Overvejelser inden du vælger dit trægulv

God forberedelse er alfa omega, når det kommer til at vælge et trægulv, du bliver glad for at bo med – et trægulv er nemlig ikke bare et trægulv. Der findes forskellige slags træ med hver deres fordele og ulemper, og du kan blive klogere på dit valg lige her.

Drømmer du om at få nyt trægulv i din stue, skal du starte med at overveje, hvad dine behov er, og hvilken stil du foretrækker at bo med. Begge dele spiller ind, når du skal træffe valget mellem det ene eller det andet gulv.

Som udgangspunkt bør du altid overveje, hvilken tilstand det gulv, du allerede bor med, er i – er det slet ikke til at genanvende eller bygger du nyt hus, er det klart, du skal ud og investere i et nyt gulv. Men bor du med et gulv, der godt kunne blive flot igen med den rette behandling, er det værd at overveje at spare penge og arbejdstid og i stedet få en gulvmand til at efterse gulvet. Han kan give det en slibning eller høvle det ned, så det igen fremstår flot. Det er en god måde at forlænge levetiden på de ressourcer, der allerede eksisterer.

Er gulvet ikke til at redde, eller ønsker du en anden form for gulv, har du flere valgmuligheder. Du kan vælge mellem mange træsorter, farver og overflader – det er et valg, der skal holde i mange år, så det er værd at bruge tid på at tænke sig om.

 

 

Plankegulv til stuen eller parketgulv til gangen

Uanset om det er et stuegulv, du skal have lavet, nyt gulv til gangen eller gulve til hele huset, bør du gå efter det gulv, du kan se, passer bedst til dine behov og husets stil.

Der findes flere typer af trægulv – de mest normale valgmuligheder er plankegulv, skibsplankegulv, parketgulv og stavparketgulv. Fire vidt forskellige udtryk.

1. Et plankegulv er kendt som det solide valg med et naturligt udtryk.

2. Skibsplankegulvet er som et plankegulv, der blot er placeret med en gummifuge mellem brædderne.

3. Parketgulv er to/tre træstave samlet til et bræt, der er sat sammen til et gulv.

4. Stavparket er smalle stave, der ofte lægges som sildebensmønster.

Når du har valgt type af gulv, skal du samtidig overveje, hvilken træsort dit gulv skal være i. Der findes bløde og hårde træsorter, der kan holde til forskellige ting – og de hårde kan holde til en del mere end de bløde. Eg, ask, valnød og merbau er hårdt træ, fyr og douglas er blødt træ.

 

Du slider dagligt på gulvet

Når du vælger dit trægulv, skal du overveje, hvor meget du i løbet af en dag, kommer til at slide på gulvet. I et køkken slider du mere, end du gør i en stue. De overvejelser skal du bruge, når du vælger farve og overfladebehandling til dit gulv.

Du kan vælge at give dit gulv lak, som er meget modstandsdygtigt mod snavs og pletter. Du kan også vælge et olieret gulv, der er mindre slidstærkt men måske mere naturligt i sit udtryk. Sidst men ikke mindst kan du vælge at sæbebehandle dit gulv, ludbehandle det eller male det – alle utroligt fine løsninger, som kræver hver deres form for vedligeholdelse.

Mat eller blank gulvlak – er det to sider af samme sag?

Du står hos gulvmanden og bliver mødt af spørgsmålet: Skal du have mat eller blank gulvlak på dit trægulv? Øhh… Hvad skal du egentlig vælge – og er der overhovedet en forskel?

Der er ingen tvivl om, at en lakering er den stærkeste efterbehandling, du kan give dit trægulv, og grundlæggende har det ikke nogen praktisk betydning, om du vælger mat eller blank lak. Begge produkter er slidstærke og rengøringsvenlige. 

Betyder det, at du kan vælge i blinde? 

Ikke helt. Der er ikke forskel på styrken af mat og blank gulvlak, men det er der til gengæld, når det kommer til udseendet. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er æstetikken en vigtig del af dit trægulv, og derfor skal du overveje, hvilket udtryk du ønsker, inden du vælger typen af lak.

 

Mat lak for et naturligt udseende

Hvis vi skærer helt ind til benet, så er det glansen i din gulvlak, der afgør, hvor meget plankerne kommer til at skinne. Glansen defineres på en skala fra 5-90, og jo lavere glanstal, jo mindre skinner dine gulve.

