3 fordele ved et lakeret gulv

Lakrede gulve, olierede gulve og sæbehandlede gulve. For ikke at nævne de ludbehandlede gulve og de helt rå af slagsen. Efterbehandling af trægulve er en sand jungle, så hvad skal du vælge? Vi har samlet tre gode grunde til at gå med en lakering.

Du kender det – du spiller rødvin på dit trægulv, og før du når at fjerne det, er pletten trukket ned i træet og efterlader en stor plet. Det er vildt frustrerende. Men det problem slipper du langt hen ad vejen for, hvis du bor med trægulve, der er lakerede.

Der findes mange måder at bo med trægulve på for både træsorterne og måderne, de lægges på, findes i et utal af varianter, og det samme gør overfladerne. Skal du have et nyt trægulv – eller har du lige fået renoveret det gamle – så er den mest praktiske og langtidsholdbare løsning at vælge lakering som overfladebehandling.

Og hvorfor nu det? Jo, her er tre fordele ved et lakeret gulv:

1) Rengøring og vedligeholdelse er minimal

Når du vælger at lakere dine trægulve, dannes der en beskyttende hinde på overfladen, som afviser alt fra vand til spildt mad og drikke. Du risikerer ikke at stå med et gulv fyldt med pletter, der ikke kan komme af, kort efter du har fået lavet nyt gulv.

Alt andet lige er et lakeret gulv let at holde rent. Du støvsuger og vasker over efter behov, og du behøver ikke at give vedligeholdende efterbehandlinger, hvilket betyder, at vedligeholdelsen er minimal.

 

 

2) Overfladen er slidstærk

Med en lakeret overflade er dit trægulv utrolig slidstærkt. Når lakeringen er udført, og gulvene er tørre, vil du stå tilbage med et gulv, der kan holde mange år ud i fremtiden – uden at du kan se tydelige slidmærker på gulvets overflade, vel at mærke.

På trods af slidstyrken anbefaler M.S. Gulve altid, at du bruger filtpuder under dine møbler, lader skoene stå i entréen og følger retningslinjerne for rengøring af lakerede gulve.

 

3) En enkel metode

Når først dit gulv er klar til efterbehandlingen, vil du opleve, at lakering er en enkel metode, der tillader dig at tage gulvet i brug efter kort tid. Lakken er ikke længe om at tørre, og allerede godt et døgn efter fuldført arbejde kan du sætte dine møbler tilbage i rummet og nyde dit nye gulv.

Det er dog værd at nævne, at lakering er en metode, der måske nok er enkel, men kun for erfarne hænder, der ved, hvordan materialet opfører sig. Har du ikke lakeret gulve før, kan du med fordel overlade arbejdet til professionelle.

 

Guide: Sådan vælger du det rigtige trægulv

Drømmer du om et nyt trægulv? Det kræver en lang række overvejelser at vælge rigtigt – se med her.

Gulvet i din bolig er mere definerende for hjemmets udtryk, end du måske umiddelbart tror. Det danner rammen for selve stilen og indretningen, men det spiller også en stor rolle, når det kommer til komfort. Derfor skal et trægulv vælges med omhu – og du skal samtidig beslutte, om du vil beholde det oprindelige gulv og gøre noget ved det, eller om du vil købe et helt nyt.

Her er fem gode råd, du kan tage med dig i tankerne, når du skal have nyt gulv.

 

 

1. Søg inspiration og professionel hjælp

Der laves trægulve i alverdens træsorter, og typerne er mange – der findes plankegulve, parketgulve, skibsplanker og mange flere. Hver sit gulv har sine fordele, og når du skal vælge nyt gulv, er det en god idé at mærke efter og søge inspiration, så du træffer det rette valg. Husk samtidig at spørge personalet i butikkerne efter gode råd.

2. Slidstyrken har betydning

Der er et par praktiske elementer, som spiller ind, når du skal vælge nyt gulv. Du skal forholde dig til, hvor i huset dit gulv skal ligge, og hvor høj slidstyrken skal være. Skal det være nemt at gøre rent og holde længe eller betyder udseende mest? Her spiller overfladebehandlingen også ind, og det skal du huske på, når du vælger gulv.

