M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

Lak, lud, sæbe eller olie – hvad skal du vælge?

Er dit trægulv blevet slebet, og skal du nu tage stilling til efterbehandlingen? Medmindre du kender fordele og ulemper ved de forskellige teknikker, er det svært at vælge – for skal du gå med lak, lud, sæbe eller olie?

En gulvafslibning skal altid afsluttes med en efterbehandling. Alternativt vil dit trægulv suge alskens skidt og væske til sig, og i løbet af meget gjort tid vil det være plettet og grimt at se på. Men hvilken efterbehandling skal du vælge?

Det afhænger først og fremmest af dine krav til slidstyrke, rengøringsvenlighed og udseende. Som udgangspunkt er mulighederne lak, olie eller sæbe – evt. med en ludbehandling – og vi gennemgår fordele og ulemper nedenfor, så du lettere kan beslutte, hvilken efterbehandling der passer bedst til dig.

Lakering af trægulve

Vil du have en stærk og rengøringsvenlig overflade, er lak et rigtig godt bud – faktisk er det den stærkeste efterbehandling, du kan give dit gulv. Af samme årsag er et lakeret trægulv også let at gøre rent; skidtet kan ikke sætte sig fast, og du kan støvsuge og vaske efter behov og med de rengøringsmidler, du har.

Ulempen ved et lakeret trægulv er, at det ikke kan repareres, hvis der kommer dybe ridser eller hakker, ligesom du ikke kan reparere enkelte områder, hvor lakken er slidt af.

Oliering af trægulv

Næstefter lak kommer olie, når vi taler om slidstyrke og rengøringsvenlighed. Om end det ikke er helt så stærkt som lak, vil du opleve, at et oliebehandlet trægulv afviser væske og snavs, så det er let at holde rent. Samtidig får du et blødt og naturligt udseende, hvis du vælger at behandle gulvet med olie, ligesom du har mulighed for at reparere pletvis.

Ulempen ved et olieret trægulv er, at det skal vedligeholdes. Én gang om året skal du fjerne møblerne og give gulvet en ny omgang olie. Du kan sagtens gøre det selv, men det kræver lidt på ressourcefronten.

Sæbebehandling af trægulv

Drømmer du om et helt naturligt udseende, så er sæbebehandling et godt bud – og netop udseendet er da også den primære fordel ved denne form for behandling.

Ulemperne derimod er, at det kræver en indsats at holde et sæbebehandlet gulv ordentligt rent, ligesom du skal vaske gulvet med sæbespåner mindst en gang hver måned. Jo bedre du vedligeholder gulvet, jo lettere går den daglige rengøring.

Ludbehandling af trægulve

En ludbehandling er ikke en efterbehandling i sig selv – det er nærmere en mellembehandling. Drømmer du om et helt lyst gulv, kan du behandle det med lud, inden du afslutter med enten olie eller lak. Sidstnævnte kan du også vælge i hvide varianter, så du øger det lyse udseende endnu mere.

Fordelen ved en ludbehandling er, at den stopper træets naturlige gulningsproces, så du bibevarer det lyse look gennem hele gulvets levetid.