Da træ ikke ligefrem er skinnende fra naturens side, får du altså det mest naturlige udseende, hvis du vælger en mat lak. Samtidig undgår du, at ridser, hakker og mærker bliver alt for tydelige – vælger du derimod en højglanslakering, vil skrammerne træde langt tydeligere frem.

 

Valget er dit – vi hjælper dig med udførelsen

I sidste ende er det din afgørelse, om gulvet skal lakeres med en mat eller en blank lak. Vi giver gerne gode råd, kommer med vejledning og viser dig forskellige prøver, så du kan få en fornemmelse af, hvad du går ind til – men vi bestemmer ikke for dig.

Hos M.S. Gulve har vi en række dygtige gulvmænd i staben, og hver og én sætter de en ære i at udføre et godt stykke arbejde hver gang, og det gælder uanset typen af efterbehandling. Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om, hvordan du kommer videre med dit trægulv, så tøv ikke med at kontakte os – vi giver gerne et gratis og uforpligtende tilbud på dit projekt.

Får du håndværkerfradrag på gulvafslibning?

Du drømmer om en fornyelse i din bolig og har derfor planlagt en gulvafslibning af dine trægulve. Du forestiller dig, at du på den måde kan skabe et helt nyt udtryk i dine stuer, men spørgsmålet er, om du også kan få håndværkerfradrag for gulvafslibning?

I Danmark kan vi få håndværkerfradrag – eller servicefradrag som det også kaldes – for mange ting udført i eller på dit hjem. Det er en permanent ordning, der på mange måder gør det mere attraktivt at få et stykke arbejde udført i hjemmet, og som betyder, at det er lettere at få råd til professionel hjælp. 

Det er en god ordning, som gør det muligt at få fradrag på op til mange tusinde kroner på specifikke service- og håndværkerydelser i dit hjem eller din fritidsbolig.

Reglerne for, hvad du kan få fradrag for, ændrer sig løbende. Du har i en del år kunne få fradrag på gulvafslibning, malerarbejde, isoleringsarbejde og andre lignende ydelser, men det du kunne trække fra sidste år, er ikke nødvendigvis det samme i år. Her er det en rigtig god idé at følge med på SKATs hjemmeside.

 

 

Gør det for din egen skyld

Selvom du går og drømmer om de smukke gulve, du kan få ved en gulvafslibning, skal du ikke også drømme om at trække arbejdslønnen fra. Du skal få lavet gulvene for din egen og din boligs skyld, for du kan ikke længere får håndværkerfradrag for gulvafslibning.

Når du hyrer en professionel til at ordne dine gulve, er det altså ikke længere muligt at trække arbejdet fra i skat. Det er naturligvis ærgerligt, især fordi det tidligere har været en mulighed. Men det ændrer ikke ved, at det kan være en rigtig givtigt for dig og dit hjem at ordne gulvene alligevel.

Et trægulv, som netop har fået en gulvafslibning, vil altid være pengene værd. Det nye flotte udtryk højner værdien af din bolig, og det gør dig gladere for at bo i hjemmet, især hvis det har været tiltrængt længe.

Når arbejdet er udført, vil du opleve din bolig fra en ny side, og vælger du en gulvafslibning hos os, kan du være sikker på at få en skarp og god pris. Vi skræddersyer tilbuddet til dit behov, så du kan få ønsket om et nyt gulv opfyldt.

Sådan forvandler du dit hjem – få nye gulve med en gulvafslibning

Trænger dit hjem til at blive sat i stand, og ved du ikke, om du skal bruge penge på at få lagt et helt nyt gulv eller forsøge at slibe det gamle? Så bliv klogere her – vi fortæller, hvornår det kan betale sig at slibe det gamle.

Er du drøntræt af udtrykket i dit hjem, og overvejer du for alvor at gøre noget ved det, hvorfor så ikke kaste din energi på dine gulve, hvis de trænger. En ny sofa kan ikke skjule gulve, der er slidte, fyldt med pletter og i det hele taget trænger til en make over. Til gengæld er det noget, en gulvafslibning kan rette op på.

