sæbebehandling, at du vedligeholder gulvet godt og jævnligt giver det en ny omgang sæbe for at mætte træet.

Gammelt trægulv; kan det renoveres?

Trægulve kan være så slidte og ødelagte, at det er umuligt at renovere dem, men i langt de fleste tilfælde kan du få den oprindelige glød tilbage med en gulvafhøvling og en gulvafslibning. Læs her, hvad du skal gøre.

Har du overtaget en bolig, hvor trægulvet er så slidt og træt, at det nærmest ikke er værd at skænke en tanke, så vær opmærksom. Selvom det ser håbløst ud, er der gode chancer for, at det kan reddes. Grundlæggende handler det om to ting; gulvets nuværende stand og dine forventninger til det nyrenoverede gulv.

 

Reparation, afhøvling eller afslibning

Trægulvets stand er afgørende for, hvilke metoder der skal anvendes under renoveringsarbejdet. Hvis træet er råddent, kan det ikke genanvendes, men hvis det “bare” er ujævnt, har hakker og huller og er plettet med maling, limrester og andet godt, så kan du med stor sandsynlighed genskabe fordums tiders storhed.

Det første, du skal gøre, er at kigge efter store niveauforskelle eller deciderede huller i plankerne. Finder du nogle, kan det være nødvendigt at reparere med såkaldt udlusninger; områderne hugges væk med et stemmejern og fyldes ud med nyt træ.

Når alle reparationer er afsluttet, er det nødvendigt med en gulvafhøvling. Her fjernes mindre ujævnheder, ligesom pletter, maling- og limrester og store skrammer forsvinder under høvlens arbejde. Efter afhøvlingen står du med et flot trægulv patineret af tidens tand, og det eneste, du mangler, er en afsluttende gulvafslibning og efterfølgende overfladebehandling. Når det er sagt, er det essentielt at huske, at et nyrenoveret gulv ikke er et nyt gulv. Det vil være mærket af tidens spor, men i mange tilfælde er det lige præcis det, der gør gulvet ekstra flot.

 

 

Valg af efterbehandling

Når gulvet er færdigslebet, skal det efterbehandles, og her har du flere muligheder – og det er vigtigt, at du vælger den rigtige.

Grundlæggende findes der fire forskellige efterbehandlinger: Lud, lak, olie og sæbe.

Behandling med hvid lud giver træet en lysere nuance, der tydeligt viser træets struktur. Vælger du naturlud, bevarer du træets naturlige farve. Ens for begge produkter er, at de afholder træet fra at gulne med årene, og at de begge skal afsluttes med lak eller olie.

Behandling med lak giver den stærkeste gulvoverflade, der samtidig er let at rengøre. Til gengæld lukker lak træets overflade, så du ikke længere kan mærke de naturlige strukturer.

Behandling med olie giver trægulvet en silkemat overflade, der bevarer træets strukturer og samtidig er modstandsdygtigt overfor skidt og snavs. Denne form for behandling kræver jævnlig vedligeholdelse for at holde på de gode egenskaber.

Behandling med sæbe giver det mest naturlige udseende til trægulvet, men modstandsdygtigheden overfor skidt og snavs er ikke nær så stor som ved lak og olie. Samtidig kræver sæbebehandling kontinuerligt vedligehold, hvis gulvet skal holde sig flot i mange år.

Oliepleje eller plejeolie; hvad er forskellen?

Oliepleje eller plejeolie. Umiddelbart lyder det som to sider af samme sag, men det er det ikke. Der er stor forskel på de to produkter, og du bør kende den, så du kan bruge produkterne rigtigt.

Helt kort kan man sige, at oliepleje er et produkt, du kan anvende efter behov på udsatte områder, mens plejeolie bruges til at give trægulvet en helt ny omgang olie.

Historien er selvfølgelig længere end det, og vil du kende de små detaljer i det enkelte produkt, kan du læse med nedenfor, hvor vi går i dybden med dem begge to.

