Trægulve og maling – hvad skal du være opmærksom på?

Det er populært at male sine trægulve i smukke farver som grå, sort, hvid eller andre mere farverige toner. Det nedtoner det naturlige udtryk, men giver samtidig en anden form for liv og leg i indretningen – her er, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil male dine trægulve.

Drømmer du om ensfarvede trægulve, så er der et par ting, du skal tænke over, før du går i gang. Du skal som udgangspunkt ikke begynde at male direkte oven på dit trægulv, og det kræver lidt planlægning og forarbejde, før du går i gang – men bortset fra det, er det en nogenlunde tilforladelig proces.

 

1. Tjek overfladen

Start med at kigge på dit trægulv og dens overflade. Er gulvet allerede malet, behandlet med lak eller andet, så er det en rigtig god ide at høvle eller slibe dit gulv. De fleste kan nøjes med at slibe gulvet og efterfølgende vaske det godt ned. Enkelte gulve kan du male direkte på, test det på et lille område, før du går i gang, så du ikke spilder dit arbejde og risikerer, at malingen skaller af.

 

2. Udfyld sømhuller

Når dit gulv står råt og rent, kan du som udgangspunkt gå i gang med at male det. Er der mange sømhuller i gulvet, kan det dog være godt for det endelige resultat, hvis du fylder dem ud med træspartelmasse, inden du maler.

 

3. Brug grunder

Der kan nemt trække gule farvenuancer op igennem et trægulv, hvis du maler det i lyse toner. Derfor kan det være en god ide at starte med at grunde gulvet en til to gange. På den måde skaber du en god neutral base for din maling.

 

 

4. Overhold tørretiden

Sørg for, at malingen får den tørretid, der står på emballagen, at den skal have – både grunder og maling. Du risikerer at ødelægge overfladen, hvis du er utålmodig og maler før tid.

 

5. Få hjælp

Når din grunder er tør, kan du gå i gang med at male gulvet med den farve, du ønsker. Det er meget forskelligt, hvilken fremgangsmåde folk bruger til at male deres gulv – det handler om gulvets størrelse, dit temperament og overfladen. Spørg efter vejledning, der hvor du køber maling eller brug en professionel til at gøre arbejdet, hvis du vil være helt sikker på et godt resultat.

 

6. Flyt ind

Når du har malet dit gulv – gerne to gange – med den dækkende maling, skal gulvet tørre godt igennem, før du begynder at sætte møbler ind i rummet. Lad det gerne tørre ekstra godt, så du er sikker på, gulvet er knastørt, når du sætter din sofa ind.

3 bæredygtige materialevalg til din bolig

Vælger du de rigtige materialer til din bolig, får du ikke kun et hjem, der ældes med ynde – du skaber også gode vilkår for indeklimaet og miljøet. Vi har fundet tre gode valg af materialer til dit hjem.

Når du skal vælge materialer til dit hjem, kan du med fordel gå efter de naturlige af slagsen, ligesom det er en god idé at vælge materialer med lidt eller ingen vedligehold, så du kan bruge tiden på andre og sjovere ting end at passe hus.

Hos Danske Boligarkitekter har vi fundet 3 gode bud på bæredygtige materialer, du roligt kan gå med, hvis du står overfor renovering eller nybyg.

 

1. Bambus til gulvet

Hvis du skal lægge nyt gulv, bør du overveje bambus som et alternativ til de mere traditionelle sorter. Træ er generelt kendt for at være fornybart og optage samt lagre CO2 – og bambus gør det endnu bedre end de fleste andre træsorter. Samtidig har bambus jordforbedrende egenskaber og kan dyrkes uden brug af pesticider og gødning.

Du skal ikke være nervøs for slidstyrken, hvis du vælger bambus. Sorten er næsten dobbelt så hård som almindelige danske sorter som eg, fyr og bøg, og derfor er det meget holdbart, og vi hjælper dig gerne med at finde den helt rigtige overfladebehandling til gulvet.

Der er et enkelt minus ved bambus, og det er den lange transport fra plantagerne i Asien, og derudover skal du være opmærksom på, at nogle bambusprodukter kan være samlet med formaldehydholdige limprodukter.

 

2. Skifer på taget

Er det taget eller facaden der skal skiftes, renoveres eller etableres på ny, kan du overveje, om du skal bruge skifer. Skifer er et naturmateriale, der holder sig pænt i flere hundrede år uden vedligeholdelse, hvilket er rigtig godt for miljøet.

Modsat er det meget ressourcekrævende at hente skifer op fra stenbrudene, og samtidig skal det fragtes til Danmark fra udlandet – ifølge Danske Boligarkitekter opvejes ulemperne dog af den lange holdbarhed og den høje genanvendelsesværdi.