En gulvslibning er en let og mild vej til en total forvandling af dit hjem, og har du gamle trægulve, der kun er blevet slebet få gange, kan de nemt klare endnu en tur. Har du parketgulv, skal du lige tjekke, om de kan tåle det. Kan de det, er det hele arbejdet værd.

Det er altid en god idé at få en professionel til at stå for slibningen af dine gulve, med mindre du er utrolig ferm med en slibemaskine, for det er et nøjsomt arbejde, der kræver en god teknik. Kender du til processen, er det til gengæld ikke noget, der behøver at tage lang tid. Det betyder ganske enkelt, at du ret nemt kan få næsten nye gulve, uden at du behøver at knokle eller være væk fra dit hjem i flere uger alt efter, hvilken efterbehandling du ønsker.

 

 

Vælg en efterbehandling, der passer til dig

Den mest holdbare efterbehandling er en lakering af dit gulv, men det er ikke sikkert, at det er slidstyrken og holdbarheden, der er det vigtigste for dig. Andre muligheder er olie eller sæbebehandling, som begge efterlader gulvet med et naturligt udseende, som passer godt ind i den nordiske indretning.

Uanset om du vælger den ene eller den anden efterbehandling, skal du starte med at få en gulvafslibning af dit gulv, hvis du ønsker at forny det allerede eksisterende trægulv. Det er et valg, der er både billigere, nemmere og hurtigere end at få lagt helt nye gulve, og så er det langt mere bæredygtigt. Hvorfor ikke bruge det du har i forvejen, fremfor at bruge ressourcer på noget nyt – især når resultatet alligevel bliver som nyt.

Med en gulvafslibning føles dit hjem som forvandlet.

Trægulve og akustik – hvad skal du overveje?

Den moderne og minimalistiske indretning, der gerne er en fast del af nybyggeri og store kontorfællesskaber, sætter akustikken på prøve. Men hvordan er det nu lige med trægulve og akustik – skal du gå langt uden om de smukke gulve?

Helt overordnet gælder det, at jo hårdere og mere tomme overflader du har i et rum, desto værre er lyden. Højt til loftet og vægge uden alt for mange billeder kan derfor være en hård nød at knække, når det kommer til den gode akustik. Men her kan trægulvet faktisk være en bonus; træ er nemlig et blødt materiale, som kan hjælpe med at absorbere lydene og mindske larmen fra skramlende stole, talende mennesker og andet støj i hverdagen.

Har du endnu ikke besluttet, om der skal træ på gulvet i din bolig eller på kontoret, kan du altså roligt gå med den løsning. I hvert fald akustikmæssigt. Har du allerede et trægulv, anbefaler vi, at du får det renoveret frem for at skifte det ud med en anden type gulv. Det er ofte både billigere, flottere og lettere.

 

Driller akustikken stadig?

Oplever du akustikgener, selvom du har trægulv, er der flere ting, du selv kan gøre for at forbedre den. Først og fremmest skal du gå efter en blød indretning med mange tekstiler, fx polstrede møbler, løse tæpper og gardiner. Bogreoler, skillevægge og planter har også en positiv effekt på rumklangen, ligesom du kan investere i særlige lydabsorberende kunstværker til dine vægge. 

Hos M.S. Gulve deler vi gerne ud af vores viden om trægulve og akustik, og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Det samme gør sig naturligvis gældende, hvis du overvejer at renovere dit trægulv, når boligen eller kontorpladsen skal istandsættes – vi udfører et professionelt stykke arbejde hver gang, og vi efterlader dig med en grundig guide til at passe og vedligeholde dine trægulve bedst muligt.

 

Ludbehandling – hvad skal du vælge?

Drømmer du om et flot lyst trægulv med synlig struktur i træets årer, er en ludbehandling af dit gulv muligvis den rette løsning for dig. Det ser flot og indbydende ud, og så er det relativt billigt at få lavet.

Ludbehandling af dit trægulv er både et smukt og fornuftigt valg, hvis du gerne vil ændre udtryk på dit gulv til forholdsvis fornuftige penge. Det kræver løbende efterbehandling, men får du lavet det godt fra starten af, er det nemt at holde.

Lud er en basisopløsning, der kan bruges til at lysne dine trægulve, men inden du går i gang med den første og bedste lud, skal du holde inde og undersøge markedet, så du ikke starter med at dumme dig og ødelægge gulvet.