Skal gulvet ligge i køkkenet eller entréen, skal det kunne modstå både snavs og slid. Har du små børn, skal du måske ikke vælge et ubehandlet gulv, men vælge et hvor du nemt kan tørre kødsovs væk uden at få pletter.

3. Træets hårdhed spiller ind

Du skal overveje træsortens hårdhed, når du vælger gulv – vælger du et blødt gulv, er der større risiko for at få mærker i gulvet fra eksempelvis stilethæle. Et hårdt gulv har større modstandsdygtighed og større slidstyrke.

4. Overvej holdbarheden

Når du skal vælge trægulv, kan du vælge mellem et massivt trægulv eller et, der er parketopbygget, hvilket betyder, at det består af tre lag. Det øverste lag er det, der består af den træsort, du har valgt dit gulv i.

Begge dele er gode og solide gulve, men et massivt trægulv kan høvles og slibes flere gange og har dermed en lang levetid, hvorimod de fleste parketgulve kun kan slibes få gange, og levetiden er dermed kortere.

5. Husk husets ånd

Uanset om dit gulv skal være ekstraordinært flot eller virkelig praktisk, skal du altid have husets arkitektur i tankerne, når du udvælger det. Kig dig omkring i det rum, hvor gulvet skal ligge og overvej, hvordan stilen er – og sørg for at vælge et gulv, der passer til husets stil, så bliver du gladest.

3 fordele ved et sæbebehandlet gulv

At vælge den helt rigtige efterbehandling til trægulvet er ikke så let endda. Hvad passer bedst til familien, til dagligdagen og til boligen? Og vægter æstetikken højere end praktikken? Læs her, hvad du får, hvis du vælger at sæbebehandle dit gulv.

Lak, olie eller sæbe, ludbehandling eller ej, og hvad med glansen? Mulighederne er mange, når det kommer til efterbehandling af trægulve, og derfor vil vi dykke ned i de enkelte metoder over de næste uger, så du kan få øjnene op for de respektive teknikkers fordele; forhåbentlig kan det hjælpe dig med det sidste skub i forbindelse med at vælge den helt rigtige løsning til dit gulv.

I denne uge kigger vi på sæbebehandling, og nedenfor finder du de tre største fordele ved et sæbebehandlet trægulv.

 

1) Fremhæv træets naturlige udseende

Drømmer du om et naturligt trægulv, der emmer af varme, og som fremstår råt og autentisk, så er en sæbebehandling det helt rigtige valg. Her er æstetikken i centrum, og efterbehandlingen egner sig særligt godt til gamle skibsplanker og patinerede brædder.

 

2) Et lyst pift til plankerne

Vil du gerne bibeholde det naturlige udseende og samtidig give dit trægulv et lysere look, kan du bruge hvid sæbe. Du får ikke et decideret hvidt gulv, men plankerne bliver en tand lysere uden at ødelægge den rustikke struktur.

 

3) Let at genbehandle

Vælger du en sæbebehandling til dit trægulv, vælger du samtidig en løsning, der er let at vedligeholde. Du kan selv vaske det med sæbespåner og dermed forlænge levetiden på dit gulv, ligesom du kan rense det helt i bund med knofedt, en stiv børste og trærens, hvis det er blevet gråt og kedeligt. Så længe du huske at afslutte med en ny sæbebehandling, naturligvis.

 

Spørg din gulvmand

Der er fordele og ulemper ved alle typer efterbehandling, og i sidste ende er det et spørgsmål om dine ønsker i forhold til æstetik og praktik. Er du i tvivl, så kontakt din gulvmand og få en snak om dine muligheder. Indimellem kan det være en god idé at tale med en professionel, der har arbejdet med produkterne i mange år, og som kan fortælle mere specifikt om lige præcis det, du drømmer om.

Rødvin på trægulvet? Sådan får du pletterne væk

Der er ingen grund til panik, hvis du spilder rødvin, kaffe eller kødsovs på dit trægulv. Det kan nemlig komme af igen, hvis du kender de rigtige metoder – og vi har samlet en række af de bedste tips lige her.