 

Oliepleje – til almindelig vedligeholdelse

Oliepleje er et vandbaseret produkt, der kan bruges af boligejere uden stor erfaring med oliering af trægulve. Det lugter ikke af olie, det kræver ikke polering efter påførelse og vigtigst af alt: det kan bruges efter behov.

At oliepleje kan bruges efter behov betyder, at det ikke nødvendigvis skal påføres hele gulvet; du kan nøjes med at bruge det på udsatte områder, der trænger til en kærlig hånd. For eksempel under spisebordet, i køkkenet eller i entréen. Inden du går i gang med olieplejen, skal du rense området af med trærens, og efterfølgende skal du lade gulvet tørre en times tid, inden du tager det i brug igen.

Plejeolie – når trægulvet skal friskes op

Plejeolie kræver både mere tid og et større kendskab til oliering end olieplejen. Det skyldes, at produktet skal påføres med pad eller malerrulle og efterfølgende skal det poleres ned i træet med en polermaskine.

Modsat oliepleje, der er vandbaseret, er plejeolie et oliebaseret produkt, og du skal bruge det 1-2 gange årligt, når dine trægulve skal have en genbehandling for at vedligeholde den smukke glød og den høje modstandsdygtighed overfor skidt, snavs og væske. Inden du påfører plejeolie på dit trægulv, skal det renses med trærens, og efterfølgende skal det tørre i ca. 4 timer.

 

Er oliebehandling gør-det-selv-arbejde?

Hvis dit trægulv skal holde sig smukt og glødende i mange år, er det essentielt, at den første oliebehandling påføres korrekt og gerne lige umiddelbart efter afslibning eller gulvlægning. Olien skal poleres godt ned i gulvet, og du kan med fordel lade fagfolk klare arbejdet.

Den efterfølgende vedligeholdelse med plejeolie og oliepleje kræver ikke særlige kompetencer, så hvis du har lidt fingersnilde, kan du sagtens klare arbejdet selv. Vil du have mest muligt ud af behandlingen med plejeolie, anbefaler vi, at du lejer en polermaskine i dit lokale byggemarked.

Guide: Sådan vedligeholder du et olieret gulv

Et olieret trægulv er noget af det flotteste, du kan byde dit hjem, og det kan holde sig smukt i mange år, hvis du plejer det efter alle kunstens regler. 

Gulvet i dit hjem er udsat for massivt slid hver eneste dag, og samtidig lander skidt, snavs og alskens pletter på det dag efter dag. Har du et olieret trægulv, kan det sagtens tåle både slid og pletter, men du skal pleje, vaske og vedligeholde det korrekt, hvis du vil bibeholde den varme, glødende tone, olien giver.

Er du usikker på, hvordan du bedst passer dit olierede trægulv, kan du læse med her, hvor vi har samlet alle vores bedste råd til dig.

 

Rengøring af olieret trægulv

Olie er blandt de foretrukne efterbehandlinger hos danskerne, og det skyldes, at oliebehandlingen give trægulvet en smuk, silkemat overflade, der er meget modstandsdygtig overfor både skidt og slid. Samtidig er det forholdsvis let at vedligeholde et olieret gulv, ligesom du på enkel vis kan friske de områder op, der er særligt udsatte.

Til den daglige rengøring af et olieret trægulv skal du bruge en blød kost eller en støvsuger med et blødt mundstykke, så du ikke ridser overfladen. Når du vasker det, skal du bruge en egnet oliesæbe, der passer til den behandling, dit gulv har fået; hvidpigmenteret oliesæbe til hvidolieret gulve, naturoliesæbe til naturolieret gulve etc.