 

3. Tegl giver et godt indeklima

Mursten er et dansk byggemateriale og derfor et af de materialer, der ikke skal fragtes på tværs af landegrænserne, før du kan bruge det. Samtidig ældes tegl med ynde, og så kan de fleste mursten faktisk genbruges.

På plussiden giver et hus bygget i mursten et godt indeklima, fordi materialet kan optage og afgive den fugt, vi mennesker afgiver, når vi bader, ånder, sveder og laver mad. På minussiden bliver tegl brændt længe og ved meget høje temperaturer, og det kræver en del energi, hvilket er hårdt for miljøet.

Gulvets betydning for lyden i dit hjem

Gulvet har stor betydning for indeklimaet i dit hjem – særligt for lyden – og derfor er det vigtigt, at du vælger en gulvtype, der passer til dit hjem og dine behov. 

Lyden af trin på gangene eller børnene der råber og leger. Det kan være rigtig hyggeligt, hvis lydniveauet er passende, men hvis det derimod efterlader en rungen, der er på nippet til at springe trommehinderne, så er det knap så rart. 

Forskellige overflader har forskellige egenskaber, og derfor bør du tænke dig om, inden du vælger dit gulv. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

 

Sådan påvirker gulvet lyden

Et hårdt gulv giver en højere og hårdere lyd end et blødt gulv, og samtidig er der den såkaldte trommelyd, som er den lyd, der bliver hængende i rummet efterfølgende. Lyden kan forplante sig gennem vægge og etageadskillelser, og derfor kan det høje støjniveau også blive et problem i andre rum end der, hvor larmen foregår.

Vil du undgå den rungende larm fra fødder og mennesker, skal du investere i et “blødt” gulv. Det behøver ikke nødvendigvis at være væg-til-væg-tæpper, mindre kan også gøre det – trægulve går eksempelvis også under definitionen “bløde gulve.”

Modsat bløde gulve af træ og tekstil er der de hårde gulve som beton, epoxy og klinker. Materialer du ikke skal gå efter, hvis du vil optimere lyden i dit hjem, da de forstærker støjen fremfor at hjælpe med at opfange og holde på den.

 

 

Indret med bløde materialer

Gulvet er en stor del af dit hjem, og derfor er det en flade, du med fordel kan overveje, når støjniveauet skal dæmpes. Men står du ikke overfor en renovering eller et nyt gulv, er der andre metoder, du kan bruge.

Først og fremmest kan du indrette dit hjem med bløde materialer. Polstrede møbler, løse tæpper og rigtige stofgardiner er gode eksempler på ting, hvor lyden kan trænge ind og blive hængende i stedet for at sprede sig til resten af rummet. 

Andre muligheder er såkaldt diffusion; en bogreol langs væggen, lamper i loftet, billeder på væggene og ikke mindst planter – masser af planter. De mange elementer spreder lyden, så den ikke føles alt for larmende.

Sidst men ikke mindst kan du overveje akustikplader i loftet eller lydabsorberende billeder på væggene, der kan opfange en god del af støjen, så du kan holde ud at være i dit hjem, selvom det er fyldt med larmende gæster.

Lak, lud, sæbe eller olie – hvad skal du vælge?

Er dit trægulv blevet slebet, og skal du nu tage stilling til efterbehandlingen? Medmindre du kender fordele og ulemper ved de forskellige teknikker, er det svært at vælge – for skal du gå med lak, lud, sæbe eller olie?

En gulvafslibning skal altid afsluttes med en efterbehandling. Alternativt vil dit trægulv suge alskens skidt og væske til sig, og i løbet af meget gjort tid vil det være plettet og grimt at se på. Men hvilken efterbehandling skal du vælge?

Det afhænger først og fremmest af dine krav til slidstyrke, rengøringsvenlighed og udseende. Som udgangspunkt er mulighederne lak, olie eller sæbe – evt. med en ludbehandling – og vi gennemgår fordele og ulemper nedenfor, så du lettere kan beslutte, hvilken efterbehandling der passer bedst til dig.

 

Lakering af trægulve

Vil du have en stærk og rengøringsvenlig overflade, er lak et rigtig godt bud – faktisk er det den stærkeste efterbehandling, du kan give dit gulv. Af samme årsag er et lakeret trægulv også let at gøre rent; skidtet kan ikke sætte sig fast, og du kan støvsuge og vaske efter behov og med de rengøringsmidler, du har.

Ulempen ved et lakeret trægulv er, at det ikke kan repareres, hvis der kommer dybe ridser eller hakker, ligesom du ikke kan reparere enkelte områder, hvor lakken er slidt af. 

 

Oliering af trægulv

Næstefter lak kommer olie, når vi taler om slidstyrke og rengøringsvenlighed. Om end det ikke er helt så stærkt som lak, vil du opleve, at et oliebehandlet trægulv afviser væske og snavs, så det er let at holde rent. Samtidig får du et blødt og naturligt udseende, hvis du vælger at behandle gulvet med olie, ligesom du har mulighed for at reparere pletvis.