Har du væltet et glas rødvin ned på dit blanke trægulv, eller røg der en tallerken med kødsovs ud over kanten af spisebordet, så er der ikke andet for end at tørre op og komme i gang med rengøringen.

Det kan virke som en kamp uden ende at få et trægulv rent for genstridige pletter, men heldigvis findes der en del gode husråd, der kan hjælpe dig lidt på vej. Vi har samlet en række tips og tricks til dig, og ifølge Berlingske og rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen handler det først og fremmest om at kende overfladen på dit trægulv, inden rengøringen starter – så du ikke risikerer at gøre skaden værre ved at bruge det forkerte rengøringsmiddel.

 

 

 

Pletter på lakeret gulv

Bor du med et lakeret trægulv, er du i den heldige ende af skalaen, hvis du spilder. Det er nemlig forholdsvis nemt at gøre rent, når uheldet er ude.

Dit gulv er overfladebehandlet og beskyttet med vandtæt lak, så når rødvinen har ramt gulvet, skal du starte med at tørre gulvet over med en klud eller noget papir. Herefter kan du vaske gulvet med lidt vand, hvis det er nødvendigt, og vupti: Gulvet er så fint som nyt, og du skal ikke efterfølgende trækkes med en grim plet.

Pletter på olieret gulv

Har du en bolig med et oliebehandlet gulv, er der større risiko for, at kødsovsen efterlader en grum plet. Overfladen er ikke nær så modstandsdygtig, og når først sovsen ligger på gulvet, skal du skynde dig at fjerne den.

Du skal først og fremmest fjerne pletten med en klud eller noget papir. Herefter skal du duppe almindeligt opvaskemiddel på pletten med en fugtig klud; det opløser fedt og snavs, og det bør være nok til at redde dit oliebehandlede gulv.

Pletter på ubehandlet gulv

Er dine gulve ubehandlede, har du sat dig selv i en udsat position, når det kommer til pletter. Et ubehandlet gulv er et sart gulv, der kræver hurtig aktion, når uheldet er ude. Taber du kaffe, rødvin eller kødsovs på gulvet, så skynd dig at fjerne det med en klud.

Når du har fjernet pletten, vil du sandsynligvis opleve, at den allerede er trukket ind i træet. Det er frustrerende, men i stedet for at give op med det samme, skal du duppe og gnide en klud med opvaskemiddel langs træets årer. Hjælper det ikke, kan du piske sæbespåner og lade det trække på pletten en halv times tid.

Forsvinder pletten ikke, eller har du andre gamle pletter på gulvet, kan du forsøge at dække dem med glycerin og lægge en ren klud ovenover. Dæk kluden med plastfolie, og lad det stå natten over. Vask herefter pletterne med lunkent vand og opvaskemiddel, og vask efter med rent vand; med lidt held får du bugt med selv de slemmeste pletter

Guide: Sådan vedligeholder du et sæbebehandlet gulv

Med en sæbebehandling giver du trægulvet det mest naturlige udseende, men samtidig øger du kravene til vedligeholdelse. Et sæbebehandlet gulv skal passes og plejes, hvis det skal holde sig smukt mange år frem.

Et trægulv bliver slidt med tiden, og i rette omfang kan tidens tand være både smukt og charmerende. Det samme kan man ikke sige om et misligholdt trægulv, og derfor er det vigtigt, at du plejer dit gulv efter alle kunstens regler.

Vi har samlet vores bedste rengørings- og vedligeholdelsestips til sæbebehandlede gulve lige her.

 

Rengøring af sæbebehandlet gulv

Sæbebehandling er den mindst effektive løsning, når det kommer til slid og rengøringsvenlighed, og derfor skal du støvsuge og vaske oftere. Når du støvsuger, skal du bruge et blødt mundstykke, så du ikke ridser gulvet, og når du vasker, skal du bruge en spand, moppe, lunt vand og sæbespåner.

Når du vasker gulvet, er det vigtigt, at du vrider moppen godt op, så du ikke efterlader små søer af vand. Det kan de færreste trægulve klare, men for sæbebehandlede gulve er det ekstra vigtigt, at du husker det. Vask desuden altid i årernes retning, så du undgår, at sæben efterlader striber på gulvet.

