M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

Overvejelser inden du vælger dit trægulv

*Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder proverede hjemmesidehenvisninger.

God forberedelse er alfa omega, når det kommer til at vælge et trægulv, du bliver glad for at bo med – et trægulv er nemlig ikke bare et trægulv. Der findes forskellige slags træ med hver deres fordele og ulemper, og du kan blive klogere på dit valg lige her.

Drømmer du om at få nyt trægulv i din stue, skal du starte med at overveje, hvad dine behov er, og hvilken stil du foretrækker at bo med. Begge dele spiller ind, når du skal træffe valget mellem det ene eller det andet gulv.

Som udgangspunkt bør du altid overveje, hvilken tilstand det gulv, du allerede bor med, er i – er det slet ikke til at genanvende eller bygger du nyt hus, er det klart, du skal ud og investere i et nyt gulv. Men bor du med et gulv, der godt kunne blive flot igen med den rette behandling, er det værd at overveje at spare penge og arbejdstid og i stedet få en gulvmand til at efterse gulvet. Han kan give det en slibning eller høvle det ned, så det igen fremstår flot. Det er en god måde at forlænge levetiden på de ressourcer, der allerede eksisterer.

Er gulvet ikke til at redde, eller ønsker du en anden form for gulv, har du flere valgmuligheder. Du kan vælge mellem mange træsorter, farver og overflader – det er et valg, der skal holde i mange år, så det er værd at bruge tid på at tænke sig om.

Plankegulv til stuen eller parketgulv til gangen

Uanset om det er et stuegulv, du skal have lavet, nyt gulv til gangen eller gulve til hele huset, bør du gå efter det gulv, du kan se, passer bedst til dine behov og husets stil.

Der findes flere typer af trægulv – de mest normale valgmuligheder er plankegulv, skibsplankegulv, parketgulv og stavparketgulv. Fire vidt forskellige udtryk.

1. Et plankegulv er kendt som det solide valg med et naturligt udtryk.

2. Skibsplankegulvet er som et plankegulv, der blot er placeret med en gummifuge mellem brædderne.

3. Parketgulv er to/tre træstave samlet til et bræt, der er sat sammen til et gulv.

4. Stavparket er smalle stave, der ofte lægges som sildebensmønster.

Når du har valgt type af gulv, skal du samtidig overveje, hvilken træsort dit gulv skal være i. Der findes bløde og hårde træsorter, der kan holde til forskellige ting – og de hårde kan holde til en del mere end de bløde. Eg, ask, valnød og merbau er hårdt træ, fyr og douglas er blødt træ.

Du slider dagligt på gulvet

Når du vælger dit trægulv, skal du overveje, hvor meget du i løbet af en dag, kommer til at slide på gulvet. I et køkken slider du mere, end du gør i en stue. De overvejelser skal du bruge, når du vælger farve og overfladebehandling til dit gulv.

Du kan vælge at give dit gulv lak, som er meget modstandsdygtigt mod snavs og pletter. Du kan også vælge et olieret gulv, der er mindre slidstærkt men måske mere naturligt i sit udtryk. Sidst men ikke mindst kan du vælge at sæbebehandle dit gulv, ludbehandle det eller male det – alle utroligt fine løsninger, som kræver hver deres form for vedligeholdelse.

Indlægget Overvejelser inden du vælger dit trægulv blev først udgivet på Gulvafslibnings Center – Alt i Gulvarbejde.