M.S. Gulve Aps

VORES BLOG

M.S. Gulve Aps

Trægulv eller gulvtæppe – hvad er bedst for indeklimaet?

Det er en evig spekulation for mange, hvorvidt de skal bo med trægulve eller gulvtæpper. Flere vælger middelvejen med et trægulv og løse tæpper fordelt i boligen for at skabe stemning. Står valget mellem at bo med et trægulv eller gulvtæppe, kan du her blive klogere på fordele og ulemper.

Fordele og ulemper ved et trægulv

  1. Et trægulv samler ikke støv, snavs og partikler på samme måde som et gulvtæppe gør. Her ligger nullermænd og pollen sig på overfladen, så du nemt kan komme til at støvsuge det op – det kræver dog, at du husker at få støvsuget, så støvet ikke hvirvles rundt i rummet, hver gang du går henover det.
  2. Et trægulv er gerne en langtidsholdbar og mere bæredygtig løsning, fordi det holder i mange år. Det har flere ”liv” i sig, fordi det ofte kan slibes ned to eller flere gange alt efter træsort. Det betyder, at når gulvet er grimt, slidt og fyldt med pletter, så kan det slibes ned, overfladebehandles og bruges igen.
  3. Trægulve er som regel glatte at gå på, og du risikerer nemt at falde, hvis du er dårligt gående.
  4. Har du ikke gulvvarme eller god isolering i din bolig, så er et trægulv gerne koldt at gå på.
  5. Et trægulv er ikke lyddæmpende, og bor du desuden i et hjem uden løse tæpper og fornuftige lofter, kan der opstå meget støj indendørs på grund af de rene og rå flader.

Fordele og ulemper ved et gulvtæppe

  1. Et gulvtæppe kan være problematisk at bo med, hvis du har allergi eller astma, fordi det ganske enkelt samler mere på støv, partikler og snavs, end et trægulv gør. Det er ind imellem også lavet af kemiske stoffer, der kan være med til at forværre luftvejsirritation.
  2. Et gulvtæppe har kortere levetid, fordi det ikke kan genanvendes, når først det er slidt og fyldt med pletter. Du kan forsøge at holde antallet af pletter nede undervejs, men når først en genstridig plet sidder fast og ikke vil komme af, så er du nødt til at leve med den eller skifte hele tæppet ud.
  3. Et tæppe er ofte komfortabelt at gå på og ikke nær så glat, som et trægulv. Så medmindre du har løse tæpper uden et skridsikkert underlag eller løse kanter, så risikerer du ikke helt så nemt at falde, når du går.
  4. Bor du til gengæld med løse tæpper, der ikke ligger ordentligt på gulvet med et skridsikkert underlag og kanter, der vender opad, så er der stor risiko for at falde over tæppet eller glide i det.
  5. Har du tæpper på gulvene, så er de med til at isolere mod kulde og støj. Bor du uden gulvvarme eller isolerede gulve, så kan tæpper være meget rare at bo med, fordi det gør hjemmet mindre fodkoldt. På samme måde dæmper tæpperne lyde og gør rummene mindre støjfølsomme.

Indlægget Trægulv eller gulvtæppe – hvad er bedst for indeklimaet? blev først udgivet på Gulvafslibnings Center – Alt i Gulvarbejde.