 

 

Ekstra pleje med sæbebehandling

Et sæbebehandlet trægulv har godt af en opfriskning med en ny sæbebehandling hver tredje måned – og det kan du give det ved at følge nedenstående vejledning:

1) Vælg en sæbe, der passer til gulvet (husk hvidpigmenteret sæbe til ludbehandlede gulve).

2) Bland sæbe og vand efter leverandørens anvisninger.

3) Fordel sæben på hele gulvet og tør efter med en opvredet klud.

4) Lad gulvet tørre helt op og gentag sæbebehandlingen minimum 3 gange.

 

Pas på gulvet i hverdagen

Uanset hvilken form for efterbehandling dit trægulv har fået, er det vigtigt, at du passer godt på det i hverdagen. Følger du vores tre nedenstående råd, kan du forlænge levetiden for dit trægulv væsentligt.

1) Tag skoene af!

Det er irriterende, hvis du lige har glemt noget, men det er så vigtigt, hvis du vil passe godt på dit trægulv: Tag skoene af, inden du går ind.

2) Brug filtpuder

Hurtigt, enkelt og let: Brug filtpuder under alle større møbler. Det gælder både borde, stole, reoler, sofaer og alle andre møbler, der flyttes jævnligt eller trækkes hen over gulvet.

3) Brug tæpper

Det skjuler en del af dit flotte trægulv, men på særligt udsatte steder kan det være en god idé at lægge et løst tæppe. For eksempel under spisebordet eller i entréen.

Giv trappen nyt liv med en afslibning

Har du en synlig og slidt gangsti midt på alle dine trappetrin eller har du en flot trappeopgang, hvor trinnene er dækket af et gulvtæppe, du ikke tør fjerne, fordi du frygter det store arbejde, der er nedenunder? Fortvivl ikke. En gulvafslibning kan redde enhver trappe.

Med det rigtige værktøj og de rette hænder er det ikke så svært at sætte en gammel trappe i stand, og det er sandsynligvis heller ikke nær så dyrt, som du forestiller dig. Hos M.S. Gulve tilbyder vi afslibning af trapper, og selvom det er mere omstændeligt end en gulvafslibning, er det stadig til at gå til.

Nedenfor tager vi et kig på, hvordan det foregår, når vi sliber en trappe og hvordan du vælger den rigtige efterbehandling.

 

Afslibning af trapper – sådan foregår det

Når vi sliber en trappe, starter vi med en grovslibning, hvor vi fjerner resterne fra den tidligere behandling, ligesom vi eliminerer ridser, pletter og ujævnheder. Derefter foretager vi en finslibning, så træet bliver fint og glat og ikke mindst modtageligt for den nye efterbehandling.

På de fleste trappetrin er det ikke muligt for maskinen at komme helt ind i hjørnerne, og derfor udfører vi en lille del af slibningen manuelt. Vores håndværkere er præcise og detaljeorienterede, så du skal ikke være nervøs for ujævnheder af den årsag.

Når vi er færdige med slibearbejdet, støvsuges trappen og herefter kan efterbehandlingen begynde. Der er flere forskellige muligheder, og vi arbejder professionelt med både lakering, oliering, ludbehandling og sæbebehandling.

 

 

Efterbehandling – Hvad skal du vælge?

Når du skal vælge, hvordan din trappe og dit gulv skal behandles, når afslibningen er udført, skal du overveje dine krav til følgende:

– Holdbarhed

– Rengøring

– Slidstyrke

– Udseende

Hvad vægter højest for dig, og er der et eller flere punkter, du absolut ikke vil gå på kompromis med?

Grundlæggende kan man sige, at hvis du ønsker et ekstra lyst trægulv, skal du overveje en ludbehandling efterfulgt af enten hvid lak eller hvid olie. Uanset om overfladebehandlingen er hvidpigmenteret eller ej, er det lak, der er det stærkeste produkt, både hvad angår holdbar, slidstyrke og rengøringsvenlighed, mens olie kommer ind på andenpladsen. En sæbebehandling giver det mest naturlige udseende til dit trægulv og din trappe, men til gengæld er det ikke nær så let at rengøre, ligesom det skal vedligeholdes ved jævnligt at vaske det med sæbespåner.

