M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

Er trægulv bæredygtigt?

Drømmer du om at leve så bæredygtigt som muligt, men vil du samtidig gerne bo i et moderne hjem, hvor æstetikken er i højsæde, så kan du måske være i tvivl om, hvorvidt de to ting kan forenes. Vælger du at bo med trægulv, kan du kombinere det æstetiske med det bæredygtige.

Trægulv er et naturligt valg for mange danskere, og det er ikke uden grund. Den varme gløde og det naturlige materiale passer godt til de fleste boliger, og det er samtidig en gulvtype, der fås i så mange prisklasser, at der er noget for enhver smag. Men hvordan hænger trægulve egentlig sammen med bæredygtighed?

Ja, trægulve er bæredygtige, men…

Grundlæggende kan man sige, at når du vælger trægulv i din bolig, har du truffet et bæredygtigt valg – først og fremmest fordi træet holder i mange år, hvis du passer godt på det. På grund af den lange levetid kan det også betale sig at beholde et eksisterende trægulv, hvis det er muligt; genanvendelse af oprindelige materialer er både godt for miljøet og pengepungen. Er det ikke en mulighed, bør du gå efter gulvfirmaer, der udvælger træ med udgangspunkt i et grønt tankesæt – et trægulv er nemlig ikke per definition bæredygtigt.

Vælger du at skifte dit trægulv igen allerede efter få år, fordi din stil har ændret sig – og hvis du generelt køber nyt, hver gang der skal ske noget i din bolig – så belaster du miljøet, og i den henseende er trægulve ikke bæredygtige.

Samtidig er træ et materiale, der kommer fra naturen, og vi ved alle, at verden er knap på ressourcer. Derfor er det vigtigt, at du tager aktiv stilling til den træsort, dit gulv er lavet af; hvor kommer den fra, bliver der plantet nyt og hvordan betales arbejderne, der fælder træerne er spørgsmål, du kan stille dig selv og producenten, inden du vælger.

Vær opmærksom på to ting

Det er ikke alt eller intet, når det kommer til trægulve, og de kan bestemt sagtens være et både godt og bæredygtigt valg. Der er bare tre ting, du skal overveje, inden du vælger:

1) Kvaliteten

Et bæredygtigt trægulv er et gulv, der holder i mange år. Derfor skal kvaliteten være i orden, og du skal lægge dig i selen for at passe godt på det, så levetiden bevares og måske endda forlænges.

2) Vælg med omhu

Produktionen af trægulvet skal foregå på en ordentlig måde, og derfor skal du undersøge, hvordan træerne fældes og forarbejdes, inden du vælger din producent. Her kan du med fordel gå efter FSC-mærket, der indikerer bæredygtigt skovbrug.

3) Overvej genbrug

Som hovedregel bør du altid forsøge at bevare et allerede eksisterende trægulv, hvis du gerne vil skåne miljøet. Genanvend de ressourcer, du har til rådighed, hvis det er muligt. Er det ikke det, så brug de gamle brædder til andre formål eller lad andre få glæde af dem.

Indlægget Er trægulv bæredygtigt? blev først udgivet på Gulvafslibnings Center – Alt i Gulvarbejde.