M.S. Gulve Aps

OVERFLADEBEHANDLING

En god gulvafslibning gør det nemmere at påføre den endelige finish, hvilket er grunden til, at gulvafslibningen er vigtig hvis du vil opnå et smukt og holdbart slutresultat.

Vi kontakter dig

M.S. Gulve Aps

Overfladebehandling af gulve

Overfladebehandlingen af trægulve skal fra tid til anden gentages, dels for at fjerne snavs og forny beskyttelsen og for at bevare det ønskede udseende.

Inden man vælger en overfladebehandling bør der først og fremmest tages hensyn til træarten og det ønskede udseende.

Alle typer overfladebehandling kan benyttes under flere forskellige brugsforhold, men den nødvendige vedligeholdsindsats vil variere afhængigt af type af overfladebehandling, brugsintensitet og brugsart.

Det er vigtigt fra starten, at gøre sig klart med hvilke intervaller, der kræves pleje og vedligeholdelse, for at sikre et tilfredsstillende udseende.

Der kan f.eks. være en konflikt mellem udseende og økonomi hvis et gulv, der kræver meget vedligeholdelse, for at bibeholde det ønskede udseende, anvendes hvor der er stor trafik og slitage.

Overfladebehandling af gulve er typisk:

Hvad andre siger om vores gulvservice

Tag ikke kun vores ord for det.
M.S. Gulve Aps

Overfladebehandlinger vi tilbyder

Vi udfører alle former for overfladebehandling af trægulve – oliering, lakering, lud- og sæbebehandling. Hvilken type overfladebehandling, der vælges, er i nogen grad afhængig af gulv samt træsort og i høj grad afhængig af dine personlige præference.

Hvorfor skal du overfladebehandle dit trægulv? Fordi et ubehandlet trægulv hurtigt kan blive plettet og grimt af væske, snavs og slid. En overfladebehandling beskytter trægulvet og gør det nemmere at holde gulvet rent. Desuden giver det dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Det afhænger af brugen, hvor ofte overfladebehandlingen af trægulvet skal friskes op eller gentages. Det er også vigtigt, at gulvet jævnligt støvsuges og vaskes med rengørings- og plejemidler, der passer til gulvtypen. Som udgangspunkt en gang om ugen.

Når du skal vælge overfladebehandling til dit trægulv, skal du tage hensyn til:

  • Hvor meget slid området, der skal behandles, udsættes for. Trappetrin slides eksempelvis hurtigere end gulve, så her kan lak være en god løsning.
  • Hvilken træsort gulvet er lavet af.
  • Hvilket udseende du ønsker, at gulvet skal have.

Uanset hvilken behandling du vælger, er det vigtigt, at du følger producentens anvisninger til punkt og prikke, for at få et godt og holdbart resultat.

M.S. Gulve Aps

Ludbehandling af trægulv

Har du et nyt eller nyafslebet, lyst trægulv, og ønsker du at gulvet skal bevare sit lyse udseende, skal gulvet ludbehandles. Luden hæmmer træets naturlige gulning.

Vær opmærksom på, at der er forskel på nåletræslud, som anvendes på fyr, gran og pitchpine, og løvtræslud, der bruges på lyse gulve af hårdt træ som bøg. Mørke træsorter som mahogni og teak må ikke ludbehandles.

Ludbehandlingen kan ikke stå alene som overfladebehandling. Den er alene en forbehandling inden sæbe- eller oliebehandling.

  • Fordel luden på det rene, tørre træ med rulle, en stor pensel eller svamp. Brug for en sikkerheds skyld beskyttelsesbriller og handsker.
  • Slib overfladen let, når gulvet er tørt efter ca. 8 timer. Det er nemmest at gøre med håndkraft, fx med en blød slibesvamp korn 100-120 eller en slibeklods med sandpapir.
  • Støvsug gulvet grundigt, og så er det klar til den egentlige overfladebehandling med sæbe eller olie.
Gulvservices
Se vores gulvservices!

Gulvserivces

Se vores gulvservices!
Læs mere
Vores vision
Hos MS Gulve har vi en vision.

Vores vision

Hos MS Gulve har vi en vision.
Læs mere
Kompetencer
Du er sikret professionelle kompetencer. Vi overholder altid fristen og lover ikke mere end vi kan holde.

Kompetencer

Du er sikret professionelle kompetencer. Vi overholder altid fristen og lover ikke mere end vi kan holde.
Læs mere
M.S. Gulve Aps

Sæbebehandling af trægulv

Har du et gammelt trægulv, evt. med spor af ormehuller og rustikke brædder, er sæbebehandling en rigtig fin løsning. Det giver en flot, naturlig overflade. Rigtigt udført er sæbebehandlingen forholdsvis modstandsdygtig, men kræver dog vask oftere end olie- eller lakbehandlede trægulve og er heller ikke så solid som olie og lak.

Du kan enten vælge en natursæbe – hvis du har ludbehandlet gulvet, vil det i så fald gulne lidt – eller du kan bruge en speciel sæbe, tilsat hvidt pigment, der fremhæver og bevarer det hvidskurede look. De forskellige typer sæbe kan købes hos farvehandlere, byggemarkeder og i velassorterede supermarkeder.

  • Bland sæben med vand efter leverandørens anvisninger.
  • Fordel sæben på det rene trægulv i et jævnt lag med gulvklud, moppe eller kost.
  • Tør gulvet efter med en hårdt opvredet klud.

Sæbehandlingen gentages mindst 3 gange for at mætte træet, og gulvet skal tørre mellem hver behandling. På hårde træsorter som ask og eg skal der bruges så lidt vand som muligt ved sæbebehandling.