Ulempen ved et olieret trægulv er, at det skal vedligeholdes. Én gang om året skal du fjerne møblerne og give gulvet en ny omgang olie. Du kan sagtens gøre det selv, men det kræver lidt på ressourcefronten.

 

Sæbebehandling af trægulv

Drømmer du om et helt naturligt udseende, så er sæbebehandling et godt bud – og netop udseendet er da også den primære fordel ved denne form for behandling.

Ulemperne derimod er, at det kræver en indsats at holde et sæbebehandlet gulv ordentligt rent, ligesom du skal vaske gulvet med sæbespåner mindst en gang hver måned. Jo bedre du vedligeholder gulvet, jo lettere går den daglige rengøring.

 

Ludbehandling af trægulve

En ludbehandling er ikke en efterbehandling i sig selv – det er nærmere en mellembehandling. Drømmer du om et helt lyst gulv, kan du behandle det med lud, inden du afslutter med enten olie eller lak. Sidstnævnte kan du også vælge i hvide varianter, så du øger det lyse udseende endnu mere. 

Fordelen ved en ludbehandling er, at den stopper træets naturlige gulningsproces, så du bibevarer det lyse look gennem hele gulvets levetid.

Sådan plejer du bedst dit trægulv

Har du trægulv i dit hjem, får du her en række gode råd omkring pleje af dit gulv, så det kan holde sig flot år efter år.

Et trægulv er noget af det mest naturlige og smukke, du kan bo med i dit hjem. Det skaber varme i din indretning, og det går aldrig af mode. Men det kræver naturligvis pleje og vedligeholdelse, hvis det skal holde sig flot og fint – og alt efter hvilken overfladebehandling dit gulv har, skal det plejes på forskellig vis.

Først og fremmest holdes et trægulv pænest, hvis det jævnligt bliver vasket. På den måde undgår du, at snavs og pletter trænger ned i træet og sætter sig fast. Et velplejet gulv er nemmere at holde flot.

 

Ubehandlede gulve

Har du ubehandlede trægulve, kan du med fordel vaske dem med sæbespåner eller andre specialiserede plejeprodukter. Et råt gulv suger meget snavs til sig, så her er det vigtigt at vaske gulv ofte, så træet holdes mættet.

Er gulvet fedtet at se på, kan det være nødvendigt at vaske det med universalrengøring først, fordi det trækker fedtet af gulvet. Men en sådan vask fjerner også den beskyttende hinde, som sæbespåner normalt giver gulvet, så vask gerne med dem efterfølgende.

 

Lakerede gulve

Et lakeret gulv er nemmere at holde rent, end et råt gulv. Du bør stadig vaske det jævnligt, men du kan nøjes med at gøre det enten med rent varmt vand eller med universalrengøring opløst i vand. Universalrengøring opløser fedt og pletter, så bruger du det, bliver gulvet lettere rent igen. Husk, du skal undgå skuresvampe og kemikalier – det gør intet godt for gulvet.

Husk på, at alt efter hvilken overflade dit gulv har, så findes der produkter lavet specielt til formålet. Har du lyse gulve, har dit gulv måske brug for en ludbehandling nu og da, så det kan bevare sit lyse udtryk. Er gulvet behandlet med olie, vil det være en god idé at efterbehandle gulvet, når der er behov for det. 

Er dine gulve meget medtagede, eller er du i tvivl om, hvorvidt du skal gøre det ene eller det andet ved dem, så kontakt gerne M.S. Gulve for vejledning og eventuelle tilbud på behandlinger af gulvene. Det kan sagtens være, at dit gulv er blevet så slidt, at det har behov for en ny slibning eller for at blive frisket op med lak eller olie.

Fuldslibning eller letslibning?

Dit gulv trænger helt sikkert til en kærlig hånd, men hvor kærlig behøver den at være – skal du have en fuldslibning, eller kan du nøjes med en letslibning? Læs med, og bliv klogere.

En gulvafslibning er mere end bare en afslibning. Gulvet skal rengøres, fuld- eller letslibes (måske endda begge dele) og det skal efterbehandles, før det igen er så godt som nyt. Men hvordan ved du, hvad dit gulv trænger til?

Vi dykker ned i de faglige termer, så du ved, hvad du skal spørge om, når du kontakter din gulvmand.

 

Fra fin- og letslibning til fuld gulvafslibning

Der er stor forskel på en såkaldt letslibning og en fuldslibning. Som navnet antyder, går en letslibning ikke til bunds i dine planker, når det bliver slebet, og det betyder, at det ikke er en teknik, du kan anvende til at renovere dit trægulv. 