Når du skal vælge en god ludbehandling til dit gulv, skal du overveje, hvilket produkt du gerne vil bruge. Besøg din lokale malerforhandler eller et byggemarked for at få en snak om de forskellige mærker, deres egenskaber og fremgangsmåder – alternativt kan du hyre en professionel gulvmand til at gøre arbejdet for dig, så du er sikker på at få et godt resultat.

Der er få regler at følge, når du vælger dit produkt. Du skal vælge den rette slags lud til din gulvtype og samtidig huske på, at det kun er massive trægulve, du kan ludbehandle. En tommelfingerregel er, at du skal bruge nåletræslud til nåletræsgulv, og du skal bruge løvtræslud til løvtræsgulv og gulv af løvfældende nåletræer. Her er det igen en god idé at få hjælp af en professionel.

 

 

Fremgangsmåde skridt for skridt

Vælger du selv at forsøge dig med ludbehandlingen, kan du med fordel tage et kig på vores korte gennemgang af processen – og som altid er det en god idé at få en fagkyndig person til også at gennemgå trinnene for dig.

1. Du vasker dit gulv rent – er det netop slebet, skal du sørge for at fjerne støv med mere, og der må ikke være rester af olie og lak.

2. Giv gulvet lud med enten pensel eller malerrulle, og mal altid langs med fibrene. Lad det tørre natten over.

3. Slib efterfølgende dit gulv eller vask det for at få overskydende lud af.

4. Giv gulvet en efterbehandling enten med sæbe, olie eller lak. Her skal du overveje, hvor slidstærkt dit gulv skal være. Sæbe er mest sart, olie lidt stærkere og lak mest modstandsdygtig overfor snavs – og du kan læse meget mere om alle tre metoder lige her.

Kan gamle trægulve renoveres?

Svaret er ja – men det kræver en nænsom hånd og effektivt arbejde, hvis resultatet skal blive godt. Læs med og bliv klogere på, hvordan du gør.

Mange boligejere foretrækker at bo med et originalt trægulv med patina, som passer til boligen. Det kan i langt de fleste tilfælde godt lade sig gøre, men det kræver, at gulvet får den rigtige behandling. I nogle tilfælde er gulvet så ødelagt, at resultatet ikke kan blive godt, og så må der et nyt gulv til.

Hvis du er villig til at bruge lidt energi på dit gulv, kan du sagtens gøre et gammelt og slidt gulv pænt igen. Start med at kigge det grundigt efter, så du kan vurdere, hvad der skal gøres.

 

Fjern alt på overfladen

Slid er en af de ting, der har betydning for, hvor flot dit trægulv kan blive igen, men før du kommer til det, skal du fjerne alt andet fra dit gulv, som skaber en hinde på overfladen. Har gulvet lak på fladen eller fernis, skal det fjernes, og det samme skal naturligvis tæpper, linoleum og andet som dækker gulvet.

Start med tæpper, linoleum og lignende, så du kan se, om der skal en gulvafslibning eller afhøvling til, før du kan komme ind til træet. Det fjerner lak og fernis, og du kan efterfølgende se, hvordan gulvet rent faktisk ser ud.

 

Høvle eller slibe?

Hvor vidt du skal vælge en gulvafslibning eller en gulvafhøvling afhænger af, hvordan dine gulves tilstand er. Er der malingrester, limrester, fernis og andet vedholdende snavs, skal gulvene høvles, og det fjerner et tykt lag af træet.

En afhøvling tager 2-4 mm af gulvbræddernes tykkelse, og det skal du være sikker på, dine planker kan holde til. Kan de det, står du tilbage med et flot gulv, hvor ujævnheder og ridser er blevet udlignet.

Er gulvet i nogenlunde stand uden en tyk overfladebehandling som fernis, kan du nøjes med en gulvslibning. Her fjerner du overfladiske skrammer, pletter og mørke aftegninger, og den tidligere efterbehandling fjernes også, så du står tilbage med et gulv, der er klar til at tage i brug efter en ny overfladebehandling.

 

 

Overfladen rettes til

Er der efter gulvafslibning eller -afhøvling stadig steder, hvor gulvet er synligt slidt, kan du gå ind og lave små reparationer på det. Du kan udfylde huller eller decideret bytte stykker af træ ud med nyt, hvis det er helt slemt.

