M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

Kan gamle trægulve renoveres?

Svaret er ja – men det kræver en nænsom hånd og effektivt arbejde, hvis resultatet skal blive godt. Læs med og bliv klogere på, hvordan du gør.

Mange boligejere foretrækker at bo med et originalt trægulv med patina, som passer til boligen. Det kan i langt de fleste tilfælde godt lade sig gøre, men det kræver, at gulvet får den rigtige behandling. I nogle tilfælde er gulvet så ødelagt, at resultatet ikke kan blive godt, og så må der et nyt gulv til.

Hvis du er villig til at bruge lidt energi på dit gulv, kan du sagtens gøre et gammelt og slidt gulv pænt igen. Start med at kigge det grundigt efter, så du kan vurdere, hvad der skal gøres.

Fjern alt på overfladen

Slid er en af de ting, der har betydning for, hvor flot dit trægulv kan blive igen, men før du kommer til det, skal du fjerne alt andet fra dit gulv, som skaber en hinde på overfladen. Har gulvet lak på fladen eller fernis, skal det fjernes, og det samme skal naturligvis tæpper, linoleum og andet som dækker gulvet.

Start med tæpper, linoleum og lignende, så du kan se, om der skal en gulvafslibning eller afhøvling til, før du kan komme ind til træet. Det fjerner lak og fernis, og du kan efterfølgende se, hvordan gulvet rent faktisk ser ud.

Høvle eller slibe?

Hvor vidt du skal vælge en gulvafslibning eller en gulvafhøvling afhænger af, hvordan dine gulves tilstand er. Er der malingrester, limrester, fernis og andet vedholdende snavs, skal gulvene høvles, og det fjerner et tykt lag af træet.

En afhøvling tager 2-4 mm af gulvbræddernes tykkelse, og det skal du være sikker på, dine planker kan holde til. Kan de det, står du tilbage med et flot gulv, hvor ujævnheder og ridser er blevet udlignet.

Er gulvet i nogenlunde stand uden en tyk overfladebehandling som fernis, kan du nøjes med en gulvslibning. Her fjerner du overfladiske skrammer, pletter og mørke aftegninger, og den tidligere efterbehandling fjernes også, så du står tilbage med et gulv, der er klar til at tage i brug efter en ny overfladebehandling.

Overfladen rettes til

Er der efter gulvafslibning eller -afhøvling stadig steder, hvor gulvet er synligt slidt, kan du gå ind og lave små reparationer på det. Du kan udfylde huller eller decideret bytte stykker af træ ud med nyt, hvis det er helt slemt.

Herefter skal du beslutte, hvilken overflade dit trægulv skal have, og det kan være en god idé at vælge noget, der beskytter de gamle planker godt. Lak- og oliebehandling virker godt ift. snavs og slid. En sæbebehandling giver et mere naturligt udseende, men er til gengæld sart overfor pletter og snavs, hvorimod maling af gulvet kan være en praktisk løsning, hvis gulvet er meget slidt.

Mulighederne er mange, og det kan heldigvis lade sig gøre at skabe et pænt gulv ud af et gammelt slidt trægulv, hvis du er villig til at arbejde lidt for sagen – eller få hjælp af professionelle.