Når du vasker dit trægulv, skal du være opmærksom på, at træet er følsomt overfor vand og fugt. Vrid derfor moppen godt op, inden du vasker, og sørg for, at der aldrig er pytter med vand på gulvet. Sæbevandet vil ofte efterlade bittesmå striber på dit gulv, og derfor bør du altid vaske med åreretningen – på den måde blander striberne sig med årene i træet, og bliver usynlige for det blotte øje.

 

Pleje af olieret trægulv

Et helt nyolieret gulv er meget lukket i overfladen og derfor yderst modstandsdygtigt overfor snavs og særligt væske. Med tiden slides olien af, og det kan give trægulvet et trist og slidt udtryk – særligt på de steder, der er udsat for meget trafik.

Det bedste, du kan gøre, hvis du vil undgå at slide for hårdt på gulvet, er regelmæssigt at give det oliepleje. Det frisker gulvet op, det er hurtigttørrende og skånsomt mod indeklimaet og så kan det bruges uden brug af polermaskine. Trænger dit gulv derimod til plejeolie – altså en ny omgang olie – anbefaler vi, at du lader fagfolk udføre opgaven eller lejer en polermaskine i dit lokale byggemarked.

 

Tre hurtige tips til dit trægulv

Ovenstående er de bedste råd, vi kan give til vedligeholdelse af dit olierede trægulv, men du kan også gøre en indsats ved at passe på gulvet i dagligdagen – følg disse tre råd:

1) Brug tæpper på særligt udsatte steder, fx under spisebordet og i entréen.

2) Brug filtpuder under alle dine store møbler, fx stole, sofaer, borde og tunge reoler.

3) Lad skoene stå i entreen. Der sidder altid småsten og sand i rillerne under dine sko, og det slider unødigt på trægulvet.

 

 

Kan du slibe trægulvet selv?

Det er populært som aldrig før at investere i et faldefærdigt hus og sætte det i stand i tråd med den oprindelige arkitektur. Det inkluderer ofte slidte trægulve, og hvordan er det nu med dem – kan du selv slibe trægulvet eller bør du have en fagmand på opgaven?

Dit trægulv trænger til at blive afhøvlet eller slebet, hvis overfladebehandlingen er slidt igennem, hvis der er opstået ujævnheder på grund af tidens brug eller hvis der er mange hakker, ridser og skrammer. Det er ikke et arbejde, du bør foretage i tide og utide, da det slider på gulvet, men med en grundig og professionel gulvafslibning, holder det også i mange år.

Det helt store spørgsmål er, om du kan afhøvle og slibe trægulvet selv. Det enkle svar er, at ja, det kan du naturligvis godt, mens det mere komplicerede svar er, at det i den grad afhænger af, hvilket resultat du ønsker at opnå.

 

En professionel gulvmand giver et fuldendt resultat

Umiddelbart kan du let spare et par tusinde kroner, hvis du vælger af afhøvle og slibe trægulvet selv, men der er mange faldgruber, du skal styre udenom – og det bliver hurtigt dyrt, hvis du fejler.

Ved en gulvafhøvling fjerner man 4-6 mm af trægulvets overflade, og hvis du ikke kører i et kontinuerligt og jævnt tempo – eller hvis du bare ikke har kontrol over maskinen – risikerer du at lave større og flere ujævnheder, end der allerede er. Det er nærmest umuligt at rette op på igen, og ofte koster det langt mere at få en professionel gulvmand tl at rette op på dine fejl, end det gør at hyre ham med det samme.

En erfaren gulvmand vil samtidig kunne rådgive dig, når den rigtige løsning skal vælges, ligesom du kan få professionel vejledning om efterbehandling og vedligeholdelse.

 

3 fordele ved at vælge et professionelt gulvfirma

Der er mange fordele ved at lade et professionelt gulvfirma håndtere renoveringen af dit trægulv, og vi har fundet de tre vigtigste grunde frem – læs dem, hvis du overvejer at klare opgaven selv. Måske bliver du overbevist.