En fin- eller letslibning bruges derimod, hvis du gerne vil give dit gulv en opfriskning. Der er ingen garanti for, at hverken ridser, misfarvninger eller gammel overfladebehandling forsvinder – det er nærmest “bare” en polering af din nuværende overflade. Det kan være en udemærket idé, hvis du vil genbehandle dit trægulv med samme behandling, som det allerede har, da produkterne hæfter bedre, hvis gulvet er blevet slebet først.

En fuld gulvafslibning kommer til gengæld helt i bund med skidtet og mærkerne på dine gulvbrædder. Her fjernes overfladiske ridser, misfarvninger, lim- og malingrester samt almindeligt slid. Efter en gulvafslibning giver gulvteknikeren trægulvet en letslibning, så den nye efterbehandling hæfter bedst muligt.

 

 

Afslibning eller afhøvling

Når du er kommet så langt, at du har fundet ud af, at dit trægulv skal have en fuldslibning, så er det næste store spørgsmål, om du kan nøjes med en afslibning, eller om du har brug for en afhøvling.

Ved en gulvafhøvling fjernes 1-3 mm af gulvets overflade, og her er der virkelig mulighed for at komme i dybden med hakker, ujævnheder og skæve planker. En gulvafhøvling efterfølges altid af en gulvafslibning, der følges af en letslibning og til sidst kommer efterbehandlingen.

Det er en lang proces, hvis dit trægulv skal høvles ned, men til gengæld giver det dig også et trægulv, der bliver så godt som nyt, uden at du går på kompromis med den patina, gamle brædder besidder. Det er en teknik, der kun kan bruges på massive trægulve, og hvis du er i tvivl, så spørg din gulvmand – hellere spørge én gang for meget end én gang for lidt.

Skal gulvet slibes og væggene males? Gør det i den rigtige rækkefølge

 

Står du overfor en omfattende renovering af din bolig, hvor både vægge og gulve skal have en tur, kan du gøre det lettere for dig selv ved at gribe rækkefølgen rigtigt an – læs her hvordan.

Når det indvendige af dit hjem eller dit sommerhus trænger til en kærlig opdatering, så bør du ikke bare gribe efter det første det bedste værktøj. Både gulvafslibning og maling kan gøre underværker, men processen skal helst foregå i den rette rækkefølge – alternativt giver du dig selv en del ekstraarbejde.

Så hvad skal du gøre først: Slibe gulvet eller male væggene? Hos M.S. Gulve anbefaler vi altid, at du starter med gulvet, og det er der flere årsager til.

 

 

Dæk af, undgå støv og forebyg ridser i malingen

Du tænker måske, at det er en dårlig idé at slibe gulvet først, fordi du risikerer, at der kommer malerpletter på de nyrenoverede brædder. Det er også svært at undgå, hvis du ikke tænker dig om, men gør du derimod dét – ja, så er malerpletter ikke et problem.

Du kan sagtens dække dit nyslebne trægulv af og på den måde undgå, at der kommer pletter på det. Til gengæld er det svært at gøre omvendt – altså dække dine nymalede vægge af, og derfor bliver de meget udsatte, hvis du maler, inden du sliber.

En anden god grund til at vente med at male er, at det støver, når dine gulve slibes. Uanset hvor nye og moderne maskiner, du bruger, vil der komme støv, som kan sætte sig på væggene – og det er spild af tid, at vaske dine nymalede vægge og lofter ned efterfølgende.

Sidst men ikke mindst skal kanterne på dit gulv slibes, og når det sker, risikerer du, at der kommer mindre ridser på panelerne. Disse kan heldigvis dækkes med den maling, du alligevel har tænkt dig at give efterfølgende – medmindre du selvfølgelig allerede har malet, før gulvafslibningen blev påbegyndt.

 

Det korte af det lange

Kort og godt kan vi sige, at du altid bør slibe dine gulve, inden du maler dine vægge. Er du i tvivl – eller orker du ikke at håndtere arbejdet på egen hånd – kan du med fordel overlade opgaven til professionelle.

Hos M.S. Gulve vil vi hellere end gerne vejlede dig i forbindelse med dine projekter, ligesom vi naturligvis også udfører både gulvafslibning og efterbehandling af trægulve, så dit hjem kan få den kærlige opdatering, det har brug for.

Overvejelser inden du vælger dit trægulv

God forberedelse er alfa omega, når det kommer til at vælge et trægulv, du bliver glad for at bo med – et trægulv er nemlig ikke bare et trægulv. Der findes forskellige slags træ med hver deres fordele og ulemper, og du kan blive klogere på dit valg lige her.

Drømmer du om at få nyt trægulv i din stue, skal du starte med at overveje, hvad dine behov er, og hvilken stil du foretrækker at bo med. Begge dele spiller ind, når du skal træffe valget mellem det ene eller det andet gulv.

