En slidt trappe med synlige spor fra de mange fødder, der har betrådt de enkelte trin gennem tiden, skærer i øjnene. En afslibning kan være vejen frem – men hvilken efterbehandling skal trappen have efterfølgende?
Din trappe er særligt udsat, når det kommer til slid, og det skyldes, at fladen er forholdsvis lille, og de fleste mennesker har tendens til at træde samme sted på trappen hver gang. Det er enkelt og forholdsvis hurtigt at sætte trappen i stand med en afslibning – særligt hvis du får hjælp af fagfolk – men det er vigtigt, at renoveringen afsluttes med den rette efterbehandling. Alternativt holder det flotte udseende ikke længe.
Valg af efterbehandling til trappen
En afslibning af trappetrin foregår på samme måde, som når du sliber dit trægulv. Først fjerner du rester fra den eksisterende behandling, ridser og mørke pletter ved en grovslibning, og derefter finsliber du hele overfladen, så den bliver helt glat. Når alle trappetrin er slebet og støvsuget, er træet klar til at tage mod efterbehandling, fx lud, lak eller olie.
Men hvordan vælger du den rigtige behandlingsmetode? Overordnet er der to ting, du skal holde for øje: Boligens resterende trægulve og slidstyrken.
Hvis alle dine gulve har fået en hvid ludbehandling med efterfølgende hvid olie, ser det mærkeligt ud, hvis du giver trappen mørk lak – medmindre du selvfølgelig kan lide det kontrastfyldte look. Overvej derfor, om trappen skal have samme udseende som resten af huset, og om du er villig til at gå på kompromis med slidstyrken, hvis det er tilfældet.
Slidstyrken er essentiel for dine trappetrin, da de slides hurtigere end gulvet. Mat lak er den stærkeste efterbehandling, men der er ikke noget rigtigt og forkert. Du skal bare være opmærksom på, at olierede trappetrin skal vedligeholdes oftere end lakerede, og det samme gør sig gældende for sæbebehandlede trægulve.
Vil du vide mere om de forskellige muligheder inden for efterbehandling, kan du med fordel tage et kig på denne artikel.
Pas på med gør-det-selv-arbejde
Er du ferm på fingrene, får du måske lyst til at kaste dig over slibearbejdet selv. Har du erfaring med denne type opgaver, kan du sagtens klare det – alternativt skal du være forsigtig. På de brede områder af trappetrinnene, kan slibemaskinen sagtens komme til, men på nogle trapper vil det være nødvendigt med manuelt arbejde i krogene, og det kræver præcision.
Samtidig kan en meget gammel trappe være slidt ujævn efter mange års brug, og det kan være svært at få den jævn igen, hvis du ikke har erfaring med arbejdet.
Har du spørgsmål til afslibning og efterbehandling af trapper, skal du ikke tøve med at kontakte os på tlf. 22 88 88 11 – vi er altid klar på en uforpligtende snak om trægulve og -trapper, og vi udarbejder gerne et tilbud til dig.