M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

Forskellen på en gulvafslibning og en gulvafhøvling

Er dit trægulv slidt af mange års brug, eller står du overfor en omfattende istandsættelse af din bolig, så kan en gulvafhøvling eller en gulvafslibning gøre underværker – men hvad skal du vælge, og hvad er egentlig forskellen?

Gulvafhøvling og gulvafslibning – er det ikke bare to sider af samme sag? Det ville være enkelt, hvis det var, men det er ikke tilfældet. Tværtimod er der stor forskel på de to teknikker, og det er vigtigt, at du vælger den rette løsning til dit gulv.

Vi kigger nærmere på mulighederne og forklarer forskellen på en gulvafhøvling og en gulvafslibning.

Gulvafhøvling – til den alvorlige istandsættelse

En gulvafhøvling er – som navnet antyder – en teknik, der anvendes, når det øverste lag af et trægulv skal høvles af. Det er hårdt for dit trægulv, og det kræver desuden, at det har en vis tykkelse, men til gengæld kan du komme selv de værste pletter og ujævnheder til livs med en afhøvling, fx fernis, spartelmasse eller malingrester.

Ved en gulvafhøvling fjernes 2-4 mm af selve træet, og dermed er det muligt at mindske store ujævnheder og helt fjerne de små, ligesom tidens skævheder vil forsvinde. Når gulvafhøvlingen er udført, skal arbejdet afsluttes med en gulvafslibning, og herefter er det tid til efterbehandling.

Gulvafslibning – lettere renovering af trægulv

Hvor en gulvafhøvling kræver en vis tykkelse på plankerne, er det langt mere medgørligt at arbejde med gulvafslibning. Teknikken egner sig ikke til alvorlige hakker og ujævnheder, men en afslibning er særdeles velegnet, hvis du vil give dit trægulv en kærlig hånd og fjerne små skrammer og misfarvninger i overfladen.

Slibearbejdet ved en gulvafslibning er mere skånsomt end ved afhøvling, og derfor kan de fleste former for trægulve få glæde af en omgang. Når arbejdet er afsluttet, står gulvet rent, råt og uden skrammer – klar til at modtage en ny efterbehandling.

Kan alle trægulve reddes?

Langt de fleste trægulve kan gøres flotte med en gulvafhøvling eller -afslibning, og du skal derfor ikke fortvivle, hvis du har overtaget en bolig med et misligholdt trægulv, der trænger til en ordentlig omgang. Når først gulvhøvlen har fjernet de værste spor fra tidens tand og gulvet er slebet og efterbehandlet, vil det være så godt som nyt, så du kan nyde plankerne i mange år frem.

Vil du selv tjekke, om dit trægulv er tykt nok til en afhøvling, kan du ofte se tykkelsen omkring radiatorrørene. Er det ikke en mulighed, kan du fjerne et dørtrin, så gulvplankerne kommer midlertidigt til syne, og du kan selvfølgelig også bede en fagmand om et godt råd eller to.