Som udgangspunkt bør du altid overveje, hvilken tilstand det gulv, du allerede bor med, er i – er det slet ikke til at genanvende eller bygger du nyt hus, er det klart, du skal ud og investere i et nyt gulv. Men bor du med et gulv, der godt kunne blive flot igen med den rette behandling, er det værd at overveje at spare penge og arbejdstid og i stedet få en gulvmand til at efterse gulvet. Han kan give det en slibning eller høvle det ned, så det igen fremstår flot. Det er en god måde at forlænge levetiden på de ressourcer, der allerede eksisterer.

Er gulvet ikke til at redde, eller ønsker du en anden form for gulv, har du flere valgmuligheder. Du kan vælge mellem mange træsorter, farver og overflader – det er et valg, der skal holde i mange år, så det er værd at bruge tid på at tænke sig om.

 

 

Plankegulv til stuen eller parketgulv til gangen

Uanset om det er et stuegulv, du skal have lavet, nyt gulv til gangen eller gulve til hele huset, bør du gå efter det gulv, du kan se, passer bedst til dine behov og husets stil.

Der findes flere typer af trægulv – de mest normale valgmuligheder er plankegulv, skibsplankegulv, parketgulv og stavparketgulv. Fire vidt forskellige udtryk.

1. Et plankegulv er kendt som det solide valg med et naturligt udtryk.

2. Skibsplankegulvet er som et plankegulv, der blot er placeret med en gummifuge mellem brædderne.

3. Parketgulv er to/tre træstave samlet til et bræt, der er sat sammen til et gulv.

4. Stavparket er smalle stave, der ofte lægges som sildebensmønster.

Når du har valgt type af gulv, skal du samtidig overveje, hvilken træsort dit gulv skal være i. Der findes bløde og hårde træsorter, der kan holde til forskellige ting – og de hårde kan holde til en del mere end de bløde. Eg, ask, valnød og merbau er hårdt træ, fyr og douglas er blødt træ.

 

Du slider dagligt på gulvet

Når du vælger dit trægulv, skal du overveje, hvor meget du i løbet af en dag, kommer til at slide på gulvet. I et køkken slider du mere, end du gør i en stue. De overvejelser skal du bruge, når du vælger farve og overfladebehandling til dit gulv.

Du kan vælge at give dit gulv lak, som er meget modstandsdygtigt mod snavs og pletter. Du kan også vælge et olieret gulv, der er mindre slidstærkt men måske mere naturligt i sit udtryk. Sidst men ikke mindst kan du vælge at sæbebehandle dit gulv, ludbehandle det eller male det – alle utroligt fine løsninger, som kræver hver deres form for vedligeholdelse.

Mat eller blank gulvlak – er det to sider af samme sag?

Du står hos gulvmanden og bliver mødt af spørgsmålet: Skal du have mat eller blank gulvlak på dit trægulv? Øhh… Hvad skal du egentlig vælge – og er der overhovedet en forskel?

Der er ingen tvivl om, at en lakering er den stærkeste efterbehandling, du kan give dit trægulv, og grundlæggende har det ikke nogen praktisk betydning, om du vælger mat eller blank lak. Begge produkter er slidstærke og rengøringsvenlige. 

Betyder det, at du kan vælge i blinde? 

Ikke helt. Der er ikke forskel på styrken af mat og blank gulvlak, men det er der til gengæld, når det kommer til udseendet. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er æstetikken en vigtig del af dit trægulv, og derfor skal du overveje, hvilket udtryk du ønsker, inden du vælger typen af lak.

 

Mat lak for et naturligt udseende

Hvis vi skærer helt ind til benet, så er det glansen i din gulvlak, der afgør, hvor meget plankerne kommer til at skinne. Glansen defineres på en skala fra 5-90, og jo lavere glanstal, jo mindre skinner dine gulve.

Da træ ikke ligefrem er skinnende fra naturens side, får du altså det mest naturlige udseende, hvis du vælger en mat lak. Samtidig undgår du, at ridser, hakker og mærker bliver alt for tydelige – vælger du derimod en højglanslakering, vil skrammerne træde langt tydeligere frem.

 

Valget er dit – vi hjælper dig med udførelsen

I sidste ende er det din afgørelse, om gulvet skal lakeres med en mat eller en blank lak. Vi giver gerne gode råd, kommer med vejledning og viser dig forskellige prøver, så du kan få en fornemmelse af, hvad du går ind til – men vi bestemmer ikke for dig.

Hos M.S. Gulve har vi en række dygtige gulvmænd i staben, og hver og én sætter de en ære i at udføre et godt stykke arbejde hver gang, og det gælder uanset typen af efterbehandling. Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om, hvordan du kommer videre med dit trægulv, så tøv ikke med at kontakte os – vi giver gerne et gratis og uforpligtende tilbud på dit projekt.

Får du håndværkerfradrag på gulvafslibning?

Du drømmer om en fornyelse i din bolig og har derfor planlagt en gulvafslibning af dine trægulve. Du forestiller dig, at du på den måde kan skabe et helt nyt udtryk i dine stuer, men spørgsmålet er, om du også kan få håndværkerfradrag for gulvafslibning?