M.S. Gulve Aps

Oliebehandling af trægulv

Vil du behandle dit trægulv med olie, skal du bruge hærdende olie. Hærdende olie er tilsat en hærder, som får olien til ret hurtigt at tørre op med en hård og slidstærk overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigmentering.

Den hvidpigmenterede olie bruges på ludbehandlede lyse træsorter, hvis du ønsker at forstærke det hvide look. Oliebehandling giver en smuk silkemat overflade, der er temmelig modstandsdygtig over for smuds og slid.

Oliebehandlingen giver ikke så stærk en overflade som lak, men den er nemmere at friske op på de områder af gulvet, hvor der bliver meget slidt, fx ganglinjer og rundt om spisebordet. Tag en snak med forhandleren, så du er sikker på, at du får den rigtige olie til netop dit gulv, dvs. træsort og gulvtype.

  • Gør trægulvet rent, og lad det tørre helt. Hvis gulvet har været ludbehandlet først, skal det afrenses grundigt med vand for at fjerne sæbefilm. Når det er tørt, støvsuges grundigt.
  • Påfør olien, indtil overfladen er mættet. Olien skal arbejdes grundigt ned i træet med pensel eller rulle i et pænt lag, og den skal have lov at stå i ca. 30 minutter.
  • Tør overskydende olie væk med en ren og tør klud.
  • Vent 1 døgn, og slib igen med slibefilt (kan bl.a. købes hos farvehandlere) eller skuresvamp. Brug evt. en maskine, fx en rondelsliber med polereskive.
  • Giv gulvet endnu 2 tynde lag olie med 6-8 timers mellemrum, hvor overskydende olie igen tørres af.
  • Polér gulvet med en skuresvamp eller en rondelslibemaskine med polereskive mindst 6 timer efter sidste lag olie. Hvis gulvfladen er over 15 m2, bør du bruge rondelslibemaskinen.
  • Tør til sidst gulvet af med en fnugfri bomuldsklud, indtil overfladen fremstår helt silkemat.
M.S. Gulve Aps

Overfladebehandling til trægulve

Formålet med en overfladebehandling af et trægulv, er dels at beskytte træet mod slitage og at forhindre/begrænse smuds eller væskespild at trænger ned i træet, og at give trægulvet det ønskede udseende.

Trægulve leveres ubehandlede eller overfladebehandlede fra producenterne afhængigt af typen.

M.S. Gulve Aps

Lakering af trægulv

Lak giver en slidstærk overflade i mat, halvblank eller blank, der er nem at holde ren, men vedligeholdelse med nye lag lak skal ske, inden det gamle laklag slides igennem. Et lakeret trægulv kan normalt holde i flere år, inden det er nødvendigt at genbehandle. Hvor mange år afhænger af sliddet, og hvilken type lak der er anvendt. Et lakeret gulv er temmelig modstandsdygtigt over for tilsmudsning og fugt, men vand og spildte væsker bør dog tørres væk.

Der er flere slags lak at vælge imellem, både vandbaserede og med opløsningsmidler. De vandbaserede lakker er velegnede til gulve, der udsættes for almindeligt slid, og de har den fordel, at de gulner mindre end andre typer lak, samtidig med at de er ufarlige at påføre.

Lakker baseret på sprit eller cellulose giver en meget slidstærk overflade med en gylden glød. Disse lakker er egnet til gulve med megen trafik og fx trappetrin. Disse lakker kræver dog god ventilation og sikkerhedsforanstaltninger som åndedrætsværn og handsker.

  • Gør gulvet rent, og lad det tørre helt inden lakering.
  • Påfør lakken med en bred pensel eller rulle i et jævnt, men ikke for tykt lag.
  • Lad lakken tørre nogle timer, afhængigt af type.
  • Slib manuelt med slibepapir korn 120, og støvsug bagefter. Ved større arealer bør du anvende en rondelslibemaskine.
  • Påfør 2-3 lag lak. Lakken skal tørre helt op mellem hver påføring.

Følg brugsvejledningen nøje. Ved senere genlakering af gulvet skal du helst bruge samme type lak. Bruges fx en spritbaseret lak oven på en vandbaseret lak, vil lakken koge op og krakelere. Sørg for god ventilation under arbejdet.

Bruger du en lak baseret på sprit eller andre opløsningsmidler, skal du holde døren til resten af boligen lukket og bruge tætsluttende åndedrætsværn med udskiftelige filtre.

M.S. Gulve Aps

Maling af trægulv

De færreste vil male et nyt eller nyafslebet trægulv, da træets farve og naturlige spil dermed forsvinder, men til gamle, lakerede eller meget hærgede trægulve kan maling være en flot og praktisk løsning.

Til gulve med almindelig brug, fx i soveværelset, kan du vælge en vandbaseret akrylplastmaling, men en såkaldt terpentinfortyndet urethanalkydmaling har større slidstyrke og tåler bedre vandpåvirkning og er derfor bedre til fx et køkken.

Sørg for god ventilation under malearbejdet. Bruger du terpentinfortyndet maling, skal du holde dørene lukket til resten af boligen og benytte åndedrætsværn.

  • Spartl eventuelle huller og revner ud med en egnet spartelmasse, og slib reparationerne jævne med gulvets overflade. Gammel maling eller lak skal være matslebet med slibepapir korn 60 for at give en bedre vedhæftning.
  • Gør gulvet rent, og lad det tørre helt inden maling.
  • Mal første gang med en egnet grundmaling efter leverandørens anvisning.
  • Påfør malingen med bred pensel eller rulle.
  • Lad malingen tørre, og mal anden gang.
    Tørretiden afhænger af malingens tykkelse og type.

Afhængigt af typen af maling kan gulvet forsigtig betrædes efter 4-6 timer og er brugsklar efter 12-24 timer.