Vil du vide mere om de forskellige muligheder for efterbehandling, kan du med fordel læse denne artikel, hvor vi går i dybden med de enkelte produkter.

Vasker du dit trægulv rigtigt?

Der er ikke noget som et skinnende flot og rent gulv, men hvordan er det nu lige med trægulve og gulvvask? Vi guider dig gennem gulvvasken trin for trin, så dit gulv får den helt rigtige pleje.

Supermarkedernes rengøringshylder bugner med alskens farverige sæbevarianter, der lover det ene mirakel efter det andet, og det er nærmest umuligt at navigere i rengøringsjunglen. Men faktisk behøver det ikke at være så svært, og vi har samlet 5 gode råd til dig, der gerne vil vaske dit trægulv rigtigt.

 

Sådan vasker du dit trægulv

Først og fremmest er der én ting, du aldrig må glemme, når du vasker dit trægulv: Universalrengøringsmidlerne egner sig ikke til trægulve, og det gælder i særdeleshed, hvis dit gulv har fået en efterbehandling med enten olie eller sæbe. Kort og godt skyldes det, at universalrengøringsmidler er udviklet til at opløse fedt, fx olie og sæbe, og dermed blotter du træet, så det lettere kan suge snavs, skidt og væske.

Vil du have et flot, rent og velplejet trægulv, skal du følge nedenstående råd.

 

 

1) Vask med lunkent vand

Der er ingen grund til at skrue helt op for den varme hane, når du fylder gulvspanden, da lunkent vand giver de bedste vilkår, når sæben skal opløses og blande sig med vandet.

 

2) Vask altid med årerne

Når du trækker gulvmoppen over gulvet, er det vigtigt, at du altid vasker med åreretningen, fordi sæben utvivlsomt efterlader bittesmå striber, når vandet tørrer – men dem kan du ikke se, når de blander sig med træets smukke årer.

 

3) Hold igen med vandet

“Nu skal gulvet bare være rent,” tænker du, og hælder den ene store spand vand efter den anden på gulvet. Men det er ikke den helt rigtige løsning; trægulve er nemlig følsomme overfor vand. Du skal vride moppen godt, inden du vasker, og du skal være opmærksom på at tørre eventuelle søer af vand op, når du er færdig med gulvvasken.

 

4) Vask hele gulvet færdig

Det lyder måske omsonst, men det er faktisk en rigtig god idé at vaske hele gulvet færdig, inden du holder pause. Det skyldes, at et trægulv skal vaskes vådt i vådt, så der ikke kommer synlige overgange.

 

5) Vælg den rigtige sæbe

Vi har været omkring universalrengøringsmidlerne, som du for alt i verden skal undgå, hvis du vil vedligeholde dit trægulv bedst muligt. Til gengæld kan du med fordel gøre dig nogle overvejelser om sæbevalget, så det passer til din gulvtype – og det er ret enkelt:

Lakerede gulve vaskes med laksæbe, olierede gulve vaskes med oliesæbe, sæbebehandlede gulve vaskes med sæbespåner.

 

Trægulv på børneværelset – er det en god idé?

Børneværelset skal kunne tåle, at der leges, skabes og opdages hver eneste dag. Det skal være slidstærkt, kunne tåle pletter og mærker og det skal være let at gøre rent – så hvordan er det med trægulve og børneværelser?

Gulvet på børneværelset skal ikke bare se godt ud, det skal også være praktisk og kunne holde i mange år. Det skal modstå skidt og snavs, og så skal det selvfølgelig være fri for giftstoffer – og så skal du samtidig tage højde for, at et blåt gulv måske er sjovt, når barnet er 5 år, men knap så spændende når det er 14 år.

Både småbørn og små børn tilbringer meget tid med at kravle og lege på gulvet, og derfor er det vigtigt, at du vælger et materiale, der er så varmt og støvfrit som muligt – og her er trægulv faktisk en udemærket løsning. Vælger du en hård træsort og en efterbehandling, der er slidstærk, får du et gulv, der kan holde i mange år, uden at du går på kompromis med den smukke æstetik, trægulvet fører med sig.