I Danmark kan vi få håndværkerfradrag – eller servicefradrag som det også kaldes – for mange ting udført i eller på dit hjem. Det er en permanent ordning, der på mange måder gør det mere attraktivt at få et stykke arbejde udført i hjemmet, og som betyder, at det er lettere at få råd til professionel hjælp. 

Det er en god ordning, som gør det muligt at få fradrag på op til mange tusinde kroner på specifikke service- og håndværkerydelser i dit hjem eller din fritidsbolig.

Reglerne for, hvad du kan få fradrag for, ændrer sig løbende. Du har i en del år kunne få fradrag på gulvafslibning, malerarbejde, isoleringsarbejde og andre lignende ydelser, men det du kunne trække fra sidste år, er ikke nødvendigvis det samme i år. Her er det en rigtig god idé at følge med på SKATs hjemmeside.

 

 

Gør det for din egen skyld

Selvom du går og drømmer om de smukke gulve, du kan få ved en gulvafslibning, skal du ikke også drømme om at trække arbejdslønnen fra. Du skal få lavet gulvene for din egen og din boligs skyld, for du kan ikke længere får håndværkerfradrag for gulvafslibning.

Når du hyrer en professionel til at ordne dine gulve, er det altså ikke længere muligt at trække arbejdet fra i skat. Det er naturligvis ærgerligt, især fordi det tidligere har været en mulighed. Men det ændrer ikke ved, at det kan være en rigtig givtigt for dig og dit hjem at ordne gulvene alligevel.

Et trægulv, som netop har fået en gulvafslibning, vil altid være pengene værd. Det nye flotte udtryk højner værdien af din bolig, og det gør dig gladere for at bo i hjemmet, især hvis det har været tiltrængt længe.

Når arbejdet er udført, vil du opleve din bolig fra en ny side, og vælger du en gulvafslibning hos os, kan du være sikker på at få en skarp og god pris. Vi skræddersyer tilbuddet til dit behov, så du kan få ønsket om et nyt gulv opfyldt.

Sådan forvandler du dit hjem – få nye gulve med en gulvafslibning

Trænger dit hjem til at blive sat i stand, og ved du ikke, om du skal bruge penge på at få lagt et helt nyt gulv eller forsøge at slibe det gamle? Så bliv klogere her – vi fortæller, hvornår det kan betale sig at slibe det gamle.

Er du drøntræt af udtrykket i dit hjem, og overvejer du for alvor at gøre noget ved det, hvorfor så ikke kaste din energi på dine gulve, hvis de trænger. En ny sofa kan ikke skjule gulve, der er slidte, fyldt med pletter og i det hele taget trænger til en make over. Til gengæld er det noget, en gulvafslibning kan rette op på.

En gulvslibning er en let og mild vej til en total forvandling af dit hjem, og har du gamle trægulve, der kun er blevet slebet få gange, kan de nemt klare endnu en tur. Har du parketgulv, skal du lige tjekke, om de kan tåle det. Kan de det, er det hele arbejdet værd.

Det er altid en god idé at få en professionel til at stå for slibningen af dine gulve, med mindre du er utrolig ferm med en slibemaskine, for det er et nøjsomt arbejde, der kræver en god teknik. Kender du til processen, er det til gengæld ikke noget, der behøver at tage lang tid. Det betyder ganske enkelt, at du ret nemt kan få næsten nye gulve, uden at du behøver at knokle eller være væk fra dit hjem i flere uger alt efter, hvilken efterbehandling du ønsker.

 

 

Vælg en efterbehandling, der passer til dig

Den mest holdbare efterbehandling er en lakering af dit gulv, men det er ikke sikkert, at det er slidstyrken og holdbarheden, der er det vigtigste for dig. Andre muligheder er olie eller sæbebehandling, som begge efterlader gulvet med et naturligt udseende, som passer godt ind i den nordiske indretning.

Uanset om du vælger den ene eller den anden efterbehandling, skal du starte med at få en gulvafslibning af dit gulv, hvis du ønsker at forny det allerede eksisterende trægulv. Det er et valg, der er både billigere, nemmere og hurtigere end at få lagt helt nye gulve, og så er det langt mere bæredygtigt. Hvorfor ikke bruge det du har i forvejen, fremfor at bruge ressourcer på noget nyt – især når resultatet alligevel bliver som nyt.

Med en gulvafslibning føles dit hjem som forvandlet.

Trægulve og akustik – hvad skal du overveje?

Den moderne og minimalistiske indretning, der gerne er en fast del af nybyggeri og store kontorfællesskaber, sætter akustikken på prøve. Men hvordan er det nu lige med trægulve og akustik – skal du gå langt uden om de smukke gulve?

