M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

Trægulv og efterbehandling: Hvad er dine muligheder?

Olie, lak, sæbe og lud. Mulighederne er mange, når det handler om efterbehandling af trægulve, og hvordan vælger du egentlig den bedste behandling? Én for én gennemgår vi de enkelte produkter, så du bliver i stand til at træffe en beslutning.

Når dit trægulv er blevet slebet, skal det afsluttes med en efterbehandling, så du kan holde snavs og skidt fra døren. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige behandling i første omgang, da du ikke sådan lige kan skifte mening igen – i hvert fald ikke uden endnu en gulvafslibning.

Spørgsmålet er, hvordan du vælger den rigtige overfladebehandling?

Svaret er individuelt, men grundlæggende er der to ting, du skal tage stilling til, når du beslutter dig: slidstyrke og udseende. Vi giver dig et overblik over dine muligheder, så du kan træffe din beslutning på et oplyst grundlag.

Ludbehandling af trægulve

Er du vild med helt lyse trægulve, kan du overveje, om dit gulv skal have en ludbehandling, inden du giver den “rigtige” efterbehandling. Når vi siger “rigtige,” skyldes det, at en ludbehandling ikke kan stå alene. Den skal afsluttes med enten olie, lak eller sæbe.

Den helt klare fordel ved en ludbehandling er, at du afholder trægulvet fra at gulne med tiden, så du kan bibeholde den lyse, hvidlige nuance, produktet giver. Ulempen er til gengæld, at dit trægulv skal efterbehandles over to omgange, fordi ludbehandlingen ikke er nok i sig selv.

Lakering af trægulve

Vil du have den stærkeste efterbehandling, du kan få, skal du vælge at lakere dit trægulv. Lak har ry for at give en skinnende overflade, men det bestemmer du helt selv; du kan vælge mellem mat, halvblank og blank lak.

Den store slidstyrke er naturligvis en af de helt store fordele ved et lakeret trægulv, mens en anden stor fordel er en høj rengøringsvenlighed og et gulv, der er meget modstandsdygtigt overfor snavs og fugt.

Ulempen ved et lakeret trægulv er, at du ikke kan reparere det, hvis lakken slides af på særligt udsatte områder. Det kræver en gulvafslibning af hele gulvet efterfulgt af en ny behandling.

Oliering af trægulve

Olie er blandt danskernes foretrukne valg, når det kommer til efterbehandling af trægulve, og det skyldes det naturlige udseende og den varme glød, oliebehandlingen efterlader.

Et oliebehandlet gulv er ikke helt så slidstærkt som et lakeret, men det er stadig stærkt og modstandsdygtigt overfor både snavs og fugt. Derudover har det den store fordel, at det kan repareres på udsatte områder, uden at du skal slibe og genbehandle hele gulvet.

Ulempen ved et olieret gulv er, at du ikke kan bibeholde gulvets naturlige farve. En naturolie vil gøre dit trægulv en tand mørkere og varmere, mens en hvidpigmenteret olie vil gøre det lysere.

Sæbebehandling af trægulve

Drømmer du først og fremmest om at få et naturligt og rustikt trægulv, kan en sæbebehandling være det rigtige valg for dig.

Fordelen ved et sæbebehandlet gulv er netop udseendet. Gulvet får en flot og naturlig overflade, der især passer godt til ældre boliger, der er renoveret med respekt for tidens tand.

Ulemperne ved sæbebehandling er, at det ikke er så slidstærkt og heller ikke nær så modstandsdygtigt overfor snavs som både olie og lak. Samtidig kræver sæbebehandling, at du vedligeholder gulvet godt og jævnligt giver det en ny omgang sæbe for at mætte træet.