Herefter skal du beslutte, hvilken overflade dit trægulv skal have, og det kan være en god idé at vælge noget, der beskytter de gamle planker godt. Lak- og oliebehandling virker godt ift. snavs og slid. En sæbebehandling giver et mere naturligt udseende, men er til gengæld sart overfor pletter og snavs, hvorimod maling af gulvet kan være en praktisk løsning, hvis gulvet er meget slidt.

Mulighederne er mange, og det kan heldigvis lade sig gøre at skabe et pænt gulv ud af et gammelt slidt trægulv, hvis du er villig til at arbejde lidt for sagen – eller får hjælp af professionelle.

Giv træbordpladen olie – der er flere fordele

Der er flere forskellige muligheder, når det kommer til efterbehandling og bordplader i træ, men der er ikke mange materialer, der slår en god gammeldags oliering. Læs med, og få et indblik i fordelene ved olie.

Har du fået en ny træbordplade, eller har du slebet den gamle, så skal du tage stilling til, hvordan den skal behandles for at undgå, at snavs og skidt sætter sig fast. Naturolie er et populært valg blandt danskerne, og det er der mange grunde til – vi har samlet de tre vigtigste lige her:

 

1) Et varmt og naturligt udseende

Vi kommer ikke udenom, at køkkenbordets udseende har en vis betydning for indretningen, og vælger du at give bordet naturolie, får du et varmt og naturligt look. Olien fremhæver træets gyldne toner og giver det en varm glød, der spiller flot sammen med den moderne og lyse indretning, Skandinavien er så kendt for.

Er du mere til det lyse og knap så varme udseende, kan du vælge en hvidpigmenteret olie i stedet. Den har samme gode fordele som naturolien.

 

2) Reparation af ridser og skrammer

Vælger du at oliere din bordplade, giver du dig selv en unik mulighed for at pletreparere, når der uundgåeligt kommer små ridser og hakker i dit arbejdsområde. En oliebehandling giver en såkaldt åben overflade, så du kan nøjes med at komme ny olie på udsatte områder, og det er ikke nødvendigt med en afslibning først.

 

 

3) Rengørings- og vedligeholdelsesvenligt

Sørger du for at mætte bordpladen godt med olie, er den ikke bare let at vedligeholde – den er også utrolig let at rengøre. Olien giver en beskyttende overflade, der betyder, at væske ikke suges ned i træet, ligesom krummer og skidt nemt kan vaskes af med en opvredet klud.

Vil du bibeholde rengøringsvenligheden og forlænge levetiden på din bordplade, skal du pleje den godt. Efter behov – og som minimum et par gange om året – bør du give bordpladen plejeolie, så den beskyttende hinde vedligeholdes.

 

Vil du vide mere om efterbehandling af køkkenbordplader, kan du med fordel læse denne artikel. Alternativt kan du kontakte M.S. Gulve, så vejleder vi dig gerne, ligesom vi også tilbyder både at slibe og efterbehandle din bordplade. Indimellem er det bare lettere at overlade arbejdet til en fagperson, så du selv kan læne dig tilbage og nyde resultatet uden at røre en finger.

Skru op for lyset med hvidpigmentering

Med hvidpigmentering kan du få et lysere trægulv, der på én og samme tid maksimerer lyset fra dine vinduer og giver det sidste pift til en enkel og nordisk indretning.

Er du vild med det lyse og nordiske udtryk, de fleste af boligmagasinerne byder på måned efter måned, og vil du gerne have samme lette og luftige effekt i dit eget hjem – ja, så kan du med fordel overveje hvidpigmentering.

Hvidpigmentering fremhæver åretegninger og strukturer, og det kan bruges på både massive planker og parketgulve. Men der er flere forskellige måder at gribe det lyse look an på: Hvid lak, hvid olie eller hvid sæbe.

 

Hvidpigmentering og hvid lak

Vælger du hvid lak til dit trægulv, får du en glat og lukket overflade, og du kan vælge mellem et mat, halvmat eller blankt look.

Lak er suverænt den mest slidstærke efterbehandlingsteknik, og det er meget rengøringsvenligt. Ulempen ved et lakeret trægulv er, at du ikke kan reparere ridser uden at slibe hele gulvet og lakere på ny.