Helt overordnet gælder det, at jo hårdere og mere tomme overflader du har i et rum, desto værre er lyden. Højt til loftet og vægge uden alt for mange billeder kan derfor være en hård nød at knække, når det kommer til den gode akustik. Men her kan trægulvet faktisk være en bonus; træ er nemlig et blødt materiale, som kan hjælpe med at absorbere lydene og mindske larmen fra skramlende stole, talende mennesker og andet støj i hverdagen.

Har du endnu ikke besluttet, om der skal træ på gulvet i din bolig eller på kontoret, kan du altså roligt gå med den løsning. I hvert fald akustikmæssigt. Har du allerede et trægulv, anbefaler vi, at du får det renoveret frem for at skifte det ud med en anden type gulv. Det er ofte både billigere, flottere og lettere.

 

Driller akustikken stadig?

Oplever du akustikgener, selvom du har trægulv, er der flere ting, du selv kan gøre for at forbedre den. Først og fremmest skal du gå efter en blød indretning med mange tekstiler, fx polstrede møbler, løse tæpper og gardiner. Bogreoler, skillevægge og planter har også en positiv effekt på rumklangen, ligesom du kan investere i særlige lydabsorberende kunstværker til dine vægge. 

Hos M.S. Gulve deler vi gerne ud af vores viden om trægulve og akustik, og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Det samme gør sig naturligvis gældende, hvis du overvejer at renovere dit trægulv, når boligen eller kontorpladsen skal istandsættes – vi udfører et professionelt stykke arbejde hver gang, og vi efterlader dig med en grundig guide til at passe og vedligeholde dine trægulve bedst muligt.

 

Ludbehandling – hvad skal du vælge?

Drømmer du om et flot lyst trægulv med synlig struktur i træets årer, er en ludbehandling af dit gulv muligvis den rette løsning for dig. Det ser flot og indbydende ud, og så er det relativt billigt at få lavet.

Ludbehandling af dit trægulv er både et smukt og fornuftigt valg, hvis du gerne vil ændre udtryk på dit gulv til forholdsvis fornuftige penge. Det kræver løbende efterbehandling, men får du lavet det godt fra starten af, er det nemt at holde.

Lud er en basisopløsning, der kan bruges til at lysne dine trægulve, men inden du går i gang med den første og bedste lud, skal du holde inde og undersøge markedet, så du ikke starter med at dumme dig og ødelægge gulvet.

Når du skal vælge en god ludbehandling til dit gulv, skal du overveje, hvilket produkt du gerne vil bruge. Besøg din lokale malerforhandler eller et byggemarked for at få en snak om de forskellige mærker, deres egenskaber og fremgangsmåder – alternativt kan du hyre en professionel gulvmand til at gøre arbejdet for dig, så du er sikker på at få et godt resultat.

Der er få regler at følge, når du vælger dit produkt. Du skal vælge den rette slags lud til din gulvtype og samtidig huske på, at det kun er massive trægulve, du kan ludbehandle. En tommelfingerregel er, at du skal bruge nåletræslud til nåletræsgulv, og du skal bruge løvtræslud til løvtræsgulv og gulv af løvfældende nåletræer. Her er det igen en god idé at få hjælp af en professionel.

 

 

Fremgangsmåde skridt for skridt

Vælger du selv at forsøge dig med ludbehandlingen, kan du med fordel tage et kig på vores korte gennemgang af processen – og som altid er det en god idé at få en fagkyndig person til også at gennemgå trinnene for dig.

1. Du vasker dit gulv rent – er det netop slebet, skal du sørge for at fjerne støv med mere, og der må ikke være rester af olie og lak.

2. Giv gulvet lud med enten pensel eller malerrulle, og mal altid langs med fibrene. Lad det tørre natten over.

3. Slib efterfølgende dit gulv eller vask det for at få overskydende lud af.

4. Giv gulvet en efterbehandling enten med sæbe, olie eller lak. Her skal du overveje, hvor slidstærkt dit gulv skal være. Sæbe er mest sart, olie lidt stærkere og lak mest modstandsdygtig overfor snavs – og du kan læse meget mere om alle tre metoder lige her.

Kan gamle trægulve renoveres?

Svaret er ja – men det kræver en nænsom hånd og effektivt arbejde, hvis resultatet skal blive godt. Læs med og bliv klogere på, hvordan du gør.

Mange boligejere foretrækker at bo med et originalt trægulv med patina, som passer til boligen. Det kan i langt de fleste tilfælde godt lade sig gøre, men det kræver, at gulvet får den rigtige behandling. I nogle tilfælde er gulvet så ødelagt, at resultatet ikke kan blive godt, og så må der et nyt gulv til.

Hvis du er villig til at bruge lidt energi på dit gulv, kan du sagtens gøre et gammelt og slidt gulv pænt igen. Start med at kigge det grundigt efter, så du kan vurdere, hvad der skal gøres.

