M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

Hvordan vedligeholdes et olieret gulv?

Et olieret trægulv er noget af det flotteste, du kan byde dit hjem, og det kan holde sig smukt i mange år, hvis du plejer det efter alle kunstens regler.

Gulvet i dit hjem er udsat for massivt slid hver eneste dag, og samtidig lander skidt, snavs og alskens pletter på det dag efter dag. Har du et olieret trægulv, kan det sagtens tåle både slid og pletter, men du skal pleje, vaske og vedligeholde det korrekt, hvis du vil bibeholde den varme, glødende tone, olien giver.

Er du usikker på, hvordan du bedst passer dit olierede trægulv, kan du læse med her, hvor vi har samlet alle vores bedste råd til dig.

Rengøring af olieret trægulv

Olie er blandt de foretrukne efterbehandlinger hos danskerne, og det skyldes, at oliebehandlingen give trægulvet en smuk, silkemat overflade, der er meget modstandsdygtig overfor både skidt og slid. Samtidig er det forholdsvis let at vedligeholde et olieret gulv, ligesom du på enkel vis kan friske de områder op, der er særligt udsatte.

Til den daglige rengøring af et olieret trægulv skal du bruge en blød kost eller en støvsuger med et blødt mundstykke, så du ikke ridser overfladen. Når du vasker det, skal du bruge en egnet oliesæbe, der passer til den behandling, dit gulv har fået; hvidpigmenteret oliesæbe til hvidolieret gulve, naturoliesæbe til naturolieret gulve etc.

Når du vasker dit trægulv, skal du være opmærksom på, at træet er følsomt overfor vand og fugt. Vrid derfor moppen godt op, inden du vasker, og sørg for, at der aldrig er pytter med vand på gulvet. Sæbevandet vil ofte efterlade bittesmå striber på dit gulv, og derfor bør du altid vaske med åreretningen – på den måde blander striberne sig med årene i træet, og bliver usynlige for det blotte øje.

Pleje af olieret trægulv

Et helt nyolieret gulv er meget lukket i overfladen og derfor yderst modstandsdygtigt overfor snavs og særligt væske. Med tiden slides olien af, og det kan give trægulvet et trist og slidt udtryk – særligt på de steder, der er udsat for meget trafik.

Det bedste, du kan gøre, hvis du vil undgå at slide for hårdt på gulvet, er regelmæssigt at give det oliepleje. Det frisker gulvet op, det er hurtigttørrende og skånsomt mod indeklimaet og så kan det bruges uden brug af polermaskine. Trænger dit gulv derimod til plejeolie – altså en ny omgang olie – anbefaler vi, at du lader fagfolk udføre opgaven eller lejer en polermaskine i dit lokale byggemarked.

Tre hurtige tips til dit trægulv

Ovenstående er de bedste råd, vi kan give til vedligeholdelse af dit olierede trægulv, men du kan også gøre en indsats ved at passe på gulvet i dagligdagen – følg disse tre råd:

1) Brug tæpper på særligt udsatte steder, fx under spisebordet og i entréen.

2) Brug filtpuder under alle dine store møbler, fx stole, sofaer, borde og tunge reoler.

3) Lad skoene stå i entreen. Der sidder altid småsten og sand i rillerne under dine sko, og det slider unødigt på trægulvet.