M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

3 bæredygtige materialevalg til din bolig

Vælger du de rigtige materialer til din bolig, får du ikke kun et hjem, der ældes med ynde – du skaber også gode vilkår for indeklimaet og miljøet. Vi har fundet tre gode valg af materialer til dit hjem.

Når du skal vælge materialer til dit hjem, kan du med fordel gå efter de naturlige af slagsen, ligesom det er en god idé at vælge materialer med lidt eller ingen vedligehold, så du kan bruge tiden på andre og sjovere ting end at passe hus.

Hos Danske Boligarkitekter har vi fundet 3 gode bud på bæredygtige materialer, du roligt kan gå med, hvis du står overfor renovering eller nybyg.

1. Bambus til gulvet

Hvis du skal lægge nyt gulv, bør du overveje bambus som et alternativ til de mere traditionelle sorter. Træ er generelt kendt for at være fornybart og optage samt lagre CO2 – og bambus gør det endnu bedre end de fleste andre træsorter. Samtidig har bambus jordforbedrende egenskaber og kan dyrkes uden brug af pesticider og gødning.

Du skal ikke være nervøs for slidstyrken, hvis du vælger bambus. Sorten er næsten dobbelt så hård som almindelige danske sorter som eg, fyr og bøg, og derfor er det meget holdbart, og vi hjælper dig gerne med at finde den helt rigtige overfladebehandling til gulvet.

Der er et enkelt minus ved bambus, og det er den lange transport fra plantagerne i Asien, og derudover skal du være opmærksom på, at nogle bambusprodukter kan være samlet med formaldehydholdige limprodukter.

2. Skifer på taget

Er det taget eller facaden der skal skiftes, renoveres eller etableres på ny, kan du overveje, om du skal bruge skifer. Skifer er et naturmateriale, der holder sig pænt i flere hundrede år uden vedligeholdelse, hvilket er rigtig godt for miljøet.

Modsat er det meget ressourcekrævende at hente skifer op fra stenbrudene, og samtidig skal det fragtes til Danmark fra udlandet – ifølge Danske Boligarkitekter opvejes ulemperne dog af den lange holdbarhed og den høje genanvendelsesværdi.

3. Tegl giver et godt indeklima

Mursten er et dansk byggemateriale og derfor et af de materialer, der ikke skal fragtes på tværs af landegrænserne, før du kan bruge det. Samtidig ældes tegl med ynde, og så kan de fleste mursten faktisk genbruges.

På plussiden giver et hus bygget i mursten et godt indeklima, fordi materialet kan optage og afgive den fugt, vi mennesker afgiver, når vi bader, ånder, sveder og laver mad. På minussiden bliver tegl brændt længe og ved meget høje temperaturer, og det kræver en del energi, hvilket er hårdt for miljøet.