 

Fjern alt på overfladen

Slid er en af de ting, der har betydning for, hvor flot dit trægulv kan blive igen, men før du kommer til det, skal du fjerne alt andet fra dit gulv, som skaber en hinde på overfladen. Har gulvet lak på fladen eller fernis, skal det fjernes, og det samme skal naturligvis tæpper, linoleum og andet som dækker gulvet.

Start med tæpper, linoleum og lignende, så du kan se, om der skal en gulvafslibning eller afhøvling til, før du kan komme ind til træet. Det fjerner lak og fernis, og du kan efterfølgende se, hvordan gulvet rent faktisk ser ud.

 

Høvle eller slibe?

Hvor vidt du skal vælge en gulvafslibning eller en gulvafhøvling afhænger af, hvordan dine gulves tilstand er. Er der malingrester, limrester, fernis og andet vedholdende snavs, skal gulvene høvles, og det fjerner et tykt lag af træet.

En afhøvling tager 2-4 mm af gulvbræddernes tykkelse, og det skal du være sikker på, dine planker kan holde til. Kan de det, står du tilbage med et flot gulv, hvor ujævnheder og ridser er blevet udlignet.

Er gulvet i nogenlunde stand uden en tyk overfladebehandling som fernis, kan du nøjes med en gulvslibning. Her fjerner du overfladiske skrammer, pletter og mørke aftegninger, og den tidligere efterbehandling fjernes også, så du står tilbage med et gulv, der er klar til at tage i brug efter en ny overfladebehandling.

 

 

Overfladen rettes til

Er der efter gulvafslibning eller -afhøvling stadig steder, hvor gulvet er synligt slidt, kan du gå ind og lave små reparationer på det. Du kan udfylde huller eller decideret bytte stykker af træ ud med nyt, hvis det er helt slemt.

Herefter skal du beslutte, hvilken overflade dit trægulv skal have, og det kan være en god idé at vælge noget, der beskytter de gamle planker godt. Lak- og oliebehandling virker godt ift. snavs og slid. En sæbebehandling giver et mere naturligt udseende, men er til gengæld sart overfor pletter og snavs, hvorimod maling af gulvet kan være en praktisk løsning, hvis gulvet er meget slidt.

Mulighederne er mange, og det kan heldigvis lade sig gøre at skabe et pænt gulv ud af et gammelt slidt trægulv, hvis du er villig til at arbejde lidt for sagen – eller får hjælp af professionelle.

Giv træbordpladen olie – der er flere fordele

Der er flere forskellige muligheder, når det kommer til efterbehandling og bordplader i træ, men der er ikke mange materialer, der slår en god gammeldags oliering. Læs med, og få et indblik i fordelene ved olie.

Har du fået en ny træbordplade, eller har du slebet den gamle, så skal du tage stilling til, hvordan den skal behandles for at undgå, at snavs og skidt sætter sig fast. Naturolie er et populært valg blandt danskerne, og det er der mange grunde til – vi har samlet de tre vigtigste lige her:

 

1) Et varmt og naturligt udseende

Vi kommer ikke udenom, at køkkenbordets udseende har en vis betydning for indretningen, og vælger du at give bordet naturolie, får du et varmt og naturligt look. Olien fremhæver træets gyldne toner og giver det en varm glød, der spiller flot sammen med den moderne og lyse indretning, Skandinavien er så kendt for.

Er du mere til det lyse og knap så varme udseende, kan du vælge en hvidpigmenteret olie i stedet. Den har samme gode fordele som naturolien.

 

2) Reparation af ridser og skrammer

Vælger du at oliere din bordplade, giver du dig selv en unik mulighed for at pletreparere, når der uundgåeligt kommer små ridser og hakker i dit arbejdsområde. En oliebehandling giver en såkaldt åben overflade, så du kan nøjes med at komme ny olie på udsatte områder, og det er ikke nødvendigt med en afslibning først.

 

 

3) Rengørings- og vedligeholdelsesvenligt

Sørger du for at mætte bordpladen godt med olie, er den ikke bare let at vedligeholde – den er også utrolig let at rengøre. Olien giver en beskyttende overflade, der betyder, at væske ikke suges ned i træet, ligesom krummer og skidt nemt kan vaskes af med en opvredet klud.

Vil du bibeholde rengøringsvenligheden og forlænge levetiden på din bordplade, skal du pleje den godt. Efter behov – og som minimum et par gange om året – bør du give bordpladen plejeolie, så den beskyttende hinde vedligeholdes.

 

Vil du vide mere om efterbehandling af køkkenbordplader, kan du med fordel læse denne artikel. Alternativt kan du kontakte M.S. Gulve, så vejleder vi dig gerne, ligesom vi også tilbyder både at slibe og efterbehandle din bordplade. Indimellem er det bare lettere at overlade arbejdet til en fagperson, så du selv kan læne dig tilbage og nyde resultatet uden at røre en finger.