 

 

Hårde træsorter og efterbehandling

I værelser hvor slitagen er ekstra stor, bør du overveje træsortens hårdhed. Ønsker du et lyst og nordisk udtryk, kan du vælge amerikansk ahorn eller ask, og hvis du går efter et mørkere og mere varmt udtryk, er eksotiske træsorter som jatoba, merbau og jarrah meget hårde.

Der er flere forskellige løsninger, når det kommer til efterbehandling af trægulve, men hvis du vil have et slidstærkt og yderst rengøringsvenligt gulv, forslår M.S. Gulve, at du lakerer det. En gulvlakering beskytter gulvet i mange år frem, så både legetøjsbiler, stoleben og plastikscootere kan trækkes henover det, uden at det skal behandles igen og igen.

I dag anvendes der primært vandbaseret gulvlak, og derfor kan du roligt bruge det på børneværelset; de er ikke sundhedsfarlige, som gamle dages gulvlak var det. Går du efter et helt lyst udtryk, kan du vælge hvid lak, alternativt er der naturlak, som fremhæver gløden og årerne i træets struktur.

 

Rum til at vokse

En af de helt store fordele ved trægulve og børneværelser er, at du kan skifte udtryk, efterhånden som børnene vokser. Det kræver bare en gulvafslibning og en ny efterbehandling, så er det så godt som nyt igen – og alt efter behandlingen får du et lysere, mørkere, blødere eller mere råt udseende. Måske kan du endda male det, hvis dit barn ønsker sig en flot farve; alternativt kan du supplere med et farverigt tæppe.

Guide: Sådan vedligeholder du et lakeret trægulv

Et lakeret trægulv har den store fordel, at det er meget rengøringsvenligt, og derfor kan du med få trin holde dit trægulv flot og rent i mange år – få vores bedste tips her.

Om du har børn eller ej, husdyr eller ej, bruger kørestol eller ej, så vil dit gulv blive slidt og ikke mindst beskidt med tiden. Bor du alene, tager det længere tid, end hvis husstanden består af en familie på fem plus et husdyr eller to, men uanset hvad er det vigtigt, at du plejer og vedligeholder dit gulv, hvis det skal holde sig flot i mange år.

Vi har samlet vores bedste rengørings- og vedligeholdelsestips til lakerede trægulve lige her.

 

Rengøring af lakeret trægulv

Den daglige rengøring af dit lakerede trægulv er ikke raketvidenskab; du skal bruge en støvsuger med en blød børste, så du ikke ridser gulvet. Gulvvasken er lidt mere omstændelig, og her skal du være opmærksom på et par ting – men vi har selvfølgelig lavet en kort vejledning.

 

 

Når du skal vaske et lakeret trægulv, skal du bruge: Spand, moppe, lunt vand og laksæbe. Moppen skal vrides godt op, så den kun er fugtig – den må endelig ikke dryppe for meget vand på gulvet, da det kan skade træet. Samtidig skal du huske at vaske i samme retning som årerne, så du undgår de små striber, sæben ofte efterlader.

Har du alligevel hældt lidt for meget vand på gulvet, kan du med fordel tørre det over med en klud, når du er færdig. Alternativt risikerer du, at de små søer af vand, bliver til skjolder på gulvet.

 

Vær god ved dit trægulv

Lak er den stærkeste efterbehandling, du kan give dit trægulv, men derfor skal du stadig passe på det. Det er nemlig svært at reparere, hvis det bliver ridset. Nærmest umuligt. Og hvordan passer du så på det i dagligdagen? Vi har tre gode råd:

 

1) Lad skoene stå i entréen

Først og fremmest er det vigtigt, at hele familien husker, at det ikke er en god idé at gå ind med sko, når man har et trægulv. Selvom du tørrer dem godt af på dørmåtten, sidder der sand og småsten i sålens riller, og det kan gulvet ikke tåle.

 

2) Brug filtpuder under møblerne

Det er enhver gulvmands bedste råd: Brug filtpuder. Under borde, under stole, under reoler og under sofaen – og under alle andre møbler der enten er tunge eller flyttes jævnligt. Med filtpuder undgår du at slide lakken af, når du trækker møblet henover gulvet, og det er vigtigt for holdbarheden, da et lakeret trægulv ikke kan repareres.

