M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

Gammelt trægulv; kan det renoveres?

Trægulve kan være så slidte og ødelagte, at det er umuligt at renovere dem, men i langt de fleste tilfælde kan du få den oprindelige glød tilbage med en gulvafhøvling og en gulvafslibning. Læs her, hvad du skal gøre.

Har du overtaget en bolig, hvor trægulvet er så slidt og træt, at det nærmest ikke er værd at skænke en tanke, så vær opmærksom. Selvom det ser håbløst ud, er der gode chancer for, at det kan reddes. Grundlæggende handler det om to ting; gulvets nuværende stand og dine forventninger til det nyrenoverede gulv.

Reparation, afhøvling eller afslibning

Trægulvets stand er afgørende for, hvilke metoder der skal anvendes under renoveringsarbejdet. Hvis træet er råddent, kan det ikke genanvendes, men hvis det “bare” er ujævnt, har hakker og huller og er plettet med maling, limrester og andet godt, så kan du med stor sandsynlighed genskabe fordums tiders storhed.

Det første, du skal gøre, er at kigge efter store niveauforskelle eller deciderede huller i plankerne. Finder du nogle, kan det være nødvendigt at reparere med såkaldt udlusninger; områderne hugges væk med et stemmejern og fyldes ud med nyt træ.

Når alle reparationer er afsluttet, er det nødvendigt med en gulvafhøvling. Her fjernes mindre ujævnheder, ligesom pletter, maling- og limrester og store skrammer forsvinder under høvlens arbejde. Efter afhøvlingen står du med et flot trægulv patineret af tidens tand, og det eneste, du mangler, er en afsluttende gulvafslibning og efterfølgende overfladebehandling. Når det er sagt, er det essentielt at huske, at et nyrenoveret gulv ikke er et nyt gulv. Det vil være mærket af tidens spor, men i mange tilfælde er det lige præcis det, der gør gulvet ekstra flot.

Valg af efterbehandling

Når gulvet er færdigslebet, skal det efterbehandles, og her har du flere muligheder – og det er vigtigt, at du vælger den rigtige.

Grundlæggende findes der fire forskellige efterbehandlinger: Lud, lak, olie og sæbe.

Behandling med hvid lud giver træet en lysere nuance, der tydeligt viser træets struktur. Vælger du naturlud, bevarer du træets naturlige farve. Ens for begge produkter er, at de afholder træet fra at gulne med årene, og at de begge skal afsluttes med lak eller olie.

Behandling med lak giver den stærkeste gulvoverflade, der samtidig er let at rengøre. Til gengæld lukker lak træets overflade, så du ikke længere kan mærke de naturlige strukturer.

Behandling med olie giver trægulvet en silkemat overflade, der bevarer træets strukturer og samtidig er modstandsdygtigt overfor skidt og snavs. Denne form for behandling kræver jævnlig vedligeholdelse for at holde på de gode egenskaber.

Behandling med sæbe giver det mest naturlige udseende til trægulvet, men modstandsdygtigheden overfor skidt og snavs er ikke nær så stor som ved lak og olie. Samtidig kræver sæbebehandling kontinuerligt vedligehold, hvis gulvet skal holde sig flot i mange år.