1) Professionel rådgivning

Med en erfaren gulvmand på holdet sikrer du dig, at den valgte løsning er den mest optimale løsning til lige præcis dit gulv. Der er stor forskel på trægulve, og det er vigtigt, at både gulvafhøvling, gulvafslibning og efterbehandling passer til træsort og personlig smag.

2) Et professionelt resultat

Selvom du er en dygtig gør-det-selv-mand sker der ofte små fejl, når en amatør sliber gulvet selv. Du risikerer slibespor og ujævnheder i træet, og det ødelægger helheden. Lader du et professionelt gulvfirma håndtere opgaven, får du et fejlfrit resultat.

3) Det rette værktøj

Du har med stor sandsynlighed ikke selv det nødvendige udstyr til at afhøvle og slibe dit gulv, og de maskiner du kan leje hos dit lokale byggemarked er næppe af nyere dato. Bruger du et professionelt gulvfirma, får du det bedste udstyr, de mest effektive arbejdsmetoder og den nyeste viden – og det ses på resultatet.

 

Forskellen på en gulvafslibning og en gulvafhøvling

Er dit trægulv slidt af mange års brug, eller står du overfor en omfattende istandsættelse af din bolig, så kan en gulvafhøvling eller en gulvafslibning gøre underværker – men hvad skal du vælge, og hvad er egentlig forskellen?

Gulvafhøvling og gulvafslibning – er det ikke bare to sider af samme sag? Det ville være enkelt, hvis det var, men det er ikke tilfældet. Tværtimod er der stor forskel på de to teknikker, og det er vigtigt, at du vælger den rette løsning til dit gulv.

Vi kigger nærmere på mulighederne og forklarer forskellen på en gulvafhøvling og en gulvafslibning.

Gulvafhøvling – til den alvorlige istandsættelse

En gulvafhøvling er – som navnet antyder – en teknik, der anvendes, når det øverste lag af et trægulv skal høvles af. Det er hårdt for dit trægulv, og det kræver desuden, at det har en vis tykkelse, men til gengæld kan du komme selv de værste pletter og ujævnheder til livs med en afhøvling, fx fernis, spartelmasse eller malingrester.

Ved en gulvafhøvling fjernes 2-4 mm af selve træet, og dermed er det muligt at mindske store ujævnheder og helt fjerne de små, ligesom tidens skævheder vil forsvinde. Når gulvafhøvlingen er udført, skal arbejdet afsluttes med en gulvafslibning, og herefter er det tid til efterbehandling.

Gulvafslibning – lettere renovering af trægulv

Hvor en gulvafhøvling kræver en vis tykkelse på plankerne, er det langt mere medgørligt at arbejde med gulvafslibning. Teknikken egner sig ikke til alvorlige hakker og ujævnheder, men en afslibning er særdeles velegnet, hvis du vil give dit trægulv en kærlig hånd og fjerne små skrammer og misfarvninger i overfladen.

Slibearbejdet ved en gulvafslibning er mere skånsomt end ved afhøvling, og derfor kan de fleste former for trægulve få glæde af en omgang. Når arbejdet er afsluttet, står gulvet rent, råt og uden skrammer – klar til at modtage en ny efterbehandling.

Kan alle trægulve reddes?

Langt de fleste trægulve kan gøres flotte med en gulvafhøvling eller -afslibning, og du skal derfor ikke fortvivle, hvis du har overtaget en bolig med et misligholdt trægulv, der trænger til en ordentlig omgang. Når først gulvhøvlen har fjernet de værste spor fra tidens tand og gulvet er slebet og efterbehandlet, vil det være så godt som nyt, så du kan nyde plankerne i mange år frem.

Vil du selv tjekke, om dit trægulv er tykt nok til en afhøvling, kan du ofte se tykkelsen omkring radiatorrørene. Er det ikke en mulighed, kan du fjerne et dørtrin, så gulvplankerne kommer midlertidigt til syne, og du kan selvfølgelig også bede en fagmand om et godt råd eller to.