 

3) Overvej tæpper

Du har selvfølgelig ikke investeret i et flot trægulv for så at dække det hele til med tæpper. Men alligevel. Du kan med fordel overveje at lægge tæpper på særligt udsatte områder, fx i entréen eller under spisebordet, så du minimerer det hårde slid, gulvet hver dag udsættes for.

Trægulv og efterbehandling: Hvad er dine muligheder?

Olie, lak, sæbe og lud. Mulighederne er mange, når det handler om efterbehandling af trægulve, og hvordan vælger du egentlig den bedste behandling? Én for én gennemgår vi de enkelte produkter, så du bliver i stand til at træffe en beslutning.

Når dit trægulv er blevet slebet, skal det afsluttes med en efterbehandling, så du kan holde snavs og skidt fra døren. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige behandling i første omgang, da du ikke sådan lige kan skifte mening igen – i hvert fald ikke uden endnu en gulvafslibning.

Spørgsmålet er, hvordan du vælger den rigtige overfladebehandling?

Svaret er individuelt, men grundlæggende er der to ting, du skal tage stilling til, når du beslutter dig: slidstyrke og udseende. Vi giver dig et overblik over dine muligheder, så du kan træffe din beslutning på et oplyst grundlag.

 

 

Ludbehandling af trægulve

Er du vild med helt lyse trægulve, kan du overveje, om dit gulv skal have en ludbehandling, inden du giver den “rigtige” efterbehandling. Når vi siger “rigtige,” skyldes det, at en ludbehandling ikke kan stå alene. Den skal afsluttes med enten olie, lak eller sæbe.

Den helt klare fordel ved en ludbehandling er, at du afholder trægulvet fra at gulne med tiden, så du kan bibeholde den lyse, hvidlige nuance, produktet giver. Ulempen er til gengæld, at dit trægulv skal efterbehandles over to omgange, fordi ludbehandlingen ikke er nok i sig selv.

 

Lakering af trægulve

Vil du have den stærkeste efterbehandling, du kan få, skal du vælge at lakere dit trægulv. Lak har ry for at give en skinnende overflade, men det bestemmer du helt selv; du kan vælge mellem mat, halvblank og blank lak.

Den store slidstyrke er naturligvis en af de helt store fordele ved et lakeret trægulv, mens en anden stor fordel er en høj rengøringsvenlighed og et gulv, der er meget modstandsdygtigt overfor snavs og fugt.

Ulempen ved et lakeret trægulv er, at du ikke kan reparere det, hvis lakken slides af på særligt udsatte områder. Det kræver en gulvafslibning af hele gulvet efterfulgt af en ny behandling.

 

Oliering af trægulve

Olie er blandt danskernes foretrukne valg, når det kommer til efterbehandling af trægulve, og det skyldes det naturlige udseende og den varme glød, oliebehandlingen efterlader.

Et oliebehandlet gulv er ikke helt så slidstærkt som et lakeret, men det er stadig stærkt og modstandsdygtigt overfor både snavs og fugt. Derudover har det den store fordel, at det kan repareres på udsatte områder, uden at du skal slibe og genbehandle hele gulvet.

Ulempen ved et olieret gulv er, at du ikke kan bibeholde gulvets naturlige farve. En naturolie vil gøre dit trægulv en tand mørkere og varmere, mens en hvidpigmenteret olie vil gøre det lysere.

 

Sæbebehandling af trægulve

Drømmer du først og fremmest om at få et naturligt og rustikt trægulv, kan en sæbebehandling være det rigtige valg for dig.

Fordelen ved et sæbebehandlet gulv er netop udseendet. Gulvet får en flot og naturlig overflade, der især passer godt til ældre boliger, der er renoveret med respekt for tidens tand.

Ulemperne ved sæbebehandling er, at det ikke er så slidstærkt og heller ikke nær så modstandsdygtigt overfor snavs som både olie og lak. Samtidig kræver sæbebehandling, at du vedligeholder gulvet godt og jævnligt giver det en ny omgang sæbe for at mætte træet.