 

Hvidpigmentering og hvid olie

Omend en efterbehandling med olie ikke er helt så slidstærk som et lakeret trægulv, får du alligevel et stærkt og robust gulv med hvid olie. Som et ekstra plus er det rengøringsvenligt og desuden muligt at udføre pletreparationer på et olieret gulv, så det kan være lettere at vedligeholde end et lakeret.

 

Hvidpigmentering og hvid sæbe

Drømmer du om et råt og naturligt udseende til dit trægulv, kan du overveje hvid sæbe. Det passer perfekt til en ældre bolig, hvor arkitekturen skal fastholdes i tidens ånd, men det kræver til gengæld en del vedligeholdelse.

Én gang om måneden skal dit sæbebehandlede trægulv vaskes og mættes med hvid sæbe, og på trods af arbejdet er det ikke så modstandsdygtigt over for skidt og snavs, som du måske kunne ønske dig.

 

 

Overvej en ludbehandling

Vil du maksimere den hvide nuance på dit trægulv, kan du – inden du giver det den endelige efterbehandling – ludbehandle brædderne. En ludbehandling lysner træet og sørger for, at det ikke gulner med tiden.

Uanset hvilken løsning du vælger, skal du huske, at hvidpigmentering ikke er gør-det-selv-arbejde. Det kræver et professionelt håndelag at undgå striber og få et jævnt og naturligt look på hele gulvet.

Nyt trægulv – hvad skal du overveje?

Der er mange ting at tænke over, når du skal investere i et nyt trægulv – du skal overveje, hvordan gulvet skal se ud, hvilket materiale det skal være lavet af, og om der er særlige ting i forhold til vedligeholdelse, rengøring og økonomi, du bør forholde dig til.

Skal der nyt trægulv i din bolig, er det en god idé at undersøge markedet, før du beslutter dig for, hvilket gulv du gerne vil have. Der er nemlig fordele og ulemper ved alle slags trægulve, og det er op til dig, hvad der vægter højest.

Det klassiske dilemma, når folk står overfor en investering i nye trægulve til hjemmet, er, om det skal være parketgulv eller et massivt trægulv, hvis altså de ikke går med de billigere løsninger som finér eller laminatgulv.

Både massivt trægulv og parketgulv har sine fordele – og dem kan du se lige her:

Fakta om trægulv og parketgulve

  • Et massivt trægulv består af samme type træ hele vejen igennem brættet
  • Parketgulv er gerne fremstillet af tre lag, hvor det øverste lag er af træ og de andre lag er slidlag
  • Massiv træ er tungt og stabilt og kan slibes mange gange
  • Parketgulv kan slibes en del gange
  • Begge gulve holder i mange år
  • Begge gulve skiftes sjældent igen, da det er en dyr løsning

Ja, beslutningen om hvorvidt det nye gulv skal være lavet af det ene eller det andet, kan altså være svær. Har man pengene, vælger mange et massivt trægulv eller parketgulv, og sådanne gulve kan altså også noget – her får du et klassisk udtryk med varme og liv på fladerne, og et gulv lavet af gode materialer, der holder år efter år.

 

 

Forskellige træsorter

Når du har besluttet, om du vil gå med den ene eller den anden type gulv, skal du igen beslutte, hvad gulvet skal være lavet af. Her er det en god idé at vælge træsort ud fra udseende og slidstyrke. Fyr, birk og gran er lyse i deres udtryk, men det er også blødt træ og dermed er det ikke så slidstærkt. Andre træsorter som bøg, eg og ask er mere robuste og stadig lyse.

Overvej hvilke rum gulvene skal bruges i, og om der er brug for en høj slidstyrke eller ej, og overvej samtidig hvilken overfladebehandling, du ønsker – det betyder nemlig også noget for slidstyrken. Et lakeret gulv er stærkt og modstandsdygtig overfor pletter, hvorimod et sæbebehandlet gulv er mere sart, men til gengæld har det måske præcis det udtryk, du drømmer om i din bolig, og det er også værd at tage med i beslutningen – find den løsning, der både praktisk og visuelt er bedst for dig.

Vil du læse endnu mere om at vælge det rette trægulv, så tag et kig på artiklen her.